Uvrsti ih u svoju rutinu

Trikovi koji će ti pomoći da budeš u top formi - bez odlaska u teretanu

Želiš biti fit no odbija te i sama pomisao na odlazak u teretanu? Ovi jednostavni koraci omogućit će ti da vježbanje postane dio tvoje svakodnevne rutine

kike-vega-F2qh3yjz6Jk-unsplash.jpeg
Foto: Unsplash

Fizička aktivnost nužna je za održavanje dobrog zdravlja i zdrave tjelesne težine, a pozitivno utječe i na raspoloženje. Osim toga, znanstveno je dokazano kako nas redovita tjelesna aktivnost može zaštititi od brojnih bolesti i poremećaja, kao što su pretilost ili pak Alzheimerova bolest.

Image
Briga o sebi

Znaš li ih? Zanimljive činjenice o jogi koje će te potaknuti na vježbanje

Sjedilački način života nezdrav je i može uzrokovati brojne zdravstvene probleme stoga je vrlo važno biti fizički aktivan te se što više kretati.

Ako ti je odlazak u teretanu mrzak ili ti se naprosto ne uklapa u rutinu, postoje i brojni drugi načini kako da uvrstiš vježbanje u svoju svakodnevicu. Najbolje od svega je što uopće nije teško. Napravi nekoliko jednostavnih promjena u svom životu i ubrzo ćeš biti u puno boljoj formi.

Umjesto lifta, biraj stepenice

Vrlo jednostavna aktivnost koju svatko može uvrstiti u svoju rutinu je hodanje stepenicama umjesto liftom. Ako živiš u zgradi ili se često koristiš liftom na radnom mjestu, počni radije hodati stepenicama jer je to odličan način da se pokreneš i da budeš fizički aktivna. Možda je lakše i jednostavnije provozati se liftom, no hodanje stepenicama puno je bolji izbor za tvoje tijelo, osobito ako si većinu dana provela sjedeći.

shimmer fallback

Hodaj što češće

Ne voliš li klasično vježbanje, nastoj što više hodati u toku dana. Hodaj do posla ili pak prošeći parkom svaki dan nakon posla. Uz to, možeš isprobati i brzo hodanje za koje je dokazano da potiče rad metabolizma te potiče sagorijevanje kalorija. Hodanje po svježem zraku odličan je način da budeš fizička aktivna, a možeš pozvati i prijateljicu da ti se pridruži jer je u društvu uvijek zabavnije.  

shimmer fallback

Uvrsti čučnjeve u svoju svakodnevnu rutinu

Čučnjevi su vrlo jednostavna vježba i može ih raditi svatko, bilo gdje i bilo kada. Vrlo su učinkoviti za kukove i gležnjeve, a ako se slabije krećeš, čučnjevi bi trebali postati dio tvoje rutine. Možeš ih raditi tijekom pauze od posla ili prilikom gledanja svoje omiljene serije.

shimmer fallback

Pronađi aktivnosti u kojima ćeš uživati

Fizička aktivnost ne odnosi se samo na vježbanje u teretani ili pak na intenzivne treninge. Mnogo je drugih načina uz koje možeš biti fit, a bicikliranje, planinarenje, brzo hodanje i joga samo su neki od njih. Pronađi aktivnosti u kojima ćeš uživati pa se nećeš ni osjećati kao da vježbaš, a tvoje tijelo bit će ti zahvalno na tome što si u pokretu.

shimmer fallback

Kupi loptu za pilates

Uredske stolice su dosadne, a ponekad i vrlo neudobne. Ako puno vremena provodiš sjedeći, nabavi loptu za pilates na kojoj možeš sjediti dok radiš. Na taj ćeš način stalno biti u pokretu, a sjedenje na lopti odlično će djelovati na tvoje mišiće i zglobove.

shimmer fallback

Povremeno ustani od radnog stola

Sjedenje stavlja naše tijelo u neutralni položaj – loše djeluje na cirkulaciju, usporava metabolizam, koči mišiće. Sjedilački način života boljka je današnjeg društva te uzrok brojnih zdravstvenih problema, a upravo bi osobe koje puno sjede trebale uvrstiti vježbanje u svoju svakodnevnu rutinu. Ako u toku dana puno sjediš, probaj svakih sat vremena ustati od stola, malo prošetati, napraviti par čučnjeva ili pak nekoliko vježbi istezanja. Riječ je o jednostavnim i brzinskim aktivnostima koje mogu učiniti veliku razliku za zdravlje. Tijekom stajanja sagorijevamo više kalorija, a ujedno se smanjuje i rizik od brojnih kardiovaskularnih bolesti.

shimmer fallback

Umjesto auta, biraj bicikl

Vožnja bicikla vrlo je zabavna aktivnost, a uz to je i bicikl ekološki prihvatljiviji od automobila. Osim toga, bicikliranje je savršen način da budeš fizička aktivna i pomaže kod izgradnje mišiće mase te potiče i sagorijevanje kalorija. Savršen je izbor za svakoga. Stoga, kad god je moguće, umjesto auta biraj bicikl.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.