Cafe Gymnasium - mjesto koje obožavamo

Nismo slučajno odabrale upravo Cafe Gymnasium za održavanje Ladies Only Pub Quiza

Cafe Gymnasium - mjesto koje obožavamo

Pored Muzeja Mimara nemoguće je proći ravnodušan jer ovaj kompleks svojom maestralnom pojavom definira izgled zagrebačkog Donjeg grada, a njegova unutrašnjost krije i pravu oazu koja će svakom bonvivanu uz opojni miris kave ili pak uz rashlađenu čašu gina pružiti bijeg od uzavrele zagrebačke vreve.

CafeGymnasium naslonjen je na sami Atrij muzeja te nosi službeni naziv Gymnasium, kao dio nekadašnjeg školskog prostora. Nakon 25 godina postojanja otvara svoja vrata svim ljubiteljima raskošnog, ali ipak toplog interijera, obožavateljima skrivenih mjesta koja pružaju ugodnu i intimnu atmosferu i hedonistima koji vole uživati u dobrom društvu.

Iza oživljavanja kultnog, no zaboravljenog zagrebačkog mjesta, koje se zbog svoje povijesti ubraja u kulturno dobro grada Zagreba, stoje dvije mlade i uspješne žene - vlasnica i direktorica Tena Majetić i arhitektica Kim Pavlić koje su Cafe-u Gymnasiumu htjele vratiti njegov nekadašnji sjaj. Naravno, takav zahvat ne bi bio moguć bez iskustva i stručne podrške Studija Geci i arhitektice Edite Geci, autorice idejnog projekta uređenja interijera. 


Image


‘Unatoč tome što Cafe Gymnasium postoji već 25 godina, bez obzira na evente i vjenčanja koja su bila brojna, nitko nije znao za ovo mjesto. To smo odlučile promijeniti. Na uređenje smo se odlučile i zbog izvrsne lokacije - mirno mjesto u centru grada, k tome još u sklopu jednog od najljepših muzeja u Zagrebu. Većina lokala u centru grada nalaze se uz prometne ceste, na ulicama, u vrevi zbivanja - primijetile smo da ljudi imaju potrebu otići na malo tiša mjesta kako bi mogli popričati s prijateljima, odraditi poslovni sastanak ili pak uživati u društvu svoje djece koji se slobodno mogu igrati na terasi potpunoj zaštićenoj od prometa’, priča Tena Majetić.


Image


Cafe Gymnasium osuvremenila je mlada arhitektica Kim Pavlić pod mentorstvom poznate arhitektice Ivane Vrban.

‘Glavna vodilja u stvaranju koncepta je bila što više zadržati genius loci s daškom modernih detalja, stvoriti smislenu nadopunu muzeju, a ne pratiti trendove”’ istaknula je Kim Pavlić.

Prilikom uređenja ovaj kreativni tim pronašao je i prave dragulje. Nakon što je uklonjen stari tapison, otkriven je prekrasan mramorni pod koji prostoru pruža glamuroznu notu. Baza šanka, napravljena od vrijednog kamena, zadržana je kako ne bi bio narušen raskošan izgled interijera. U isto vrijeme arhitektica je u prostor unijela i moderne elemente što je vidljivo na kasetiranom stropu koji je poslužio kao inspiracija za novu moderniju verziju s naglašenim gredama, novim rasterom i indirektnom rasvjetom u svakom polju. Tapeta iznad šanka spaja nekoliko slika te se tako simbolički nadovezuje na historicizam u kojem je nastala sama Mimara.


Image


‘Još jedan bitan detalj je bio naglasiti, kadrirati atrij muzeja iz kafića, odnosno iskoristiti taj lijepi pogled na kao uokvirenu fotografiju unutar kafića i to je postignuto oblaganjem cijelih stupova ulaza u antikna ogledala. Retro pult je obogaćen novom pozlaćenom policom. Osim retro pulta, ista polica, u drugim dimenzijama ispunjava cijeli jedan zid od poda do stropa i time daje posebnu toplinu i sadržaj prostoru’, objasnila je arhitektica.


Image


Osim izuzetnog interijera, CafeGymnasium krasi i bogata ponuda pića. Jutarnja druženja ugodnijm će učiniti JuliusMeinl Premium mješavina 100% Arabica kava, GinHendrick’s i kokteli na bazi gina i Bottega pjenušac. Uskoro bi CafeGymnasium trebao u svojoj ponuditi imati i bruncheve, domaće croissante i vrhunske quiche koje dolaze iz kuhinje poznatog cateringa Majetić na čijem čelu se nalazi Tena Majetić. 
Ovo kultno zagrebačko mjesto nakon 25 godina skrivanja napokon je otkriveno u svom punom sjaju.

Ovaj prostor iznimno nam se svidio i činio nam se kao savršeno mjesto za žensko druženje, stoga smo ga i izabrali za održavanje Ladies Only Pub Quiza, a prema reakcijama žena koje su prisustvovale kvizu, nismo pogriješili.
Svoju novu oazu potražite ulazeći kroz sami atrij Muzeja Mimara (Rooseveltov trg 5) ili izravno iz ulice Vjekoslava Klaića prateći samu zgradu muzeja.