Celulit? Pred sam dolazak ljeta je kasno. Sada je vrijeme da se uhvatite u koštac s njime!

Pobijedimo celulit upornošću!

Celulit? Pred sam dolazak ljeta je kasno. Sada je vrijeme da se uhvatite u koštac s njime!

Najviše  se o temi celulita priča pred samo ljeto kada kreće sezona skidanja u kupaće kostime ili kratke suknjice. Onda je već kasno! Malo ćemo ranije aktualizirati ovu problematiku jer ovo je još jedno područje gdje ne postoje brza i jednostavna rješenja. Dugoročno pak se sigurno može djelovati na njegovo smanjenje ili, još bolje, preduhitriti njegovu pojavu.

Svi smo upoznati s glavnim uzrocima pojave celulita, a to su: promjene u metabolizmu, pogrešna prehrana, promjene u strukturi vezivnog tkiva, hormonalni utjecaji, te genetski utjecaji.

Naravno da ne možemo djelovati na sve navedene faktore koji uzrokuju njegov nastanak, ali ima određenih područja gdje bismo mogli uvesti novosti u životne navike i tako pokušati djelovati na redukciju celulita. Ove estetski neugodne pojave  možemo se riješiti samo ako djelujemo na uzrok nastanka! Takvo što dugotrajan je proces i iziskuje strpljenje. Uostalom, kao i sve što želimo odraditi kvalitetno. Svjesni smo da ni instant dijete nemaju dugotrajan učinak i da ne postoje vježbice od tri minute za supertijelo. Ali ako ustrajemo, pozitivne promjene moraju se pokazati!   

Procirkulirajmo problematične zone:

... redovitim kretanjem

Poznato je da je cirkulacija slaba na područjima gdje se celulit pojavljuje. Sustavnim i redovitim vježbanjem popravlja se cirkulacija u cijelome tijelu. Vježbanje bi se trebalo sastojati od aerobnog i anaerobnog dijela. Aerobne aktivnosti niskog su intenziteta i kontinuiranog trajanja. Za njihovo provođenje dominantno se troši energija iz potkožnog masnog tkiva. Odlično! Nadalje, ovim aktivnostima aktivira se rad krvožilnog sustava i povećava se cirkulacija krvi po cijelome tijelu. Naravno, i u našim kritičnim zonama.

Drugi dio treninga trebao bi se sastojati od vježbi za učvršćivanje i oblikovanje tijela. Tim bi se vježbama u rad trebalo uključiti mišićne skupine koje se nalaze ispod celulita na kritičnim zonama. Mišići koji rade griju se i tako se povećavastupanj prokrvljenosti u njima. Najproblematičnije zone su natkoljenice, područje gluteusa, trbuh te nadlaktice. Mišićne skupine na ovim dijelovima tijela obavezno treba obuhvatiti treningom.

... masažom

Masaže su oduvijek poznate kao lijek koji liječi na principu povećanja cirkulacije u određenome dijelu tijela. Mehaničkom silom djeluje se na kritično područje, te se pospješuje cirkulacija krvi i limfe. To nam i treba. Masažom također djelujemo i na kožu tako što se stimuliraju kožne žlijezde, poboljšava se njihova funkcija i ubrzava eliminacija štetnih tvari. Rezultat je elastičnija i gipkija koža.

... dobrom prehranom

Prehrana je ono na što bismo svakako trebali obratiti pažnju, imali problema s celulitom ili ne. Kažu Amerikanci: “You are what you eat.”, a barem su oni upoznati sa zdravstvenim i estetskim problemima koji nastaju kao rezultat loše prehrane. Konzumirajmo zdrave i uravnotežene obroke! Što manje prerađene hrane, a što više voća i povrća. Dobra je metoda da se prema broju boja na tanjuru može zaključiti koliko nam je obrok kvalitetan! Takva prehrana ne potiče stvaranje potkožnog masnog tkiva.

... hidracijom organizma

Puno vode i prirodnih čajeva već su klasika kod izbacivanja toksina iz tijela i čišćenja organizma. Zašto ih ne bismo pili svakodnevno? Zar ne želimo da naš organizam bude uvijek dobro hidriran i čist? Jedino tako stvaraju se optimalni uvjeti za njegovo funkcioniranje!

... udobnom odjećom

Ako već na poslu ne možemo izbjeći uske odjevne predmete, u slobodno vrijeme trebali bismo forsirati široko i udobno. Uska odjeća smanjuje cirkulaciju. Možda su trenirke i sportska odjeća ipak idealni za opuštene trenutke.


Svaki organizam je drugačiji i ne postoje jedinstvena i jednostavna rješenja. Na nekoga će ove promjene djelovati već kroz nekoliko tjedana, na druge nakon nekoliko mjeseci.

Isplati se ustrajati! Je li tako?


Vježbe za učvršćivanje i oblikovanje stražnjice

Predlažemo nekoliko zanimljivih i učinkovitih vježbi za učvršćivanje i oblikovanje glutealne regije koja definitivno spada u kritične zone na kojima se stvara celulit.

Vježba 1

Početni položaj: oslonite se na dlanove i koljena. Radna noga prekrižena je ispred oslonačne.

shimmer fallbackOpis vježbe: podignite kukove visoko, vratite se u početni položaj, a zatim se podignite u položaj upora te zanožite radnom nogom.

shimmer fallbackshimmer fallbackshimmer fallbackBroj serija: 3 svakom nogom
Broj ponavljanja: 15-20
Pauza između serija: 15 sekundi


Vježba 2

Početni položaj: oslonite se na dlanove i koljena. Koljena su šire od širine kukova, a pete su spojene.

shimmer fallbackOpis vježbe: podignite se u upor, pete ostaju spojene. Forsirano kontrahirajte gluteus!

shimmer fallbackBroj serija: 4
Broj ponavljanja: 15-20
Pauza između serija: 15 sekundi


Vježba 3

Početni položaj: oslonite se na dlanove i koljena. Koljena su šire od širine kukova, a pete su spojene.

shimmer fallbackOpis vježbe: zanožite radnom nogom, tako da položaj stopala ostane isti kao u početnom položaju.

shimmer fallbackBroj serija: 3 svakom nogom
Broj ponavljanja: 15-20
Pauza između serija: 15 sekundi

Autorice:
Lejla Dizdarević, profesorica kineziologije
Mateja Martinić, profesorica kineziologije

Više informacija o vježbanju potražite na www.pilates-isis.hr.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.