Hrana koja ti pomaže sniziti štetni kolesterol i smršavjeti

Različite namirnice smanjuju kolesterol na različite načine

Hrana koja ti pomaže sniziti štetni kolesterol i smršavjeti

Namirnice koje snižavaju loš kolesterol

5. Masna riba. Konzumiranje ribe dva ili tri puta tjedno može smanjiti LDL na dva načina: zamjenom mesa, koje ima zasićene masti koje jačaju LDL, i isporukom omega-3 masti koje snižavaju LDL. Omega-3 smanjuju trigliceride u krvotoku i štite srce pomažući spriječiti pojavu abnormalnog srčanog ritma.

6. Tamna čokolada i kakao. Kakao je glavni sastojak tamne čokolade i istraživanja potvrđuju tvrdnje da tamna čokolada i kakao mogu sniziti "loš" LDL kolesterol. Kakao i tamna čokolada također štite “loš” LDL kolesterol u vašoj krvi od oksidacije, što je ključni uzrok bolesti srca. Međutim, čokolada je često bogata dodanim šećerom - što negativno utječe na zdravlje srca. Stoga biste trebali koristiti samo čisti kakao ili izabrati tamnu čokoladu sa sadržajem kakaoa od minimalno 75–85%.

7. Patlidžan i bamija. Ova dva niskokalorična povrća dobar su izvor topljivih vlakana.

8. Maslinovo ulje. Dobar kolesterol će se povećati izborom zdrave hrane. Dobar primjer je maslinovo ulje (koje u sebi sadrži uljnu kiselinu), ali i bučino i šafranovo ulje. Što se tiče maslaca, osobe s visokim i povišenim kolesterolom neka ga izbace iz jelovnika.

9. Jabuke, grožđe, jagode, borovnice, agrumi. Ovi plodovi bogati su pektinom, vrstom topljivih vlakana koja snižavaju LDL.

10. Češnjak. Češnjak se stoljećima koristi kao sastojak u kuhanju i kao lijek. Sadrži različite moćne biljne spojeve, uključujući alicin, glavnu aktivnu tvar. Studije pokazuju da češnjak snižava krvni tlak kod ljudi s povišenom razinom i može pomoći u smanjenju ukupnog i “lošeg” LDL kolesterola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


1. Ječam, zob i ostale cjelovite žitarice. Poput zobi i zobenih mekinja, ječam i druge cjelovite žitarice mogu pomoći u smanjenju rizika od bolesti srca, uglavnom putem topljivih vlakana koje sadrže.

2. Mahunarke. Grahorice su posebno bogate topljivim vlaknima. Također im treba neko vrijeme kako bi ih tijelo probavilo, što znači da se osjećate puno duže sitima nakon obroka. To je jedan od razloga zašto su grah, mahune i ostale mahunarke korisne namirnica za ljude koji pokušavaju smršaviti.

3. Avokado. Avokado je iznimno hranjivo voće. Bogat je izvor mononezasićenih masti i vlakana - dviju hranjivih tvari koje pomažu smanjiti “loš” LDL i povećati “dobar” HDL kolesterol.Kliničke studije podržavaju učinak avokada na snižavanje kolesterola.

4. Orašasto voće. Jedna studija pokazuje da je jedenje badema, oraha, kikirikija i drugih orašastih plodova dobro za srce. Već 50 g orašastih plodova dnevno može malo sniziti LDL, a orašasti plodovi imaju dodatne hranjive tvari koje štite srce na druge načine.

Image
Image
2/5