Odgoj djece

Devet koraka do učinkovitijeg roditeljstva

Roditeljstvo - naizgled jednostavna riječ, a sa sobom nosi toliko izazova. Olakšaj ga uz ove savjete

roditeljstvo.jpg
Foto: Pexels

Odgoj djece jedan je od najtežih poslova na svijetu, jedan od onih poslova koji te najviše ispunjavaju, kao i onaj za koji se uvijek osjećaš kao da nisi dovoljno pripremljena.

Image
Vječno pitanje

Trebaju li se roditelji uplitati u svađe između svoje djece?

Koliko god prekrasan osjećaj bio kada uploviš u roditeljsku luku, biti roditelj nije nimalo lako i sa sobom donosi mnoge izazove i prepreke koje moraš savladati, a koje je važno što bolje savladati kako bi vlastitom djetetu pružila što bolji odgoj.

No ni biti roditelj nije najteža stvar na svijetu, a uz ovih nekoliko savjeta bit će još lakše - ovih devet savjeta za odgoj djece pomoći će ti da se osjećaš ispunjenije kao roditelj.

Jačanje samopoštovanja djeteta

Djeca svoj osjećaj za sebe počinju razvijati kao bebe kad sebe vide očima svojih roditelja - ona upijaju ton glasa, govor tijela i svaki izraz svojih roditelja, a roditeljske riječi i postupci utječu na njihovo samopoštovanje više od svega. Pohvale za njihova postignuća, koliko god bila mala, učinit će da se osjećaju ponosno, a dopuštanje djeci da samostalno rade stvari učinit će da se osjećaju sposobnima i snažnima. Suprotno tome, omalovažavanje ili nepovoljna usporedba djeteta s drugim djetetom učinit će da se djeca osjećaju bezvrijedno.

shimmer fallback

Izbjegavaj oštre izjave i nemoj koristiti riječi kao oružje. Komentari poput "Kakva glupost" ili "Gori si od tvog malog brata" mogu nanijeti štetu baš kao i fizički udarci. Pažljivo biraj riječi i budi suosjećajna. Daj svojoj djeci do znanja da svi griješe i da ih i dalje voliš, čak i kad ne voliš njihovo ponašanje.

Uhvati djecu dok čine nešto dobro

Jesi li ikada razmišljala o tome koliko puta negativno reagiraš na svoju djecu u određenom danu? Možda ih kritiziraš mnogo češće nego što ih pohvaljuješ. Učinkovitiji je pristup uhvatiti djecu kako rade nešto kako treba i za to ih pohvaliti. Izjave poput "Sam si napravio krevet, bravo!" ili "Gledala sam te kako se igraš sa sestrom i bio si vrlo strpljiv" više će poticati dugoročno dobro ponašanje nego neprestano kritiziranje.

shimmer fallback

Svaki dan pronađi nešto za pohvalu i budi velikodušna s nagradama - tvoja ljubav, zagrljaji i komplimenti mogu učiniti čuda i često su dovoljna nagrada. Uskoro ćeš otkriti da se takva ponašanja kakva si pohvalila kod svoje djece sve više ponavljaju.

Postavi granice i budi dosljedna svojoj disciplini

Disciplina je neophodna u svakom kućanstvu, a cilj discipline je pomoći djeci da odaberu prihvatljivo ponašanje i nauče se samokontroli. Oni mogu testirati ograničenja koja im postaviš, ali ta ograničenja trebaju im kako bi prerasli u odgovorne odrasle osobe. Uspostavljanje kućnog reda pomaže djeci da razumiju tvoja očekivanja i razviju samokontrolu, a neka od pravila mogu biti da nema televizije dok se domaća zadaća ne završi ili da nije dopušteno udaranje ili vrijeđanje.

shimmer fallback

Pronađi vremena za svoju djecu

Roditeljima i djeci je često teško okupiti se za obiteljski obrok, a kamoli provesti malo kvalitetnog vremena zajedno. Ali vjerojatno ne postoji ništa što bi djeca željela više. Zato ujutro ustani 10 minuta ranije kako bi mogla doručkovati s djetetom ili posuđe ostavi u sudoperu i prošeći s djetetom nakon večere. Djeca koja ne dobivaju pažnju koju žele od roditelja često se ponašaju loše, jer smatraju da će na taj način sigurno biti primijećena.

