Dijeta dobrog raspoloženja

Dijeta dobrog raspoloženja
Nakon jednog dana osjećat ćete se bolje, a nakon mjesec dana riješit ćete se kilograma zauvijek

Nakon jednog dana osjećat ćete se bolje.Nakon tjedan dana pobijedit ćete depresiju.Nakon mjesec dana riješit ćete se kilograma zauvijek.

Ovu dijetu (The Good Mood Diet) osmislila je nutricionistica dr. Susan Kleiner, a rezultat je 25-godišnjeg rada i istraživanja na području nutricionizma, fitnessa i zdravlja. Ovim načinom prehrane hranite mozak i tijelo. Osim toga predstavlja novi pristup životu i prehrani, daje vam više mentalne i fizičke energije, poboljšava raspoloženje i poboljšava vaše umne sposobnosti. A uz sve to ćete i mršaviti. 

Uspjeh ove dijete leži u kombiniranju prehrambenih namirnica. U tri glavna obroka nalaze se namirnice pozitivno utječu na vaše raspoloženje. Uz njih i smanjen unos kalorija, vaša će se figura uskoro istanjiti. Manji obroci osigurat će vašem tijelu konstantnu razinu šećera u krvi, te vam ukloniti osjećaj gladi. Jedino što nećete naći u ovoj dijeti su zabrane. Dakle svu hranu možete jesti, sve dok ne prelazite dozu od 1250 kalorija i 55 g masnoća dnevno.

Tako možete već nakon 5 dana izgubiti do 4 kg. Možete sami uređivati dnevni plan prehrane, a ručak i večeru smijete zamijeniti jer bi vas dosadan jelovnik mogao navesti na odustajanje.

Za vrijeme držanja dijete obavezno pijte 2 litre vode ili nezaslađenog čaja dnevno. Od toga će vam se topiti masne naslage, ali i loša volja. «Želim da mislite o onom što bi trebali jesti, a ne o tom što ćete jesti slijedeće.», kaže autorica. Počnite sa mliječnim proizvodima u 3 obroka dnevno, a šaka orašastih plodova držat će vam razinu seratonina visoko. Podnevni pad energije izbjegnite uz šumsko voće i povrće bogato vlaknima.

Primjer jelovnika:

1. DAN

Doručak

Slatki corn flakes

50 g kupina150 g manga (iz konzerve)1 čajna žlica meda45 g corn flakes2,5 žlice mlijeka ili jogurta

Na laganoj vatri zagrijte kupine, mango i med. Stavite u tanjur i dodajte corn flakese. Sve prelijte mlijekom.

Međuobrok

1 mini salama (130 kcal)5 petit buerre keksi (107 kcal)

Ručak

Tjestenina sa sugom

75 g tjestenine1-2 režnja češnjaka1 žlice koncentrata od rajčice1 žlica ulja1 rajčica narezana na kocke125 g umaka za pizzu3 žlice vrhnja

Skuhajte tjesteninu prema uputi. Popržite kratko na žlici ulja češnjak i 1 žlice koncentrata. Dodajte rajčicu, umak od rajčice i vrhnje i kuhajte 5 minuta. Začinite i poslužite sa tjesteninom. Možete ukrasiti bosiljkom.

Večera

Ciabatta sa piletinom

1 ciabattamalo zelene salate1/ 4 paparike2 masline30 g prženih pilećih prsa

Prerežite ciabattu na pola i premažite tankim slojem maslaca. Narežite papriku i masline na tanke komade, te zajedno sa zelenom salatom i piletinom stavite u ciabattu.

2. DAN

Doručak

Sendvič sa jabukom

1/ 4 jabuke1 čajna žlica hrena (iz staklenke)3 žlice namaza sa začinima1 deblja šnita integralnog kruha

Namažite namaz na kruh. Naribajte jabuku i stavite na kruh sa hrenom.

Međuobrok

50 g krekera

Ručak

Kotlet sa keljom

250 g kelja1 čajna žlica luka narezanog na kockice1 čajna žlica ulja60 ml vrhnja za kuhanje1 kotlet (150 g)200 g kuhanog krumpira

Narežite kelj na trake i prokuhajte u slanoj vodi 2-3 minute, zatim ocijedite. Popržite luk na ulju i dodajte kelj i vrhnje. Začinite i kuhajte 20 minuta. Kotlet začinite i pecite 3-4 minute sa svake strane. Poslužite sa keljom i kuhanim krumpirom.

