Mjere sigurnosti nisu zaobišle ni umjetnine: Pogledaj kako bi izgledala neka od najpoznatijih umjetničkih djela da su naslikana za vrijeme korone

Vjerujemo da te zanima kako Napoleon izgleda s ruksakom za dostavu ili kako je hermelina zamijenila zaliha namirnica za samoizolaciju

Mjere sigurnosti nisu zaobišle ni umjetnine: Pogledaj kako bi izgledala neka od najpoznatijih umjetničkih djela da su naslikana za vrijeme korone

Čini se kako je u posljednjih mjesec dana nastao potpuno novi žanr umjetnosti, a možeš i sama pretpostaviti koja je glavna tema svakog djela. Koronavirus postao je nešto kao muza slikarima, glazbenicima pa čak i filmašima, a kako stvari stoje, tako će biti još neko vrijeme. Kolektivna mašta i kreativnost ljudi kao da su se aktivirale u isto vrijeme, a upravo je to jedna od pozitivnih strana cijele situacije.

Image

I Banksy radi od kuće: Na Instagramu podijelio svoje najnovije umjetničko djelo


Čak i oni koji su se strogo pridržavali svih pravila koja su na snazi kako bi se zaštitili od zaraze, s vremenom smo se svi opustili. No još nije vrijeme da potpuno zaboravimo na sve mjere koje trebamo poduzeti da bi ostali zdravi. To je prepoznala i marketinška agencija Looma koja je osmislila društvenu kampanju 'Art of Quarantine' odnosno 'Umjetnost karantene'. Klasičnim umjetničkim djelima dali su novo ruho i moderan makeover uz pomoć maski za lice, rukavica, sredstva za dezinfekciju i slično.

Iako su mjere zaštite od korone polako počele popuštati, još uvijek se čuvaj i #ostanidoma. Neka ti ove umjetnine s modernim zaokretom uljepšaju još jedan dan u domu.  

Mrs. Worrell as Hebe, Benjamin West


Originalno djelo nastalo je 1776. godine. Američki slikar Benjamin West prikazao je Catherine Worrell kao Hebu, Zeusovu kći i boginju mladosti. Na modernoj inačici vidimo gospođu Worrell kako odgovorno nosi masku i rukavice dok svoju kupovinu plaća karticom. 

Dama s hermelinom, Leonardo da Vinci


Na poznatoj je slici hermelin, koji je simbol čistoće, zamijenjen namirnicama poput tjestenine i žitarica.

Napoleon prelazi Alpe, Jacques-Louis David


Jednako kao što originalna slika predstavlja hrabrost i junaštvo Napoleona, isto možemo reći i za modernu verziju. U posljednje vrijeme smo više nego zahvalni na junaštvu svih onih koji svakodnevno obavljaju svoj posao kako bi nam životi bili što lakši. 

Orfej i Euridika, Frederic Leighton


Tragična priča o ljubavi između Orfeja i Euridike na ovoj nas verziji slike podsjeća da nekada moramo žrtvovati svoje želje kako bi zaštitili druge. Upravo je to suština društvene izolacije. No što se više pridržavaš propisanih mjera, prije će situacija proći i moći ćeš opet provoditi vrijeme s najdražima. 

Posljednja večera, Leonardo da Vinci


Još jedan odličan primjer društvene izolacije spojen s jednom od najpoznatijih umjetnina na svijetu. No ako se nas pita, na slici bi odlično pristajalo jedno računalo ili mobitel kako bi Isus i dalje mogao komunicirati sa svojim učenicima. Važno je da i dalje komuniciramo s bližnjima, bez obzira što se s njima ne možemo družiti uživo. 

Portret mladića u crvenom, Raphael


Originalno umjetničko djelo nastalo je davne 1505. godine u Italiji. Na modernoj inačici prikazan je isti mladić koji radi ono što bi svi trebali raditi nekoliko puta dnevno, pogotovo ako napuštamo dom.