Zašto jednostavno kad može komplicirano?!

Uz sav posao koji imam, još sam odlučila peći kolače za skup ljudi

Zašto jednostavno kad može komplicirano?!

Majstorica sam kad sebi treba zakomplicirati život u trenucima kada mi to najmanje treba. A sve je trebalo biti vrlo jednostavno jer iskustvo je ipak tu.
Dakle, u tjednu kada privodim papirologiju i posao kraju kako bih što normalnije mogla krenuti na Brač gdje me čeka otvaranje suvenir-galerije što će iziskivati barem desetak dana priprema i uređivanja samog prostora, i Ellina promocija video-spota “Vrati mi sve”, koja također iziskuje planiranje i organizaciju, ja odlučim peći kolače za njenu promociju. Jesam li normalna?

Peći kolače za obitelj je jedno, a peći kolače za poveći skup ljudi je nešto sasvim drugo. Jednog dana, gledajući fotografije primamljivih kolača i torti od kojih su mi curile sline, odlučila sam napraviti kolače za Ellinu promociju. Odluka je donesena nesmotreno, ne razmišljajući da će taj dan biti ludnica od svega, da će mi frižider biti krcat hranom, da će mobitel zvoncati svakih nekoliko minuta, da se treba srediti, urediti, našminkati, da će trebati sve te kolače prebaciti do mjesta promocije. Znala sam ja da će biti gužva u šasnaestercu, ali su me fotografije primamljivih kolača obamnule. Mogu ja to, pomislila sam. Napravila sam si situaciju koja me samo dodatno opteretila i zbog koje sam zadnjih dana bila zatvorena u kuhinji sa posudama, tijestima i  raznim kremama. U kratkim pauzama sam mrzila sebe i svoju blesavu odluku. Je li mi to trebalo? Definitivno ne. Mogla sam jednostavno naručiti raznolike kolače iz obližnje slastičarnice koji bi sve to i dostavili na mjesto promocije,  a ja sam se mogla taj dan posvetiti sebi i srediti se “kako Bog zapovida”. Umjesto svega toga, ja sam bila nervozna, razdražljiva, ljuta na sebe i pod stresom od svega.

Jutros dok ovo pišem, sve je iza mene. Prošlo je sve u najboljem redu, bilo je mnogo dragih ljudi koji su došli podržat Ellu i to mi je bilo najvažnije. A to što me jutros razvlače po portalima zbog lošeg stylinga za koje imaju apsolutno pravo, nije me baš puno briga jer da su vidjeli kakvu sam tarampanu imala po stanu prije odlaska, ne bi se usudili ništa reći. Bila bih najrađe otišla u trenirci i patikama. Nije mi bilo do nikakvog uređivanja. Najvažnije da su kolači i torta pojedeni do zadnje mrvice. I to nešto govori.

Budući da je sezona jagoda i ja ih naprosto obožavam onda ću sada podijeliti jedan recept za predivnu tortu od jagoda za koju mogu garantirati da je odlična, uostalom to vam mogu potvrditi i gosti sa sinoćnje promocije koji su je smazali u mahu.

Image



Za biskvit je potrebno:
3 jaja
150 g šećera
150 g brašna
2 žličice praška za pecivo
1 vanilin šećer
0.5 dcl vode
0.5 dcl ulja

Za kremu od jagoda:
250-300 g svježih jagoda
3-5 žličica šećera
3-4 zličica pudinga od jagode
25 g maslaca

Za kremu od vanilije:
250 g mascarponea
200 ml slatkog vrhnja
2-3 žlice šećera
3 kašike galeta pudinga od vanilije

Zagrijte pećnicu na 160°C. Umutite žumanca sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte vodu i ulje i još malo mutite. Brašno prosijte sa praškom za pecivo i umiješajte u masu od žumanaca. Bjelanca umutite u čvrst snijeg i lagano žlicom umiješajte u smjesu od žumanaca i brašna. Dno okruglog  lima veličine 22 cm obložite papirom za pečenje i sipajte smjesu za biskvit. Pecite 30 minuta. Pečen biskvit stavite na žicu za hlađenje.

Jagode usitnite štapnim mikserom. Možete ih usitniti skroz u pire, a ja sam ostavila malo krupnijih komadića. Dodajte šećer i izmjerite koliko ste pirea dobili. Dolijte vode da dobijete 500 ml smjese. Stavite da se kuha oko 3-4 min. Puding rastopite sa nekoliko žličica vode i polako ulijte u jagode neprestano miješajući, pazeći da ne zagori. Kuhajte dok ne dobijete gustu, želatinoznu kremu. Sklonite sa ploče i dodajte maslac. Dobro promiješajte da se sav maslac otopi. Ohladite kremu povremeno miješajući.

Za kremu od vanilije izmiksajte mascarpone sa šećerom. Slatko vrhnje umutite u čvrst snijeg i sjedinite sa mascarponeom. Dodajte galeta puding od vanilije ( u prahu) i dobro izmiješajte. Poslije par minuta krema se može jako stisnuti, pa ako vam se čini da je pregusto, stalno miksajući dodavajte po malo mlijeka dok ne dobijete željenu gustinu (možete napraviti pravi puding od vanilije pa ga umješati).
Ohlađenu koru presjecite na tri djela. Nekoliko žličica šećera i vode zakuhajte da dobijete gust sirup. Ohlađenim sirupom poprskajte kore. Umjesto ovog sirupa kore možete poprskati i mlijekom.
Tortu nafilajte u pomičnom obruču redajući koru, kremu od jagoda pa kremu od vanilije. Da vam se filovi ne bi miješali, kremu od vanilije ulijte u slastičarsku vrećicu i u koncentričnim krugovima nanesite preko kreme od jagoda. Tortu stavite na hlađenje (ja je obično ostavim cijelu noć u frižideru).
Ohlađenu tortu ukrasite šlagom u kojem možete dodati kremfix kako bi šlag bio čvršći za ukrašavanje po vašoj želji.

Image



Danijela Dvornik
Tekstove Danijele Dvornik možete pratiti u njenoj kolumni Najbolje godine