5 najboljih masnoća
1. Avokado
Iako je ovo tehnički voće (a većina voća je zabranjena na ovoj prehrani), avokado izvrstan izvor mononezasićenih masnih kiselina koje su važne za zdravlje srca i krvožilnog sustava. Oni su također prepuni vlakana pa tako održavaju i zdravlje probavnog sustava. Polovica avokada sadrži 161 kalorija, 2 grama proteina, 15 g masti, 9 g ukupnih ugljikohidrata i 7 g vlakana - što znači da imaju samo 2 g neto ugljikohidrata (odnosno jedinih UH koji se broje).
2. Maslinovo ulje
Kada u našoj prehrani imamo masti kao što su mononezasićene masne kiseline, oni nas ne čine samo sitijima već zadržavaju razinu lošeg kolesterola nižima. Maslinovo ulje je izvrsno za lagano kuhanje i pirjanje (ne predugo pečenje), kao dresing u salatama ili naprosto preliven preko mesa i povrća.
Jedna žlica ima 119 kalorija i 13,5 g masti, od kojih su samo 2 g zasićene masti.
3. Ulje avokada
Kao i maslinovo ulje, ulje avokada bogato je protuupalnim mononezasićenim masnim kiselinama, ali dodatna korist od uporabe avokadovog ulja je u tome što odolijeva na visokim temperaturama što znači da je dobro za prženje.
1 žlica ulja avokada ima 124 kalorije, 14 g masti i 0 g ugljikohidrata.
4. Orašasti plodovi
Orašasti plodovi sadrže zdrave nezasićene masti, ali sadrže i nešto ugljikohidrata, pa nije svejedno koje jedete i koliko.
Primjerice, 1 žlica bademovog maslaca ima 98 kalorija, 3 g proteina, 9 g masti, 3 g ukupnih ugljikohidrata i oko 1,5 g vlakana (znači oko 1,5 g neto ugljikohidrata.
Što se samih badema tiče, 100 g badema sadrži 578 kalorija, 21,26 g proteina, 19,74 g ugljikohidrata, 11,80 g dijetalnih vlakana i 50,64 g masti.
Šalica oraha (115 g) ima 765 kalorija, 76 g masti, 18 g proteina, 16 g ugljikohidrata i 8 g dijetalnih vlakana;
Šalica (115 g) lješnjaka sadrži 722 kalorije, 70 g masti, 17 g proteina, 19 g ugljikohidrata i 11 g dijetalnih vlakana.
100 g pistacija sadrži 5,9 g proteina, 17,4 g masti, 27,51 g ugljikohidrata i 10,30 g vlakana.
100 g kikirikija ima 580 kalorija, 52 g masnoća, 26 g proteina i 16 g ugljikohidrata (od čega je 9 g vlakana, a 7 g net ugljikohidrati)
5. Chia i lanene sjemenke (i laneno ulje)
Stručnjaci ih preporučuju jer sadrže omega-3 masne kiseline. Više ovih masnoća poboljšava omjer omega-6 i 3 masnih kiselina koje konzumirate, što poboljšava zdravlje. Konzumiranje više omega-3 i manje omega-6 masnih kiselina (koje su jako zastupljene u zapadnjačkoj prehrani) snižava rizik od inzulinske rezistencije ( znaka dijabetesa tipa 2) i pretilosti.
30 g chia sjemenki ima 138 kalorija, 5 g proteina, 9 g masti, 12 g ugljikohidrata i nevjerojatnih 10 g vlakana (tako da samo 2 neto ugljikohidrata)
1 žlica mljevenih lanenih sjemenki sadrži 37 kalorija, 1 g proteina, 3 g masti, 2 g ugljikohidrata i 2 g vlakana (u osnovi 0 neto ugljikohidrata). Samo budite sigurni da konzumirate svježe mljevene lanene sjemenke da samo ne "prođu" kroz vaše tijelo cijele.