UHD televizori: Doznajte više o novoj generaciji televizora

UHD televizori u odnosu na svoje prethodnike donose više rezolucije i realističniji prikaz, a u nastavku pročitajte nešto više o njima

UHD televizori: Doznajte više o novoj generaciji televizora

UHD televizori, poznati kao Ultra HD, su svi televizori koji imaju format slike 16x9 i barem jedan digitalni priključak koji može poslati rezoluciju od minimalno 3840x2160 piksela. UHD televizori imaju rezoluciju slike veću od Full HD-a, kojeg obično imaju svi televizori niže i srednje klase.

Image


(FOTO: Pixabay)

Svi UHD televizori proizvedeni od 2012. godine na dalje imaju četiri puta više piksela od Full HD televizora. Postoje dvije UHD rezolucije, jedna podrazumijeva 3840x2160, a druga 7680x4320, pa se često prva naziva Ultra HD 4K, a druga Ultra HD 8K. 

UHD televizori u odnosu na svoje prethodnike donose više rezolucije i realističniji prikaz. Ako se na Ultra HD zaslonu pošalje Full HD sadržaj, on će se morati prilagoditi zaslonu i taj se proces zove “skaliranje”. S obzirom da su Ultra HD sadržaji vrlo rijetki i da se još nigdje ne emitiraju, vlasnici Ultra HD televizora će se morati zadovoljiti s prilagođenom, odnosno “skaliranom” slikom, a koja bez obzira na kvalitetu izvora nikada po oštrini neće moći konkurirati originalnom Ultra HD materijalu.