shimmer fallback

Mnogim roditeljima je korisno dogovoriti zajedničko vrijeme sa svojom djecom. Stvori "posebnu noć" svakog tjedna kako biste svi bili zajedno i dopusti svojoj djeci da odluče kako žele provesti vrijeme. S druge strane, ako imaš tinejdžera kojemu je potrebno manje pažnje, potrudi se da budeš dostupna kada izrazi želju za razgovorom ili za sudjelovanjem u obiteljskim aktivnostima. Pohađanje koncerata, predstava i drugih događaja s tinejdžerom omogućuje ti da na važne načine saznaš više o svom djetetu i njegovim prijateljima.

Budi dobar uzor

Mala djeca nauče puno o tome kako se ponašati gledajući svoje roditelje, a što su mlađa, to se više ugledaju na roditelje. Zato moraš pripaziti kako se ponašaš ispred svog djeteta i moraš biti svjesna da djeca neprestano promatraju. Neka su istraživanja pokazala i da djeca koja udaraju obično imaju uzor agresije kod kuće. Modeliraj osobine koje želi vidjeti kod svoje djece - poštovanje, ljubaznost, iskrenost, tolerancija. Pokaži nesebično ponašanje i radi stvari za druge ljude ne očekujući nagradu. Izrazi zahvalnost i ponudi komplimente. Iznad svega, ponašaj se prema svojoj djeci onako kako očekuješ da se drugi ljudi ponašaju prema tebi.

shimmer fallback

Neka komunikacija bude prioritet

Ne možeš očekivati da djeca čine sve samo zato što roditelji "tako kažu". Djeca žele i zaslužuju objašnjenja jednako kao i odrasli, a ako im se neke stvari ne objasne, djeca će se početi pitati o vrijednostima i motivima. Roditelji koji urazumljuju svoju djecu omogućuju im da razumiju i nauče na neosuđujući način. Jasno objasni svoja očekivanja. Ako postoji problem, opiši ga, izrazi svoje osjećaje i pozovi dijete da zajedno s tobom poradi na rješenju. Daj djetetu prijedloge i ponudi izbore, no budi otvorena i za djetetove prijedloge i pregovaraj.

shimmer fallback

Budi prilagodljiva i voljna prilagoditi svoj stil roditeljstva

Ako se često osjećaš "iznevjereno" zbog ponašanja svog djeteta, možda imaš nerealna očekivanja. Roditeljima koji razmišljaju na taj način moglo bi biti korisno razgovarati s drugim roditeljima ili stručnjacima za razvoj djeteta. Dječje okruženje utječe na njihovo ponašanje, pa bi to ponašanje mogla promijeniti promjenom okruženja. Ako stalno govoriš "ne" svom dvogodišnjaku, potraži načine kako promijeniti okolinu tako da manje stvari bude zabranjeno, što će uzrokovati manje frustracije za oboje.

shimmer fallback

A kako se tvoje dijete mijenja, postupno ćeš morati mijenjati stil roditeljstva - jer ono što sada funkcionira s tvojim djetetom možda neće uspjeti za godinu ili dvije. Tinejdžeri, s druge strane, imaju tendenciju da manje gledaju na svoje roditelje, a više na svoje vršnjake kao na uzore. Unatoč tome, nastavi pružati smjernice, poticaje i primjerenu disciplinu, dok tinejdžerima dopuštaš da steknu više neovisnosti i iskoristi svaki trenutak da uspostavite vezu.

Pokaži da je tvoja ljubav bezuvjetna

Kao roditelj, odgovorna si za ispravljanje i usmjeravanje svoje djece, ali kako izražavaš svoje korektivne smjernice, razlika je u načinu na koji ih dijete prima. Kad se moraš suočiti s djetetom, izbjegavaj optuživati ga, kritizirati ili nalaziti greške, što narušava samopoštovanje i može dovesti do ogorčenja. Umjesto toga, nastoj njegovati i poticati, čak i kad discipliniraš svoju djecu. Uvjeri se da znaju da, iako želiš i očekuje bolje od njih, tvoja ljubav postoji bez obzira na sve.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.