Joga za trudnice - koje vježbe treba izbjegavati

Brojne su koristi vježbanja joge u trudnoći- ali treba malo opreza

Joga za trudnice - koje vježbe treba izbjegavati
Play logo

Trudna si i tražiš idealni način vježbanja u idućih devet mjeseci? Ili već vježbaš jogu i zanima li te možeš li nastaviti? U svakom slučaju, joga je odličan izbor za trudnice jer pomaže na više načina: održava fleksibilnost i time će olakšati porod, smanjuje bolove u leđima, poboljšava cirkulaciju, održava tonus mišića, podiže energiju i stupanj izdržljivosti, dobro utječe na probavu, smanjuje jutarnje mučnine te posljednje, ali ne i najmanje važno - umiruje um.

Bitno je samo znati da neke joga poze treba izbjegavati, a ako tijekom vježbanja osjetiš bolove, slabost ili mučninu, trebaš stati. Ako se pridržavaš tih upozorenja, vježbati možeš i do pred sam porod. Iznimka su žene čija je trudnoća iz bilo koje razloga visokorizična. Prije početka vježbanja svakako se posavjetuj sa svojim ginekologom- ako ti da zeleno svjetlo, uvedi svoju dnevnu praksu vježbanja od 20-30 minuta s uključenim vremenom za opuštanje.

Play logo


Vježbe koje treba izbjegavati


1. Sve vježbe koje te čine nestabilnom

Nakon prvog tromjesečja postat ćeš manje spretna i bit će ti teže održavati ravnotežu- zato, osim ako ti to nije uobičajena, svakodnevna praksa, izbjegavaj preizazovne vježbe balansiranja, kao i razne inverzije, poput stoja na glavi i svijeće. Umjesto toga možeš izvoditi laganije vježbe ravnoteže (na primjer drvo - Vrkasana), oslanjajući se leđima uz zid ako je potrebno, kako bi izbjegla mogućnost pada.2. Tako zvani twistovi

Izbjegavaj vježbe koje uključuju uvrtanje trupa- kao što su zvrk ili obrnuti trokut jer time stišćeš područje trbuha- no slobodno možeš izvoditi položaj ratnika II (Virabhadrasana II) i trokuta bez uvrtanja.

Image3. Pritisak na trbuh i naprezanje trbušnih mišića

Pritisak na trbuhu kao kod položaja kobre ili luka nikako se ne preporučuje tijekom trudnoće pa bi ih svakako valjalo izostaviti iz svoje dnevne prakse. Isto tako, izbjegavaj sve druge vježbe u kojima naprežeš trbuh, kao što su položaj broda (Paripurna Navasana). Umjesto toga možeš izvoditi položaj deve (Ustrasana), kao i takozvani mali most, a protiv bolova u leđima savršena je vježba mačka (Bitilasana).


4. Pretklone prilagodi svom rastućem trbuhu

Kako će rasti trbuh, tako će ti biti sve teže izvoditi pretklone, pa nakon prvog tromjesečja izostavi izvođenje sjedećeg pretklona sa skupljenom nogama- no, možeš modificirati ovu korisnu vježbu s raširenim nogama, a također je dopušteno izvoditi vježbu pretklona na jednu nogu (glava prema koljenu).


5. Ležanje na leđima

Ne preporučuje se ležati na leđima nakon 20 tjedna trudnoće pa kod opuštanja nakon vježbanja radije legni na lijevi bok. Od velike su koristi meditacija i vježbe disanja- tijekom cijele trudnoće, jer smiruju, umanjuju anksioznost, poboljšavaju koncentraciju, vraćaju energiju i pomažu da se općenito osjećaš bolje.Dakle, uz malo opreza, koristi joge u trudnoću su brojne. Odmotaj prostirku, odjeni udobnu odjeću i kreni s vježbanjem. Namaste!

Play logo
Image
Image
Play logo
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.