Crumble, kod nas poznatiji i kao drobljenac, je vrlo jednostavan desert koji se sastoji od sezonskog voća i tijesta.
Recept je vrlo brz i jednostavan pa je ovo idealan desert kojeg svatko može pripremiti. Postoji puno recepata za crumble, a može se pripremiti s raznim voćem. Tijesto se može pripremiti samo od brašna, šećera i margarina, a mogu se dodati i zobene pahuljice. Najbolje ga je jesti toplog, a može se poslužiti uz kuglicu sladoleda ili pak uz običan grčki jogurt.
S obzirom na to da je trenutno sezona šljiva, a uskoro i jabuka, u nastavku donosimo tri odlična recepata za jesenski crumble koje ćeš obožavati.
Crumble sa šljivama i sladoledom
Sastojci:
1/2 kg šljiva
sok od pola limuna
2 šalice brašna (bijelo ili integralno)
50 g maslaca
2 žlice šećera
1/2 šalice zobenih pahuljica
cimet i začini po želji
Priprema:
Operi i očisti šljive te ih pomiješaj sa šećerom, sokom od limuna i cimetom. Vatrostalnu posudu u kojoj ćeš peći crumble premaži s maslacem i posloži šljive. U posebnoj zdjeli pomiješaj brašno, šećer, maslac i zobene pahuljice. Mijesi rukama dok ne dobiješ mrvičasto tijesto. Posipaj tijesto preko šljiva tako da budu pokrivene. Peci u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva, oko pola sata. Posluži uz kuglicu sladoleda od vanilije.
Crumble s jabukama
Sastojci
Tijesto:
100 g brašna
100 g maslaca
50 g šećera
2 žlice sjeckanih oraha
Nadjev:
3 velike jabuke
1 žlica meda
1 vanilin šećer
sok od pola limuna
malo cimeta
Priprema:
Jabuke oguliti i narezati na kriške te ih uvaljati u soku od meda, limuna i vanilin šećera te posipati cimetom. Vatrostalnu posudu premazati maslacem i na to poredati jabuke. Za tijesto povezati sve sastojke i mijesiti dok ne postane mrvičasto. Posipat po jabukama. Peći na 180 stupnjeva, oko pola sata. Poslužiti vruće uz dvije žlice običnog grčkog jogurt.
Crumble od krušaka i šljiva
Sastojci
Nadjev od voća:
1/2 kg šljiva
1/2 kg krušaka
1 žlica meda ili šećera
sok od limuna
pola žlice maslaca
cimet i začini po želji
Tijesto:
150 g brašna
50 g šećera
80 g maslaca
Priprema:
Počistiti i narezati šljive i kruške te ih pomiješati s medom, sokom od limuna i začinima Poredati na vatrostalnu posudu koju si prethodno premazala maslacem. Za tijesto pomiješati sve sastojke i mijesiti dok ne postane mrvičasto. Posipati po voću i peći na 180 stupnjeva oko 30-40 minuta.