Žene naše, sretan nam naš dan! Sve što trebaš znati o Danu žena

I ti možeš ostaviti svoj trag u ostvarivanju prava žena i jednakosti

Žene naše, sretan nam naš dan! Sve što trebaš znati o Danu žena

Kakva godina za žene diljem svijeta! Prošlu godinu je jedna od najvećih novinskih kuća na svijetu CNN proglasila godinom žena, a niti 2019. godina neće ništa manje biti u znaku ljepšeg spola (a nadajmo se da će i svih idućih godina biti isto). Iako još ima puno problema u svijetu po pitanju ženskih prava i jednakosti naše društvo ipak se kreće u pravom smjeru. Žene su sve hrabrije, prosvjeduju protiv nepravde, sve se više čuje i uvažava naš glas.

Svake godine 8. ožujka slavimo Međunarodni dan žena, a taj dan svake godine ima i svoju temu. Ove godine to je "Misli jednako, gradi pametnije, inoviraj za promjenu". Od aktivizma na lokalnoj razini do širokog djelovanja u svijetu, ulazimo u uzbudljivo razdoblje povijesti gdje svijet očekuje ravnotežu. Primjećujemo njezinu odsutnost i slavimo njezinu prisutnost.

Tema će se kroz cijelu godinu, ne samo na današnji dan, usredotočiti na inovativne načine na koje možemo promicati jednakost spolova i osnaživanje žena, posebno u područjima sustava socijalne zaštite, pristupa javnim uslugama i održive infrastrukture.

Kampanja, koju naravno prati i hešteg - #BallanceforBetter, nastavit će se kroz cijelu ovu godinu i neće stati samo na današnjem danu.

Jer, ravnoteža nije samo žensko pitanje, to je poslovno pitanje. Utrka je usmjerena na rodno uravnoteženu uprave, rodno uravnoteženu vlade, rodno uravnoteženu medijsku pokrivenost, rodnu ravnotežu zaposlenika, veću zastupljenost spolova u bogatstvu, rodno uravnoteženost u sportu... Ravnoteža spolova ključna je za napredak gospodarstava i zajednica.


Zajedno svi možemo igrati ulogu

Ključno je kolektivno djelovanje i zajednička odgovornost za upravljanje rodno uravnoteženim svijetom. Ovaj međunarodni dan žena je globalni dan koji slavi društvena, ekonomska, kulturna i politička dostignuća žena - ali istovremeno obilježava i poziv na akciju za ubrzavanjem postizanja rodne ravnoteže.

Kako je sve počelo?

Od sredine 19., pa tako i početkom 20.-tog stoljeća u SAD-u, ali i drugim zapadnim i istočnim zemljama, događala se ubrzana industrijalizacija i ekonomska ekspanzija, s kojima u korak nisu išli uvjeti rada, radni sati i nadnice. Prvi put žene zaposlene u tekstilnoj industriji javno su demonstrirale još davnog 8. ožujka 1857. godine upravo zbog navedenih razloga. Policija je rastjerala demonstratorice, no to ih nije pokolebalo, te su od onda demonstrirale svake godine na isti datum. Također, dva mjeseca nakon te prve demonstracije osnovan je prvi ženski sindikat.


Žene Europe i SAD-a

Početkom 20.-tog stoljeća žene su postajale sve mnogobrojnija i nezadovoljnija radna snaga, te su tražile bolji društveni, ekonomski i politički položaj. Naime, osim loših radnih uvjeta, predugih radnih sati i niskih nadnica, žene nisu imale ni temeljna ljudska prava, kao što je pravo glasa.

Jedna od najpoznatijih i najvećih ženskih demonstracija dogodila se 1908. godine, kada je ulicama New Yorka marširalo 15000 žena. Zahvaljujući tome, godinu dana poslije obilježen je prvi „Dan žena“. No, prvi službeni „Međunarodni dan žena“ obilježava se od 1910. godine kada je u Kopenhagenu održana „Međunarodna konferencija žena“ koja je prethodila sastanku Druge Socijalističke internacionale. Za službeno obilježavanje ovoga dana možemo zahvaliti njemačkim komunističkim aktivisticama Clari Zetkin i Luisi Zietz, koje su predložile njegovo obilježavanje, iako ni tada nije bio definiran točan datum.

Već sljedeće godine to obilježavanje rezultiralo je brojnim demonstracijama koje su 19. ožujka bile održane diljem Europe (u Austriji, Danskoj, Njemačkoj, Švicarskoj, Austro-Ugarskoj) na kojima je prosvjedovalo više od milijun žena. U SAD-u se „Dan žena“ i dalje nastavio obilježavati zadnje nedjelje u veljači.


Međunarodni dan žena danas

Međunarodni dan žena danas pripada svim skupinama kolektivno svugdje. Ovaj dan nije specifičan za zemlju, skupinu ili organizaciju. Gloria Steinem, svjetski poznata feministkinja, novinarka i aktivistkinja, jednom je objasnila: "Priča o ženskoj borbi za jednakost ne pripada niti jednoj feminističkoj niti bilo kojoj organizaciji, već kolektivnim naporima svih koji brinu o ljudskim pravima."


Motiviraj druge

Stoga ispruži i podigni ruke i zauzmi pozu koja obilježava slavljenje ovog dana i #BalanceforBetter pozu i učini Međunarodni dan žena TVOJIM danom - i učini sve što možeš kako bi i ti ostavila trag na postizanju pozitivne promjene za žene svugdje.