Superheroji iz susjedstva: Upoznajte Anicu koja sama brine o 70-ak napuštenih i ozlijeđenih životinja

Barcaffe nagrađuje heroje među nama, a jedna od njih je Anica Pribanić koja je osnovala Udrugu Šapa u srcu i sama se skrbi o 70-ak odbačenih i ozlijeđenih životinja

Superheroji iz susjedstva: Upoznajte Anicu koja sama brine o 70-ak napuštenih i ozlijeđenih životinja

Godina 2020. će ostati zapamćena po brojnim nevoljama. Bilo da pričamo o koronavirusu, karanteni, potresu ili drugim svjetskim turbulencijama, razloga za strah i pesimizam ima mnogo.

No umjesto da pišemo samo o negativnom, odlučili smo prebaciti fokus na malog čovjeka koji unatoč svemu i dalje čini svijet boljim mjestom. Upravo zato, Barcaffè i RTL su odlučili donijeti malo lijepih vijesti i pokazati da za herojska djela nisu potrebne supermoći, nego samo nesebičnost i velikodušnost.

Vi ste prijavili svoje superheroje iz susjedstva, a mi prenosimo njihove priče.

Jedan takva osoba je sigurno Anica Pribanić, junakinja koja je osnovala Udrugu Šapa u srcu i sama se skrbi o odbačenim i ozlijeđenim životinjama.

Naime, Šapa u srcu nastala je iz čiste ljubavi Anice prema psima. Udruga djeluje od 2013. godine i funkcionira isključivo zahvaljujući donacijama građana, ali i zahvaljujući neizmjernom trudu Anice i njezinih volontera.

Locirani su u Josipdolu, u blizini Ogulina gdje ne postoji niti jedno drugo sklonište za napuštene i zlostavljane životinje. U njezinu je dvorištu trenutno 70-ak pasa i nekoliko maca, a taj broj konstantno raste zbog neodgovornih ljudi koji ne steriliziraju i napuštaju svoje životinje. Iako je rad udruge i inače izazovan jer ovisi o donacijama, u vrijeme karantene stigli su novi problemi. Bez donacija, teško je svim životinjama osigurati osnovne uvjete za život. Iz dana u dan troškovi rastu, od hrane do lijekova pa je teško pronaći balans što je veći prioritet.

No Anica, naša heroina, je uspjela izgurati i taj period. Sama kaže da joj je najveći strah bio hoće li imati čime nahraniti svoje čupave štićenike jer psi pojedu oko 50 kilograma hrane dnevno, a ima trenutaka kad udruga nema sredstva da taj trošak podmiri.

Posted by Udruga Šapa u Srcu - Ogulin on Tuesday, 30 June 2020U slučaju da hrane nema, Anica se snalazi na razne načine. Jedan od njih je da kupi stari kruh i iznutrice pa tako pripremljenu smjesu daje svojim čupavcima. Također, pomaže joj i muž i grupica volontera koji po čitavoj Hrvatskoj skupljaju donacije za udrugu.

Novi problemi se javljaju kad dobiju bolesnog ili ozlijeđenog psa. Troškovi veterinara su visoki za zdravog psa, ali ako im dođe životinja s posebnim potrebama, teško mogu pokriti liječenje i pružiti svima kvalitetnu skrb. Iako udruga grca u dugovima, Anica se i dalje ne da. Ona nastavlja svoju borbu sa zapetljanom birokracijom, neodgovornim vlasnicima životinja i podmirivanjem svakodnevnih obaveza. Ova žena je svoj život posvetila četveronožnim ljubimcima te je zaslužila titulu superjunakinje.

Kako je Anica reagirala na nominaciju?

Anica je zahvalna na nominaciji i nagradi Barcaffèa te poručuje svima koji čitaju: „Ako planirate nabaviti psa, udomite, nemojte kupovati životinju. Ovim činom ćete pomoći psiću u nevolji, ali i pomoći radu moje udruge ili nekog drugog azila iz kojeg udomljavate“.

Ako vi želite pomoći Anici, postoji više opcija. Možete donirati novac udruzi ili postati kum ili kuma nekom peseku. Također udruga prihvaća donacije u obliku hrane, dekica, zdjelica ili lijekova, a pomoći možete i volontiranjem ili jednostavno shareanjem njihovih Facebook objava.

Donacije možete slati na: Udruga Šapa u srcu, Skradnik 16, 47300 Ogulin.

Za one koji mogu i želje pomoći novčano,evo i IBAN udruge: HR6724020061100675185, International bank number: 7300697653, Swift code: (BIC Code) ESBCHR22.

Pomozimo zajedno Anici da nastavi biti naša heroina!