Konačno neke dobre vijesti! Cijelo vrijeme znanstvenici i liječnici govore da se trebaš hraniti zdravo želiš li dug biti vitalna, no ta zdrava hrana gotovo ikada ne uključuje ono što voliš jesti. Sluša li njihove savjete, vjerojatno i jesi zdrava te nemaš viška kilograma, ali imaš golemu želju za kolačem punim kreme i šlaga, masnim pečenim mesom ili čašom crnog, dobrog vina. No, kako smo rekli na početku, imamo odlične vijesti za tebe. Nešto fino konačno se pokazalo zdravim!
Studija koja je nedavno objavljena u znastvenom časopisu Journal of Alzheimer's Disease došla je do otkrića da visokomasni tvrdi sirevi, crno vino i janjetina imaju jako dobar utjecaj na mozak, odnosno smanjuju rizik od pojave Alzheimerove bolesti. "Sir se pokazao kao hrana koja najbolje štiti mozak od degenerativnih promjena, čak i ako se počne konzumirati kasnije u životu", izjavila je voditeljica studije sa Sveučilišta u Iowi Auriel Willette za spomenuti časopis.
Studija je pokazala da su ljudi koji su kozumirali više sira, alkohola i janjetine imali manje kognitivnih problema kako su starili. Znanstvenici su do ovog zaključka došli analizirajući podatke 1,787 odraslih Britanaca i Britanki.
"Redovita, odnosno svakodnevna konzumacija male količine alkohola, osobito crnog vina, ali doista u umjerenim količinama, povezana je s poboljšanjem kognitivnih funkcija, dok konzumacija janjetine jednom tjedno (samo janjetine, ne ostalog crvenog mesa) ima dugotrajni pozitivni učinak na pamćenje", nastavlja autorica istraživanja.
"Ovisno o genetskim čimbenicima neki pojedinci izloženi su većem riziku za obolijevanje od Alzheimerove bolesti, no vjerujem da pravilni odabri hrane može smanjiti slabljenje kognitivnih sposobnosti. Zaista vjerujem da se rješenje krije u hrani", zaključuje koautor studije Brandon Klinedinst.