7 navika prije spavanja koje ti mogu pomoći kod mršavljenja

Pomažu kod boljeg sna i potiču gubitak kilograma

7 navika prije spavanja koje ti mogu pomoći kod mršavljenja

Kad je u pitanju mršavljenje, svi jako dobro znamo da su zdrava i uravnotežena prehrana te vježbanje ključni na putu do željene težine. Ipak, valja napomenuti kako postoje i mnoge druge navike koje imamo tijekom dana a koje mogu pozitivno ili pak negativno utjecati na gubitak kilograma.

U nastavku ti otkrivamo koje bi navike prije odlaska na spavanje trebala usvojiti jer one mogu potaknuti mršavljenje.


Foto: Unsplash

Isključi mobitel

Kvalitetan san doprinosi zdravom izgledu i mršavljenju, a da bi san bio kvalitetan vrlo je važno prije odlaska na spavanje isključiti sve elektroničke uređaje te ih, ako je ikako moguće, ostaviti izvan spavaće. Izbjegavaj gledati TV iz kreveta ili pak zaspati s mobitelom jer elektronički uređaji mogu izuzetno ometati san.  


shimmer fallback

Joga

Jedan od odličnih načina da se opustiš prije odlaska u krevet su vježbanje joge i meditacija. Istezanje i vježbe disanja pomoći će ti da se riješiš nakupljenog stresa, ali i potaknuti rad tvog metabolizma što je svakako poželjno ako se pokušavaš riješiti viška kilograma.


shimmer fallback

Jedi ranije

Tvoj posljednji obrok trebao bi biti oko 19h, a nakon toga se ne preporuča jesti. Naime, što kasnije jedeš, tvoje će tijelo biti više opterećeno tijekom noći. Idealno bi bilo da svi probavni procesi u tijelu završe prije odlaska u krevet.


shimmer fallback

Uključi u prehranu proteinske grickalice

Ne preporuča se nikakvo grickanje u večernjim satima, no ako baš ne možeš odoljeti onda neka to bude nešto zdravo poput namirnica koje sadrže proteine i malo kalorija kako tvoj probavni sustav ne bi bio preopterećen.  


shimmer fallback

Mentalna stimulacija

Kako bi izbjegla prejedanje u večernjim satima, bilo bi dobro da svom mozgu 'skreneš pozornost' na neke druge stvari. Čitaj knjige, rješavaj zagonetke ili nešto drugo što će potaknuti tvoj mozak da se koncentrira.


shimmer fallback

Izbjegavaj alkohol

Konzumacija alkohola u večernjim satima se ne preporuča, a i općenito valja izbjegavati alkohol jer on sadrži mnogo kalorija. Kemijski sastav alkohola je takav da može izuzetno ometati spavanje pa bi zbog toga mogla nemirno spavati cijelu noć i probuditi se mamurna i iscrpljena.  


shimmer fallback

Niska temperatura

Istraživanja su pokazala da je puno bolje spavati u prostoriji sa što nižom temperaturom, a to će ujedno potaknuti i gubitak kilograma. Naime, tijekom nižih temperatura tijelo se više trudi sagorjeti kalorije jer pokušava održati toplinu.


shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.