Ako si ljubiteljica ugljikohidrata, imamo dobre vijesti za tebe: jedenje ugljikohidrata može ti pomoći da živiš dulje, a pročitaj i dokaze za to.
Jedenje ugljikohidrata može objasniti nevjerojatno visok životni vijek ljudi iz Japana
Zvuči nevjerojatno, ali Okinawa ima 68 stogodišnjaka na svakih 100.000 stanovnika, što je više od 3 puta više nego u SAD-u. Okinavci dugo žive čak i po Japanskim standardima, mjestu koje je poznato po visokom životnom vijeku. Ljudi iz Okinawe imaju 40% veću šansu za život do 100 godina u odnosu na ljude iz drugih dijelova zemlje.
Dok su pokušavali otkriti tajnu dugovječnosti Okinawana, znanstvenici su analizirali njihove navike i način života, prehranu i gene. Otkrili su da su nakon izoliranja kroz povijest ovi izuzetni ljudi razvili jedinstveni genetski profil koji štiti stanice od starenja i srodnih bolesti.
Možda zvuči iznenađujuće, ali istraživači su otkrili da se Okinawans drži dijeta bogata ugljikohidratima je njihov recept za dugovječnost.
Važno je paziti koliko jedeš
Za razliku od ostatka Azije, osnova prehrane na Okinawi nije riža, već batat. Također jedu ribu, svinjetinu i druge vrste mesa, te puno sojinih proizvoda. Iako su ove namirnice bogate ugljikohidratima, Okinavci znaju da je ključ u tome koliko jedu i koliko kalorija unose.
Štoviše, jedu obilje zelenog i žutog povrća, a dinja je jedan od njihovih favorita. Dakle, možemo zaključiti da se tajna dugovječnosti Okinavaca krije u kombinaciji prehrane s visokim udjelom ugljikohidrata, dobrih proteina i ograničenog unosa kalorija.
Što misliš o ovome? Je li u tvojoj prehrani visoka ili niska količina ugljikohidrata? Piši nam u komentarima.