Jesi li već čula za alkalnu dijetu? Ona se temelji na uvjerenju da naše zdravlje, oblik tijela pa čak i očekivana životna dob ovise o pH vrijednosti organizma, odnosno ravnoteži između kiselog i lužnatog stanja. Smatra se da određene namirnice uzrokuju veću kiselost organizma, a kiselo stanje vodi pretjeranom debljanju i razvoju raznih bolesti. S druge strane, većina zdravih namirnica uzrokuje alkalnost ili lužnatost organizma, što može pomoći u izlječenju raznih bolesti i postizanju vitkije linije.
Kiselost ili alkalnost organizma variraju zbog kemijskih reakcija koje se odvijaju u organizmu kada pojedemo određenu hranu. Naš metabolizam mora ''razbiti'' namirnice iz krutog u mekše stanje, pri čemu nastaje ''metabolički otpad''. Unutar alkalne dijete vjeruje se da taj ''otpad'' može biti alkalan (to jest neutralan) ili kiseli, te da svojom pH vrijednošću može promijeniti pH vrijednost ostatka tijela.
Podjela na namirnice koje uzrokuju kiselost i alkalnost organizma uglavnom slijedi već uobičajenu podjelu na zdravu i nezdravu hranu. Tako se smatra da kiselost organizma uzrokuju loše masnoće, alkohol, sve meso, pa čak i sve žitarice jaja, riba i mliječni proizvodi. Zdrava osoba ne bi trebala u potpunosti izbjegavati namirnice poput ribe i cjelovitih žitarica, no trebala bi ih jesti u vrlo malim količinama. U namirnice koje uzrokuju ''dobar'' pH organizma spada gotovo sve voće, povrće, sjemenke, orašasti plodovi te legrumi.
Čak i ako nemaš namjeru držati se alkalne dijete, dobro je uvesti ovih 10 alkalnih namirnica u svoju svakodnevnu prehranu jer će ti pomoći da budeš općenito zdravija a i da se riješiš viška masnih naslaga iz organizma.
Avokado
Mnoge su studije pokazale da redovita konzumacija avokada može spustiti razinu kolesterola u tijelu za više od 8%. Osim toga, avokado pomaže neutralizirati želučanu kiselinu i poboljšava probavu i apsorpciju nutrijenata iz voća i povrća.
Banane
Ovo voće sadrži 2 osnovne vrste vlakana: otporni škrob kojeg ima najviše u nezrelim bananama i vjeruje se da ipak može pomoći probavi, i pektin za koji se vjeruje da može prevenirati rak debelog crijeva. Zrele banane sadrže vitamine i alkale, normaliziraju razine šećera u krvi i smanjuju krvni tlak zahvaljujući visokom udjelu kalija.
Cvjetača
Prema udjelu zdravih nutrijenata cvjetača nadmašuje većinu kupusnjača (koje se smatraju najzdravijom skupinom povrća općenito). Obiluje vitaminima C, A, B i B3. Ona jača živčani sustav i sprječava nakupljanje kolesterola u jetri. Cvjetača sadrži kalcij i magnezij i odlična je za redukciju masti u organizmu.
Dinja
Jedna od najboljih stvari u dinji je njena narančasta boja koja ukazuje na visoke razine karotena. Osim toga, dinja je bogata vlaknima te folnom i askorbinskom kiselinom koje jačaju imunitet i krvno tkivo. Zbog visokog udjela vitamina C dinja je odlična za jačanje imuniteta a pomoći će ti i u borbi sa suvišnim mastima.
Grožđe
Grožđe sadrži mnogo zdravih komponenti koje nas mogu zaštiti od nekih oblika raka, a također utječu na razine kolesterola. Dokazano je da redovita konzumacija grožđa može utjecati na stabilizaciju razina šećera u krvi kroz period od 4-6 mjeseca. Grožđe sadrži kalcij, magnezij, kalij i fosfor, stoga je odlično oi za zdravlje kostiju.
Krastavci
Krastavci su izvrsni za uklanjanje kiseline i toksina iz tijela. Oni također pomažu u borbi protiv slobodnih radikala zahvaljujući visokom udjelu flavonoida. Krastavci također imaju vrlo niski glikemijski indeks i jako malo kalorija, stoga su kompatibilni sa svim dijetama.
Quinoa
Ova pseudožitarica sadrži više proteina od bilo koje žitarice. Također je odličan izvor fosfora, željeza, kalcija, vlakana i vitamina B. Quinoa poboljšava sve metaboličke procese i kao takva je izvrsna u svim dijetama i pomaže u suzbijanju masnih naslaga u tijelu.
Blitva
Blitva je bogata vitaminom K, A i E, magnezijem, kalcijem i željezom. Pomaže u čišćenju i cirkulaciji krvi, jača zube i kosti, te pomaže tijelu u borbi protiv virusa. I da, odlična je alkalizirajuća i dijetalna hrana.
Limun
Limun dokazano može pomoći u prevenciji raka, smanjuje rizik od moždanog udara, čisti tijelo od toksina i pomaže osobama koje pate od manjka vitamina. On također pomaže u izlječenju probavnih bolesti i hipertenzije, a lista njegovih zdravstvenih dobrobiti gotovo je beskonačna. Iako je možda kontraintuitivno svrstati limu u alkalne namirnice bog njegovog kiselog okusa, limun je namirnica koja najviše utječe na alkalnost organizma i stoga ima posebno mjesto u alkalnoj dijeti.
Bosiljak
Bosiljak sadrži mnogo antioksidansa pa pomaže u detoksifikaciji organizma, a također umanjuje štetne učinke stresa. On ima odlično protuupalno djelovanje, može umanjiti bol, jača imunitet i pomaže kod probavnih smetnji. Uglavnom, bosiljak je pravo alkalno blago i ako ga uvrstiš u prehranu, pomoći će ti s masnim naslagama u tijelu.