Kako pravilno sjediti na biciklu?

Pravilno sjedenje na biciklu može ukloniti gotovo svu bol povezanu s vožnjom.

Kako pravilno sjediti na biciklu?

Dok će duže vožnje uvijek imati nekakav bolan učinak na vaše mišiće, vožnja biciklom ne bi trebala biti bolna aktivnost. Analiza načina na koji sjedite na biciklu i ispravljanje nepravilnog položaja, poboljšat će vašu udobnost i povećati vašu učinkovitost i snagu. Vožnja pravilno opremljenog bicikla od strane ovlaštenog stručnjaka također će vam pomoći.

Položaj sjedenja treba biti takav da bude udoban, da omogući efikasno okretanje pedala, kao i lako upravljanje biciklom. Zvuči jednostavno, zapravo i jest, ali treba obratiti pažnju na neke sitnice koje mogu napraviti veliku razliku.

KONTAKTNE TOČKE
Ono što određuje položaj sjedenja na biciklu su ustvari kontaktne točke. Mjesta na kojima se oslanjate na bicikl. To su sjedište, pedale i upravljač.

KUT SJEDIŠTA
Sjedište ili kako ga mi volimo zvati sic, treba postaviti da bude vodoravno kada je bicikl na ravnom.

VISINA SJEDIŠTA
Prenisko postavljeno sjedište dovodi do većeg opterećenja koljena. Previsoko postavljeno sjedište dovodi do bolova u donjem dijelu leđa.
Optimalno podešena visina sjedišta:
Peta je na pedali, noga skroz ispružena u koljenu, tako da se vozač pri tome ne odiže od sjedišta, niti da je pedala prenisko da se ne može dohvatiti petom sa skroz ispruženom nogom.

POLOŽAJ SJEDIŠTA NAPRIJED-NAZAD
Sjedište treba podesiti u odnosu na pedale, bez obzira na položaj upravljača. Zbog čega?

Pokušajte se nagnuti naprijed dok stojite leđima naslonjeni na zid. Možete li lako održati ravnotežu, ili vas gravitacija vuče naprijed? Pokušajte isto stajanjem par centimentara od zida. Da li stražnjica ide malo unazad, do zida, kada se naginjete naprijed? Slično je i na biciklu. Ukoliko stražnjica nije bar malo pomjerena unazad, sva težina ići će na ruke – jer će tijelo htjeti pasti prema naprijed, izazivajući bol u šakama i ramenima.

S druge strane, pomjeranje sjedišta previše unazad rezultira oštrijim savijanjem u donjem dijelu leđa i nemogućnošću snažnog pedaliranja zbog nepovoljnog kuta nogu.

UPRAVLJAČ
Tek nakon što se sjedište pravilno podesi, treba podesiti i upravljač u željeni položaj. Pomjeranje upravljača bliže i u visinu, daje uspravniji položaj sjedenja i obrnuto – stavljanje upravljača dalje, ili niže, dovodi do polegnutijeg položaja.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.