Večera

Juha od rajčice

250 ml vode1/ 2 vrećice instant juhe od rajčice25 g jabuke (1 šnita)1 čajna žlica sjeckanih badema60 g svježeg sira

Skuhajte instant juhu prema uputama s vrećice. Usitnite jabuku i pomiješajte sa bademima i sirom. Poslužite uz juhu.

3. DAN

Doručak

Krekeri sa voćem

50 g sušenih marelica25 g sjeckanih pistacija25 g šumskog voća60 g svježeg sira2 veća neslana krekera

Pomiješajte voće, pistacije i sir, te premažite po krekerima.

Međuobrok

1 jabuka1 muesli pločica

Ručak

Seljačka tavica

200 g kuhanog krumpira1 žlica ulja1/ 2 glavice luka100 g tikvica2 jaja2 žlice mlijekasol, papar

Kuhani krumpir narežite na ploške i 5 minuta popržite na ulju na jakoj vatri. Usitnite luk i narežite na ploške tikvice, te dodajte krumpiru, te pržite na srednjoj vatri 5 minuta. Pomiješajte jaja, mlijeko, sol i papar i dodajte u tavu. Na laganoj vatri pržite dok jaja ne budu gotova.

Večera

Salata

60 g mrkve60 g kupusa60 g tikvica100 g zelene salate1/ 2 kivija1/ 8  jabuke1 žlica octa 1 čajna žlica meda6 žlica vrhnja

Mrkvu, kupus i tikvicu naribajte ili izrežite na tanke ploške, te stavite na listove salate. Jabuku i kivi usitnite i zakuhajte sa medom i octom. Dodajte vrhnje i začinite, te prelijte po salati kao dresing.

4. DAN

Doručak

Voćna salata

250 g sezonskog voća5 žlica svježeg sira3 žlice vrhnjasok od limunašećer kokosovo brašno za dekoraciju

Voće operite i narežite na kockice. Pomiješajte sir, sok od limuna, vrhnje, šećer i kokosovo brašno. Poslužite sa voćem.

Međuobrok

50 g slani štapići1 Duplo čokoladica

Ručak

Brokoli sa ribom

120 g brokole1 čajna žlica listića badema1 žlica maslaca1 čajna žlica nasjeckanog luka1 žlica limunovog soka60 ml temeljca3 žlice vrhnja200 g nemasnog ribljeg filea (oslić, brancin)1 čajna žlica ulja

Blanširajte brokoli sa listićima badema u 1/ 2 žlice maslaca. Popržite luk u 1/ 2 žlice maslac dok ne postane staklast, umiješajte temeljac sa limunovim sokom i dodajte vrhnje. Prokuhajte i začinite. Začinite file i sa svake strane popržite 2 minute na žlici ulja. sve poslužite sa rižom.

Večera

Brusketi

1/2 bageta narezanog na šnite1 žlica ulja2 rajčice2 režnja češnjaka1 mladi luksol, papar, ocat balsamico

Namastite lim i oko 3 minute pržite šnite bageta na 200 stupnjeva. Rajčice ogulite i narežite na kockice. Pomiješajte sa lukom, češnjakom, soli, paprom i octom te premažite po šnitama kruha.

5. DAN

Doručak

25 g zobenih pahuljica1 žlica nasjeckanih badema30 g corn flakes125 g obranog mlijeka75 g borovnica1/ 2 jabuke1 žlica svježeg sira

Popržite u vrućoj tavi bademe i zobene pahuljice. Pomiješajte sa cornflakesom. Dodajte mlijeko, sir i voće.

Međuobrok

1 čokoladica Milky way

Ručak

Gratinirane mahune

150 g zelenih mahuna1 žlica nasjeckanog luka1 žlica ulja1 čajna žlica sjeckanog peršina30 g šunke1 jaje25 kiselog vrhnja1 žlica sira Edamerasol, papar, mljevena paprika (slatka)

Blanširajte u slanoj vodi mahune. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Luk popržite na ulju dok ne postane staklast. Namastite posudu u koju ćete staviti mahune, šunku narezanu na kockice i peršin. Pomiješajte jaje, vrhnje, naribani sir, sol, papar i mljevenu papriku, te prelijte po mahunama. Pecite 25 minuta. Poslužite uz slani krumpir.

Večera

Salata

100 g zelene salate1 rajčica1/ 2 luka1 paprika60 g feta sira (u kockicama)4-6 maslina1 žlica vode1 čajna žlica octa1 čajna žlica maslinovog uljasol, papar

Rajčicu, zelenu salatu, papriku i luk narežite na ploške. Dodajte sir i masline. Začinite sa vodom, octom, uljem, solju i paprom.