Jednostavne vježbe za fit formu

Za snažno tijelo: Ove vježbe pomažu kod mršavljenja i oblikuju mišiće

HILIT trening odličan je način za rješavanje suvišnih kilograma i održavanje mišića, bez oštećenja zglobova

jonathan-borba-lrQPTQs7nQQ-unsplash.jpeg
Foto: Unsplash

Vježbe visokog intenziteta (HIIT) imaju čitav niz prednosti, a sportaši i fitness modeli ih obožavaju. Donose brze rezultate kod mršavljenja, izgrađuju mišiće i poboljšavaju kondiciju. Ipak, često upravo takve vježbe mogu biti previše opterećujuće za zglobove, osobito kod ljudi s prekomjernom težinom ili pak starijih žena.

Image
U rekordnom roku!

Samo 15 minuta treninga dnevno učvrstit će ti tijelo i ojačati srce

Upravo su zato HILIT vježbe, odnosno vježbe s visokim intenzitetom, ali malim utjecajem na zglobove savršen izbor. Stručnjaci za fitness ističu kako postoji mnoštvo alternativnih vježbi koje ne opterećuju zglobove i ugodnije su, a donose jednake rezultate kao i klasični HIIT treninzi.

Takve su vježbe izvrstan način za osobe koje žele izgraditi mišićnu masu, riješiti se viška kilograma ili pak poboljšati kondiciju bez previše stresa i naprezanja zglobova. Neke od onih najboljih donosimo u nastavku.

HILIT

HILIT (high-intensity, low-impact) vježbe gotovo su identične klasičnom HIIT treningu samo što ne uključuju skakanje. Jednako su dobre za sagorijevanje kalorija i izgradnju mišića, no ne stvara se opterećenje na zglobovima jer nema istovremenog podizanja obje noge s tla. Dakle, umjesto čučnjeva sa skokovima, kod ove vrste treninga rade se samo čučnjevi, iskorak i druge slične vježbe.

Image
Foto: Unsplash

Veslanje

Mnoge su prednosti vježbanja na spravi za veslanje. Cijelo je tijelo u funkciji, nema opterećenja na zglobovima i odlično je za sagorijevanje kalorija. Uz pola sata umjerenog vježbanja na spravi za veslanje možeš sagorjeti i do 300 kalorija. Želiš li učinkovitije rezultate, probaj veslati što brže možeš u jednoj minuti, nakon toga si uzmi stanku od jedne minute pa sve ponovi – onoliko puta koliko god možeš. Prilikom samog izvođenja ove vježbe pripazi na svoje držanje i na ramena.

Image
Foto: Unsplash

Plivanje

Plivanje je savršena aktivnost za osobe koje pate od bolova u zglobovima ili pak imaju veći rizik od ozljeda. Povećava broj otkucaja srca, poboljšava izdržljivost i kondiciju te izgrađuje mišiće. Najbolje rezultate donosi brzo plivanje u ponavljajućim intervalima, uz stanke.

Image
Foto: Unsplash

Barre trening

Barre su zapravo vježbe bazirane na baletu, a ovi su treninzi u posljednje vrijeme vrlo popularni jer kombiniraju vježbe snage i fleksibilnosti. Ne radi se toliko na kondiciji, već su vježbe više fokusirane na poboljšanje ravnoteže, fleksibilnosti i na držanje.

Image
Foto: Unsplash

Pilates

Odlična aktivnost za žene je pilates koji uključuje vježbe koje poboljšavaju mišićnu snagu i ravnotežu, a mogu ublažiti i osjećaje stresa i tjeskobe. Pilates vježbe jačaju tijelo, a osobito poboljšavaju držanje. Pilates je odličan izbor za osobe koje imaju problema s bolovima u leđima. Prednost pilatesa je što je pogodan za sve uzraste, a donosi čitav niz beneficija za fizičko i mentalno zdravlje.

Image
Foto: Unsplash

Spinning

Spinning je treniranje na statičkim biciklima, a primaran mu je cilj iz tijela izvući što više energije. Bicikliranje u zatvorenom je odlično za sagorijevanje kalorija, poboljšava aerobni kapacitet i krvni tlak te općenito doprinosi održavanju dobre forme.

Image
Foto: Unsplash

Trening izdržljivosti

Svim odraslim osobama preporučuje se da  barem dva puta tjedno rade vježbe koje su fokusirane na jačanje mišića. Kod ovih vježbi vrlo je važno znati slušati svoje tijelo i naučiti polako pomicati njegove granice. Za početnike su najbolji izbor čučnjevi, vježbe koje se izvode uz zid te vježbanje s fitness trakama.

Image
Foto: Unsplash