Ekonomično i ukusno

Uštedi na režijama uz 'one pot ' jela iliti jela iz jednog lonca. Imamo tri jednostavna recepta

Ako misliš da ukusan ručak podrazumijeva kuhinju punu prljavog suđa, u zabludi si, u što ćeš se uvjeriti čim kreneš čitati recepte koje smo ti pripremile

pexels-shameel-mukkath-5639260.jpg
Foto: Pexels

Želiš li uštedjeti na vodi, plinu i struji (a tko ne želi u današnje vrijeme kada su režije skupe), ali i na vremenu (ukoliko ne koristiš perilicu za suđe) uvrsti u svoja jela ona koja se cijela pripremaju u jednoj posudi. Na taj način imat ćeš manje posuđa za pranje, a i manje ćeš plina ili struje potrošiti.

Image
Pužići, špageti, tortelini, makaroni, penne...

Ljubiteljica si pašte? Ovo su najzdravije vrste tjestenina na svijetu

Ova metoda pripreme popularno se naziva "one pot" što u engleskom znači jedan lonac. Ne mislimo pritom na juhe i variva, već na tjestenine, rižota i ukusne večere za koje ćeš u jednoj posudi, odjednom, pripremiti glavno jelo i prilog. U nastavku ti donosimo recepte za tri ukusna i jednostavna "one pot" jela kojima ćeš oduševiti ukućane, olakšati si život i rasteretiti kućni budžet.

Kobasice sa slanutkom i povrćem, u umaku od rajčice

Sastojci za četiri osobe:

  • ulje
  • četiri kobasice
  • jedan veći ljubičasti luk
  • dva režnja češnjaka
  • jedna veća mrkva
  • dva decilitra pilećeg temeljca
  • konzervu slanutka
  • dvije-tri grančice svježeg timijana
  • 100 grama pelata
  • jedna crvena paprika
  • grašak, mahune
  • lovorov lis
  • sol, papar, šećer

Postupak:

U posudi koja može i u pećnicu i na štednjak, na malo ulja popeci kobasice da poprime koricu, trebat će ti jedno deset minuta pa ih stavi sa strane. Pećnicu zagrij na 180 Celzijevih stupnjeva.

Luk nareži na veće komade, mrkvu na kolutiće, češnjak na četvrtine. U posudu u kojoj si popržila kobasice ubaci luk i prži ga jedno pet minuta dok ne postane lagano proziran pa dodaj češnjak i narezanu papriku te peci još dvije minute. Dodaj potom mrkvu, iscijeđeni slanuta, grašak, mahune (odnosno svo povrće koje želiš) , kratko prodinstaj, zalij temeljcem, dodaj pelate, lovor i začine (pola žličice ili žličioca šećera ublažit će kiselost rajčice) i ostavi na vatri da prokuha, ne zaboravi u ovom trenutku vratiti kobasice natrag u vatrostalnu zdjelu pa ju potom prebaci u pećnicu.

Jelo bi nakon 45 minuta na 180 Celzijevih stupnjeva trebalo biti gotovo.

Pileći rižoto

Ovo je još jednostavnije od prethodnog jela. Riječ je o okusnom rižotu u kojem ima dosta povrća i piletine, a sve što ti je potrebno da ga napraviš su dublja tava i kuhača te ovi sastojci u količini za dvije osobe:

  • pileća prsa - polovica
  • jedan manji luk
  • pola šalice graška
  • jedna manja paprika
  • jedna mkrva
  • sol, papar, kurkuma
  • list celera
  • temeljac ili voda
  • šalica riže

Postupak:

Mrkvu nareži na kockice, papriku na sitne komadiće, luk na još sitnije te usitni celer. Pileća prsa također nareži na kockice. Sve sastojke stavi u tavu, podlij temeljcem ili vodom, toliko da ih prekrije te kuhaj na laganoj vatri 20-ak minuta polupoklopljeno. Promiješaj koji put da ti se riža ne zalijepi za dno i da ne zagori. Kada je gotovo ostavi još koji trenutak poklopljeno u tavi kako bi se okusi proželi.

Tjestenina s rajčicama

Sastojci za dvije osobe:

  • špageti
  • glavica luka
  • cherry rajčice
  • dva češnja češnjaka
  • čili papričica (po želji)
  • listovi svježeg bosiljka
  • maslinovo ulje
  • litra vode
  • sol,papar
  • parmezan

Postupak:

Luk nareži na jako tanke listiće, papričicu i češnjak također. Cherry rajčice prepolovi. Sve sastojke, kao u videu, posloži u duboku široku tavu ili posudu, posoli i popapri te dodaj bosiljak, ali nekoliko listova ostavi za dekoraciju. Ulij vodu i malo maslinovog ulja te stavi kuhati. Jelo je gotovo za desetak minuta, odnosno kada se skuha tjestenina. Upravo zbog kratkoće termičke obrade, svi su sastojci narezani tanko. Na kraju naribaj parmezan. Dobar tek!