Keto dijeta može pozitivno utjecati na menstrualni ciklus (i poboljšati seksualni život)

Pozitivne strane keto prehrane o kojima se rijetko priča

Keto dijeta može pozitivno utjecati na menstrualni ciklus (i poboljšati seksualni život)

O keto dijeti puno se raspravlja i piše, a dok je neki izuzetno hvale, drugi smatraju kako ovaj način prehrane ima i svoje nedostatke.

Ketogena dijeta temelji se na smanjenom unosu ugljikohidrata te na povećanom unosu masti. Ovaj način prehrane pokazao je odlične rezultate kod gubljenja kilograma, ali i kod liječenja određenih bolesti.

Odlučili smo istražiti kako ova dijeta utječe na žensko zdravlje, osobito kad je u pitani menstrualni ciklus.

Menstrualni ciklus

Veliki unos šećera i loših ugljikohidrata može izazvati niz zdravstvenih poremećaja te poremetiti hormonalnu ravnotežu u ženskom tijelu, a kao posljedica toga često se javlja i bolni PMS. U konačnici, to dovodi do inzulinske rezistencije, nakupljanja kilograma i neuravnoteženog menstrualnog ciklusa.  
Istraživanja su potvrdila kako ketogena dijeta, koja ograničava unos ugljikohidrata, može biti vrlo korisna za žene koje imaju problema s PMS-om ili pak sindromom policističnih jajnika koji, u najgorem slučaju, dovodi do izostanka ovulacija i neplodnosti.

Namirnice koje se preporučuju tijekom keto dijete bogate su proteinima i nutrijentima te vitaminima kao što su željezo, magnezij i kalcij koji pozitivno utječu na žensko reproduktivno zdravlje te u konačnici mogu uravnotežiti menstrualni ciklus i smanjiti probleme s PMS-om.


Image

Seksualna želja

S obzirom na to da je bazirana na zdravim masnoćama, istraživanja potvrđuju kako keto prehrana može poboljšati i seksualni život i to na način da pozitivno utječe na libido. Orasi, losos i pistacije samo su neke od zdravih namirnica visoke kvalitete koje povećavaju razinu estrogena, ženskog hormona koji je povezan sa željom za seksom. Estrogen također smanjuje suhoću vagine stoga je keto prehrana osobito pogodna i za žene u menopauzi.
  Nadalje, keto prehrana zabranjuje ili pak znatno ograničava unos alkohola i šećera, koji su štetni za zdravlje seksualnih organa. Hrana koju keto prehrana zagovara, poput jaja, srdele, brokule itd., bogata je vitaminima i mineralima koji pozitivno utječu na razinu energije.


Image


Je li ova dijeta za tebe?

Često upravo pogrešna prehrana te nedostatak fizičke aktivnosti mogu biti krivci za neuravnotežene cikluse kod žena, hormonalni disbalans, umor, probavne poteškoće i druge slične simptome putem kojih nam tijelo šalje signale da nešto nije u redu.

Imaš li neke od navedenih problema, a uz to ti je i libido slab, keto prehrana mogla bi biti od pomoći, no imaj na umu da se je prije poduzimanja bilo kakvih drastičnih koraka najbolje posavjetovati sa liječnikom ili pak zatražiti savjet nutricionista.  
Razmisli i o modificiranoj keto prehrani koja se bazira na biljnim masnoćama, a ograničava unos životinjskih proizvoda. Naime, preveliki unos mesa onih životinja koje nisu uzgojene u povoljnim uvjetima može stvoriti kaos u tvom hormonskom sustavu.

Na kraju, nemoj zaboraviti jesti jer dnevno je potrebno unijeti određenu razinu kalorija, u protivnom se mogu pojaviti brojne zdravstvene poteškoće. Budi svjesna namirnica koje svakodnevno unosiš u svoje tijelo i nastoj što više vremena provoditi na svježem zraku. Uravnotežena prehrana koja se bazira na zdravim namirnicama te dovoljno fizičke aktivnosti su imperativ želiš li se osjećati dobro te živjeti kvalitetno.