'Beri šljive, čupaj travu'

Čim se probudiš, istegni se. Dan će ti odmah biti bolji

Vježbe istezanja su ključne za zdravlje. Prevenirati će brojne ozljede ili uklještenje živaca koje se dogodi u trenu, a uzrokuje bolove još danima čak i tjednima

pexels-andrea-piacquadio-3765050.jpg
Foto: Pexels

Vjerojatno podcjenjuješ istezanje kao i mnoge od nas. No, dovoljno je pogledati mačku koja ti se plete pod noge. Što, osim toga, radi kad je budna? Isteže se. Pri svakom ustajanju, mačka se dobro istegne i tako bezbroj puta dnevno. I pas isto (nije ni čudno da u jogi postoje upravo položaji koji se zovu pas i mačka jer oponašaju te životinje u njihovu istezanju). Tako bi trebao i čovjek, no on iz nekog razloga preskoči dobro se istegnuti. Vježbe istezanja su ključne za zdravlje i obavi ih prije ustajanja.

Image

Zabavnije je vježbati u paru! Isprobajte istezanje u dvoje

Sjediš li za računalom cijeli dan, razgibaj i istegni mišiće vrata i ruku, kralježnice, a ako ti nije preteško (a nikako ti ne bi trebalo biti), ustani svakih sat vremena pa prisjećajući se vježbica sa sata tjelesne kulture iz osnovne škole, beri šljive, kruške ili jabuke i čupaj travu, odnosno istegni se uvis i spusti do poda.

Osim ovih usputnih koje ćeš, poput svoje mačke, odraditi kroz dan, vježbe istezanja napravi ujutro, odmah nakon buđenja, prije no što ustaneš iz kreveta. Dovoljno ti je deset minuta za njih.

Video je ubrzan, no ti svaku ovu vježbu odradi u svom ritmu, udiši dok otvaraš pokret i izdiši dok ideš u torzije ili pregibanja.

Budeš li usvojila ovu zdravu naviku jutarnjeg istezanja, svome tijelu ćeš učiniti veliku uslugu, a ono će ti vratiti tako što će biti gipko i poletno pa te neće boljeti mišići niti će te zezati živci.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.