5. Naduti, napuhnuti trbuh
Plan promjene trbuha
Najčešće netolerancije su na pšenicu i gluten (kruh, tjestenina, peciva, pizza, kolači i žitarice). Gluten može izazvati upalu crijeva i tako učiniti da se trbuh čini veći.
Ključno je da eksperimentirate da bi našli što smeta vašem trbuhu jer poznajete vaše tijelo boje od ikoga drugoga (ili se možete testirati). Pokušajte ukloniti glavne krivce kao što su gluten na dva tjedna da vidite hoće li se nadutost smanjiti, ili pogoršati kada ponovno uvedete hranu.
Usredotočite se na zdravu prehranu s mnogo svježeg.
Zabluda
“Najbolje da preskočim doručak – tako unosim manje kalorija, a nisam ni gladna ujutro!”
Lijena crijeva su često rezultat jedenja krive hrane na krivi način. Napravite da doručak bude najveći obrok jer je tada probava na svom vrhuncu, i izbjegavajte jedenje kasno navečer jer to dovodi do nadutosti. Žvačite hranu ispravno i pijte mnogo vode, ali pola sata nakon obroka da se probavni sustav kreće.
Nadutost može biti znak neuravnotežene crijevne flore. Dakle, da bi trbuh bio stvarno ravan, morate je obnoviti s prijateljskim bakterijama. Probiotički dodaci su najlakši način. Prirodni izvori uključuju miso juhu, kiselo vrhnje i neko voće i povrće uključujući kelj, češnjak i luk.
Najbolji savjet za ovaj tip trbuha
Vjerovali ili ne, disanje može biti najbolja stvar koju možete napraviti za ovaj tip trbuha. Pokušajte ovo svako jutro: legnite na leđa, potpuno opušteni i duboko udišite u trbuh 10 puta. Nakon jela, šetnja će također pomoći u procesu probave. Uvijek se pomalo krećite!
Kako prepoznati ovaj tip? Naduti trbusi su često ravni ujutro, ali se nadmu tijekom dana zbog plinova ili probavnih smetnja.
Gotovo uvijek je izazvan netolerancijom određene hrane i alergijom, ili lijenim crijevima kao posljedica loše prehrane.
Tipične loše navike:
- Jedete istu hranu i možda ste je jeli cijeli život, a niste shvatili da je ne podnosite.