Gdje otići i što raditi u slobodno vrijeme?

Odmarati se možemo na različite načine…

Gdje otići i što raditi u slobodno vrijeme?

Od žurbe, posla, djece, kućanskih poslova, poslova u gradu, danas malo nađemo slobodnog vremena, no onda kada se i pojavi dan kada je sve suđe oprano, kuća blista, djeca su napisala zadaću, a suprug je dobio slobodan dan, mi se ne možemo se sjetiti ničega što bismo mogli raditi. Naime, prva stvar koju imate na umu je odmor od svega. No odmarati se možemo na različite načine…

Izlet – Pripremite sendviče, svježe povrće, deke, sprej protiv komaraca i opremu za badminton, te se biciklima zaputite prema Bundeku, Maksimiru, nacionalnom parku ili mjesto u prirodi po vlastitom odabiru. Budite spremni i na kišu, te ne zaboravite kabanice. Možete ponijeti i društvene igre ili tražiti djeteline s četiri lista. Ukoliko vam je izlet u prirodu stran, uvijek možete posjetiti zanimljive dvorce i kule Hrvatske, od kojih mnoštvo u proljeće i ljeto ima organizirane vodiče i dućane sa raznoraznim suvenirima.

Zološki i botanički vrt – U zadnje vrijeme šire se glasine kako će uskoro započeti gradnja novog, velikog zoološkog vrta na obalama Save u Zagrebu. No dok čekamo, tu je još uvijek dobri stari zoo sa odnedavno nekoliko novih vrsta životinja. Ukoliko još niste imali prilike posjetiti zoo, svakako je vrijeme da to uradite. Odlučite li se za odlazak, nikako nemojte propustiti show sa hranjenjem morskih lavova. Nedaleko od centra grada, također možete naći mirno mjesto za uživanje u slobodno vrijeme. Ime mu je botanički vrt, a idealan je za ljubav, odmor i fotografiranje.

Spa – Za one s malo dubljim novčanikom tu su spa centri koji će vas svojim izborom ostaviti bez daha. Jacuzzi, tople stolice, bazen s masažerima, saune i ostali medikamenti u zen atmosferi samo su neke od vrsta relaksacije koje možete naći u spa centrima.

Image
Drugi grad – Iako na prvi pogled izgleda monotono i povlači pitanje: ''Što to ima drugi grad, a da moj nema?'' zapanjili biste se koliko je zanimljivo otići u obližnji grad ili selo, posjetit preporučeni restoran ili prošetati u potrazi za kulturom. Odlučite li se za ovakav pohod, ne zaboravite fotoaparat te zabilježite trenutke.

Obiteljski dan – Upitajte sve ukućane što bi danas voljeli raditi i kuda bi htjeli otići. Ukoliko su želje dotičnih isplative i ostvarive, obiđite sva mjesta po ukusu vaših najbližih. Osim dobre zabave, ovaj dan pamtit ćete kao obiteljski dan, a nije ni loša ideja da barem jednom mjesečno ili u prigodnoj prilici obnovite ritual.

Zabava kod kuće – Nemate volje i doista vam se ne ide nigdje. Nema veze. Ukoliko živite u kući  pozovite susjede ili prijatelje te napravite veliki roštilj ili tortu. Živite li u stanu, nazovite one s kojima se dugo niste čuli te ih pozovite na večernje druženje, vino ili partiju bele.

Druga država – Imate nešto ušteđevine koje čuvate za put u zemlju koju biste voljeli otići. Ušteđevina je tu, no ne i slobodno vrijeme. Ovo je idealna prilika da otiđete. Sami ili s partnerom zaputite se u ovu pustolovinu, pa makar na dva dana.

Image
Privatna zabava – Ukoliko nemate dosta slobodnog vremena i već sutradan se morate rano dići na posao iskoristite barem ovo malo vremena što imate. Priuštite partneru ili sebi odlazak u restoran ili večernju šetnju, a onda vrijeme samo za vas i njega po izboru…

Događaj – Raspitajte se da li se u vašoj blizini održava kakav zabavni događaj kao kestenijada, festival, lunapark ili slično. Svakako posjetite lokalne događajte i povedite najbliže sa sobom. Lokalni događaji najbolji su za susretanje poznatih ljudi i jamče dobru zabavu. Ukoliko u vašem kraju ne postoji ništa slično, uvijek možete otići u najbliži caffe bar ili restoran.

Koncert – Sjećate se dana kada ste u prvom redu mahali dugom kosom ili palili upaljač te se micali u ritmu omiljene laganice. Raspitajte se o nadolazećim koncertima te obnovite svoju ljubav prema glazbi koja vas u dušu dira.

Kino – Za ljubitelje filmova, ovo je najbolja opcija. Prisjetite se starih dana s voljenom osobom te se zaputite u najdražu kino dvoranu. Danas postoje mnogi poveći kompleksi kina koji nude velik izbor filmova, no tu su i dobra stara državna kina na koje smo navikli. Izbor je vaš.

Image
Omiljeno mjesto – Ukoliko ne želite nikog kraj sebe, te svoje vrijeme želite iskoristiti samo za vlastiti mir, to je sasvim u redu. Otiđite na mjesto na kojem imate najviše mira i gdje vam se baterija najviše napune. Bila to livada, pogled na more, stijena ili kada za kupanje opustite se i ne dopustite nikom da vas smeta.

Kulturni događaji – Još od osnovnoškolskih dana niste bili u obilasku svojeg vlastitog grada? Vrijeme je da ponovite gradivo! Bez obzira gdje živjeli, zaputite se prema lokalnim spomenicima, ili muzejima s obitelji i ispričajte im štogod čega se sjetite. Muzeji su idealni za razgledavanje, povijest, ali i učenje novih stvari. Osim toga, sve više i više muzeja i spomenika se obnavlja, i bilo bi doista šteta propustiti razgledavanje stvari i kultura starih nekoliko stotina godina.

Bez obzira planirate li izaći van ili ostati kod kuće, jedno je sigurno – treba vam odmor, a odmor je često povezan sa stvarima za koje nismo ni svjesni da nas mogu odmoriti. Umjesto dosadnog izležavanja pred televizijom, nazovite vaše najmilije te vidite imaju li oni štogod danas ili ovaj vikend u planu. Ukoliko nemaju, pozovite ih u vašu ekspediciju kamo god da krenuli. Osim toga, nikad ne znate kamo će vas put odnijeti i koga biste sve mogli upoznati.

(M.P.)