Začin životu

Čuvaj svoje frendice: 7 razloga zašto su prava prijateljstva toliko važna

Dobro prijateljstvo veliko je bogatstvo. Ne samo da život čini ljepšim, već u mnogome i smislenijim

pexels-elina-fairytale-4833957.jpg
Foto: Pexels

Obitelj ne biramo, ali biramo prijatelje. Što smo starije to ih pomnije biramo i ne dozvoljavamo baš svakome da uđe u naš život niti na bilo koga trošimo dragocjeno vrijeme. Prava prijateljstva treba čuvati.

Image
Manje je više

Mnogi prođu, rijetki ostanu: Pet (ponekad bolnih) istina o prijateljstvu

Nemoj žrtvovati svoje prijatelje zbog ljubavne veze, posla ili obitelji. Ne kažemo da zbog prijatelja trebaš zanemariti obitelj ili bilo što od navedenog, već da se ne bi smjela odreći prijatelja ili prijateljica ni pod koju cijenu. U važnost dobrog prijatelja sigurno si se uvjerila nemali broj puta kada ti je trebala utjeha, razgovor ili pomoć u bilo kojem smislu te riječi.

shimmer fallback

U nastavku ti donosimo najvažnije dobrobiti pravih prijateljstava. Prepoznaš li ih u svojim odnosima, ti si sretnica. Ako nemaš ovakva prijateljstva, nikada nije kasno stvoriti ih. Ne srljaj u prijateljske odnose, kao što ni u veze ne bi trebala srljati, već ih stvaraj polako i pametno.

Udvostručena radost

Veselit ćeš se zbog lijepih stvari koje se događaju tvojoj frendici baš kao što bi se veselila da se tebi događaju. Naravno i obrnuto. Ona će se radovati tvojoj sreći kao da je njezina vlastita. Zar nije dobro imati više razloga za sreću?

shimmer fallback

Rješavanje problema

Ponekad je dovoljan kvalitetan razgovor, prava pitanja koja će ti postaviti prijateljica ili prijatelj, a bit će dovoljna da dokučiš rješenje problema. Oni koji te znaju u dušu, znaju i kako s tobom postupati, što je osobito važno u kriznim situacijama. Kada si u problemima, mozak pretjerano radi i dobro je da netko izvana, bistre glave, pomogne savjetom ili nečim drugim.

shimmer fallback

Brižnost

Prijatelji brinu jedni od drugima, no nisu ovisni jedni o drugima, što je ključno kako bi prijateljstvo funkcioniralo. Briga za drugoga glavna je odrednica kvalitetnog prijateljstva. Od toga da ćeš nazvati frendicu da vidiš kako je i što radi, skuhati ručak za njezinu obitelj ako ona ne stigne ili joj prošetati psa… Naravno i biti rame za plakanje te ona koja sluša. Isto to je tvoja prijateljica tebi. Dobar je osjećaj znati da netko brine za nas.

shimmer fallback

Iskrenost i humor

Ove dvije stvari idu ruku pod ruku. Uz malo dobrog humora puno je lakše otvoreno razgovarati. Iskrenost je temelj svakog kvalitetnog odnosa, osobito prijateljskog ili partnerskog. A reći nešto osjetljivo, a da se druga strana ne naljuti, najsigurnije je kroz humor.

shimmer fallback

Podrška

U pravim prijateljstvima obje strane rastu i napreduju. Prijatelji će ti pomoći da ispuniš svoje potencijale, daš najbolje od sebe i sebi budeš najbolja. Također, oni su tu kako bi uočili moguće opasnosti za tebe, isto tako i ti za njih. Znaš kako se kaže - dva para očiju bolje vide.

shimmer fallback

Razlike obogaćuju

Prijatelji nisu samo oni koji misle isto kao i ti. Dobro bi bilo imati bliske osobe koje razmišljaju sasvim drugačije jer ti na taj način pomažu da proširiš vidike i djeluješ izvan okvira. I ti njima, naravno. Stoga, ne biraj samo sebi slične. Neka te nešto drugo privuče k ljudima.

shimmer fallback

Jednakost

U prijateljstvima su obje strane ravnopravne. Jednako se u odnos dajete i jednako od njega dobivate. Ako jedna strana mora vući, inicirati druženja, uvijek ona biti ta koja će nazvati, nije dobro. Razmisli dobro kakva si u svojim prijateljskim odnosima, koliko daješ, a koliko tražiš i imaš li u njima sve što smo naveli. Ako ičeg manjka, poradi na tome. Odličan je osjećaj imati uz sebe osobu čije mišljenje cijeniš i koju smatraš sebi ravnom, ako ne i boljom.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.