
Dijeta dobrog raspoloženja

Ovu dijetu (The Good Mood Diet) osmislila je nutricionistica dr. Susan Kleiner, a rezultat je 25-godišnjeg rada i istraživanja na području nutricionizma, fitnessa i zdravlja. Ovim načinom prehrane hranite mozak i tijelo. Osim toga predstavlja novi pristup životu i prehrani, daje vam više mentalne i fizičke energije, poboljšava raspoloženje i poboljšava vaše umne sposobnosti. A uz sve to ćete i mršaviti.
Uspjeh ove dijete leži u kombiniranju prehrambenih namirnica. U tri glavna obroka nalaze se namirnice pozitivno utječu na vaše raspoloženje. Uz njih i smanjen unos kalorija, vaša će se figura uskoro istanjiti. Manji obroci osigurat će vašem tijelu konstantnu razinu šećera u krvi, te vam ukloniti osjećaj gladi. Jedino što nećete naći u ovoj dijeti su zabrane. Dakle svu hranu možete jesti, sve dok ne prelazite dozu od 1250 kalorija i 55 g masnoća dnevno.
Tako možete već nakon 5 dana izgubiti do 4 kg. Možete sami uređivati dnevni plan prehrane, a ručak i večeru smijete zamijeniti jer bi vas dosadan jelovnik mogao navesti na odustajanje.
Za vrijeme držanja dijete obavezno pijte 2 litre vode ili nezaslađenog čaja dnevno. Od toga će vam se topiti masne naslage, ali i loša volja. «Želim da mislite o onom što bi trebali jesti, a ne o tom što ćete jesti slijedeće.», kaže autorica. Počnite sa mliječnim proizvodima u 3 obroka dnevno, a šaka orašastih plodova držat će vam razinu seratonina visoko. Podnevni pad energije izbjegnite uz šumsko voće i povrće bogato vlaknima.
Primjer jelovnika:
1. DAN
Doručak
Slatki corn flakes
50 g kupina
Na laganoj vatri zagrijte kupine, mango i med. Stavite u tanjur i dodajte corn flakese. Sve prelijte mlijekom.
Međuobrok
1 mini salama (130 kcal)
Ručak
Tjestenina sa sugom
75 g tjestenine
Skuhajte tjesteninu prema uputi. Popržite kratko na žlici ulja češnjak i 1 žlice koncentrata. Dodajte rajčicu, umak od rajčice i vrhnje i kuhajte 5 minuta. Začinite i poslužite sa tjesteninom. Možete ukrasiti bosiljkom.
Večera
Ciabatta sa piletinom
1 ciabatta
Prerežite ciabattu na pola i premažite tankim slojem maslaca. Narežite papriku i masline na tanke komade, te zajedno sa zelenom salatom i piletinom stavite u ciabattu.
2. DAN
Doručak
Sendvič sa jabukom
1/ 4 jabuke
Namažite namaz na kruh. Naribajte jabuku i stavite na kruh sa hrenom.
Međuobrok
50 g krekera
Ručak
Kotlet sa keljom
250 g kelja
Narežite kelj na trake i prokuhajte u slanoj vodi 2-3 minute, zatim ocijedite. Popržite luk na ulju i dodajte kelj i vrhnje. Začinite i kuhajte 20 minuta. Kotlet začinite i pecite 3-4 minute sa svake strane. Poslužite sa keljom i kuhanim krumpirom.
Večera
Juha od rajčice
250 ml vode
Skuhajte instant juhu prema uputama s vrećice. Usitnite jabuku i pomiješajte sa bademima i sirom. Poslužite uz juhu.
Doručak
Krekeri sa voćem
50 g sušenih marelica
Pomiješajte voće, pistacije i sir, te premažite po krekerima.
Međuobrok
1 jabuka
Ručak
Seljačka tavica
200 g kuhanog krumpira
Kuhani krumpir narežite na ploške i 5 minuta popržite na ulju na jakoj vatri. Usitnite luk i narežite na ploške tikvice, te dodajte krumpiru, te pržite na srednjoj vatri 5 minuta. Pomiješajte jaja, mlijeko, sol i papar i dodajte u tavu. Na laganoj vatri pržite dok jaja ne budu gotova.
Večera
Salata
60 g mrkve
Mrkvu, kupus i tikvicu naribajte ili izrežite na tanke ploške, te stavite na listove salate. Jabuku i kivi usitnite i zakuhajte sa medom i octom. Dodajte vrhnje i začinite, te prelijte po salati kao dresing.
4. DAN
Doručak
Voćna salata
250 g sezonskog voća
Voće operite i narežite na kockice. Pomiješajte sir, sok od limuna, vrhnje, šećer i kokosovo brašno. Poslužite sa voćem.
Međuobrok
50 g slani štapići
Ručak
Brokoli sa ribom
120 g brokole
Blanširajte brokoli sa listićima badema u 1/ 2 žlice maslaca. Popržite luk u 1/ 2 žlice maslac dok ne postane staklast, umiješajte temeljac sa limunovim sokom i dodajte vrhnje. Prokuhajte i začinite. Začinite file i sa svake strane popržite 2 minute na žlici ulja. sve poslužite sa rižom.
Večera
Brusketi
1/2 bageta narezanog na šnite
Namastite lim i oko 3 minute pržite šnite bageta na 200 stupnjeva. Rajčice ogulite i narežite na kockice. Pomiješajte sa lukom, češnjakom, soli, paprom i octom te premažite po šnitama kruha.
5. DAN
Doručak
25 g zobenih pahuljica
Popržite u vrućoj tavi bademe i zobene pahuljice. Pomiješajte sa cornflakesom. Dodajte mlijeko, sir i voće.
Međuobrok
1 čokoladica Milky way
Ručak
Gratinirane mahune
150 g zelenih mahuna
Blanširajte u slanoj vodi mahune. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Luk popržite na ulju dok ne postane staklast. Namastite posudu u koju ćete staviti mahune, šunku narezanu na kockice i peršin. Pomiješajte jaje, vrhnje, naribani sir, sol, papar i mljevenu papriku, te prelijte po mahunama. Pecite 25 minuta. Poslužite uz slani krumpir.
Večera
Salata
100 g zelene salate
Rajčicu, zelenu salatu, papriku i luk narežite na ploške. Dodajte sir i masline. Začinite sa vodom, octom, uljem, solju i paprom.


Mentalni trening: Kako križaljke i igre za mozak čuvaju kognitivno zdravlje

Brzi i ukusni recepti za tjesteninu s umakom od rajčice
