Kad počne zima i dani pošteno zahlade kao što je to slučaj već sada, mnogi od nas osjećaju potrebu za toplim i hranjivim doručkom. A ova topla i kremasta zobena kaša bogata protuupalnim sastojcima savršena je za zadovoljavanje te potrebe.
Najvažniji dio ove kaše definitivno su začini - kurkuma, đumbir, cimet, papar i muškatni oraščić. Upravo ti začini zaslužni su za protuupalne prednosti, a glavnu zvijezdu čini kurkuma, čarobni zlatni začin koji je postao popularan zbog svojih ljekovitih, protuupalnih i antioksidativnih svojstava.
Osim začina koji ovom doručku daju posebnu notu i medu koji mu daje slatkoću, ističe se i šipak kao dodatak na kraju: voće koje je sjajan izvor vitamina, a također obiluje antioksidansima i protuupalnim svojstvima. Zaviri u recept u nastavku i započni tjedan s ovim neodoljivim doručkom!
Sastojci:
- 175 g zobenih pahuljica
- 360 ml vode
- 120 ml mlijeka po izboru (kokosovo paše savršeno!)
- 30-45 ml meda ili javorovog ili agavinog sirupa
- 2 žličice kurkume
- pola žličice đumbira
- pola žličice cimeta
- prstohvat papra
- prstohvat muškatnog oraščića
Za serviranje:
- šipak
- maslac od orašastih plodova po izboru (kikiriki, badem, ili indijski oraščići)
Priprema:
1. Zagrij vodu i mlijeko do vrenja, smanji vatru i dodaj zobene pahuljice. Na jako laganoj vatri kuhaj 15 minuta ili dok zobene ne postanu mekane i ne upiju tekućinu. Dodaj još mlijeka ili vode ako ti se čini da su zobene suhe ili da se lijepe za dno.
2. Dodaj začine: kurkumu, cimet, đumbir, papar i muškatni oraščić te sladilo po izboru (med ili javorov ili agavin sirup). Sve dobro promiješaj i na kraju dodaj očišćeni šipak i žličicu maslaca od orašastih plodova po izboru.