Majstorica sam kad sebi treba zakomplicirati život u trenucima kada mi
to najmanje treba. A sve je trebalo biti vrlo jednostavno jer iskustvo
je ipak tu.
Dakle, u tjednu kada privodim papirologiju i posao kraju
kako bih što normalnije mogla krenuti na Brač gdje me čeka otvaranje
suvenir-galerije što će iziskivati barem desetak dana priprema i
uređivanja samog prostora, i Ellina promocija video-spota “Vrati mi
sve”, koja također iziskuje planiranje i organizaciju, ja odlučim peći
kolače za njenu promociju. Jesam li normalna?
Peći kolače za
obitelj je jedno, a peći kolače za poveći skup ljudi je nešto sasvim
drugo. Jednog dana, gledajući fotografije primamljivih kolača i torti od
kojih su mi curile sline, odlučila sam napraviti kolače za Ellinu
promociju. Odluka je donesena nesmotreno, ne razmišljajući da će taj dan
biti ludnica od svega, da će mi frižider biti krcat hranom, da će
mobitel zvoncati svakih nekoliko minuta, da se treba srediti, urediti,
našminkati, da će trebati sve te kolače prebaciti do mjesta promocije.
Znala sam ja da će biti gužva u šasnaestercu, ali su me fotografije
primamljivih kolača obamnule. Mogu ja to, pomislila sam. Napravila sam
si situaciju koja me samo dodatno opteretila i zbog koje sam zadnjih
dana bila zatvorena u kuhinji sa posudama, tijestima i raznim kremama. U
kratkim pauzama sam mrzila sebe i svoju blesavu odluku. Je li mi to
trebalo? Definitivno ne. Mogla sam jednostavno naručiti raznolike kolače
iz obližnje slastičarnice koji bi sve to i dostavili na mjesto
promocije, a ja sam se mogla taj dan posvetiti sebi i srediti se “kako
Bog zapovida”. Umjesto svega toga, ja sam bila nervozna, razdražljiva,
ljuta na sebe i pod stresom od svega.
Jutros dok ovo pišem, sve
je iza mene. Prošlo je sve u najboljem redu, bilo je mnogo dragih ljudi
koji su došli podržat Ellu i to mi je bilo najvažnije. A to što me
jutros razvlače po portalima zbog lošeg stylinga za koje imaju apsolutno
pravo, nije me baš puno briga jer da su vidjeli kakvu sam tarampanu
imala po stanu prije odlaska, ne bi se usudili ništa reći. Bila bih
najrađe otišla u trenirci i patikama. Nije mi bilo do nikakvog
uređivanja. Najvažnije da su kolači i torta pojedeni do zadnje mrvice. I
to nešto govori.
Budući da je sezona jagoda i ja ih naprosto obožavam onda ću sada podijeliti jedan recept za predivnu tortu od jagoda za koju mogu garantirati da je odlična, uostalom to vam mogu potvrditi i gosti sa sinoćnje promocije koji su je smazali u mahu.
Za biskvit je potrebno:
3 jaja
150 g šećera
150 g brašna
2 žličice praška za pecivo
1 vanilin šećer
0.5 dcl vode
0.5 dcl ulja
Za kremu od jagoda:
250-300 g svježih jagoda
3-5 žličica šećera
3-4 zličica pudinga od jagode
25 g maslaca
Za kremu od vanilije:
250 g mascarponea
200 ml slatkog vrhnja
2-3 žlice šećera
3 kašike galeta pudinga od vanilije
Zagrijte
pećnicu na 160°C. Umutite žumanca sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte
vodu i ulje i još malo mutite. Brašno prosijte sa praškom za pecivo i
umiješajte u masu od žumanaca. Bjelanca umutite u čvrst snijeg i lagano
žlicom umiješajte u smjesu od žumanaca i brašna. Dno okruglog lima
veličine 22 cm obložite papirom za pečenje i sipajte smjesu za biskvit.
Pecite 30 minuta. Pečen biskvit stavite na žicu za hlađenje.
Jagode
usitnite štapnim mikserom. Možete ih usitniti skroz u pire, a ja sam
ostavila malo krupnijih komadića. Dodajte šećer i izmjerite koliko ste
pirea dobili. Dolijte vode da dobijete 500 ml smjese. Stavite da se kuha
oko 3-4 min. Puding rastopite sa nekoliko žličica vode i polako ulijte u
jagode neprestano miješajući, pazeći da ne zagori. Kuhajte dok ne
dobijete gustu, želatinoznu kremu. Sklonite sa ploče i dodajte maslac.
Dobro promiješajte da se sav maslac otopi. Ohladite kremu povremeno
miješajući.
Za kremu od vanilije izmiksajte mascarpone sa
šećerom. Slatko vrhnje umutite u čvrst snijeg i sjedinite sa
mascarponeom. Dodajte galeta puding od vanilije ( u prahu) i dobro
izmiješajte. Poslije par minuta krema se može jako stisnuti, pa ako vam
se čini da je pregusto, stalno miksajući dodavajte po malo mlijeka dok
ne dobijete željenu gustinu (možete napraviti pravi puding od vanilije
pa ga umješati).
Ohlađenu koru presjecite na tri djela. Nekoliko
žličica šećera i vode zakuhajte da dobijete gust sirup. Ohlađenim
sirupom poprskajte kore. Umjesto ovog sirupa kore možete poprskati i
mlijekom.
Tortu nafilajte u pomičnom obruču redajući koru, kremu od
jagoda pa kremu od vanilije. Da vam se filovi ne bi miješali, kremu od
vanilije ulijte u slastičarsku vrećicu i u koncentričnim krugovima
nanesite preko kreme od jagoda. Tortu stavite na hlađenje (ja je obično
ostavim cijelu noć u frižideru).
Ohlađenu tortu ukrasite šlagom u kojem možete dodati kremfix kako bi šlag bio čvršći za ukrašavanje po vašoj želji.
Danijela Dvornik
Tekstove Danijele Dvornik možete pratiti u njenoj kolumni Najbolje godine