Za ovu jednostavnu juhu od korjenastog povrća možeš upotrijebiti bilo koje tvrdo, škrobno povrće koje voliš. Mrkva, pastrnjak, batat, koraba, pastrnjak, luk, tikva i celer dobro funkcioniraju. Krepka juha pomoć će ti da se tijelo zagrije, ali i da se očistiš ako si dan prije imala "teške" obroke. Juhu posluži s toplim hrskavim kruhom.
Sastojci:
- 2 žlice ulja
- 2 nasjeckana luka
- 800 g korjenastog povrća, oguljeno i narezano na komade (oko 2 cm)
- 2 češnja češnjaka, tanko narezan
- 2 kocke za juhu (pileće ili povrtne)
- mljeveni crni papar
- svježe nasjeckani peršin za posluživanje (prema želji)
Priprema:
Zagrij ulje u velikoj posudi i lagano pirjaj luk uz miješanje 6-8 minuta dok ne postane staklast i ne omekša. Dodaj narezano povrće i pirjaj pet minuta uz povremeno miješanje. Dodaj češnjak i dalje pirjaj manje od minute.
Izmrvi kocke za juhu i dodaj litru vode i pusti da zakuha. Smanji temperaturu i lagano kuhaj poklopljeno oko 20 minuta dok povrće ne omekša, povremeno promiješaj. Kada je gotovo usitni povrće štapnim mikserom i začini s puno papra. Ako je juha jako gusta slobodno dodaj vruće vode.
Kod serviranja možeš dodati usitnjen svježi peršin, također možeš poslužiti s prepečenim kruhom.
Još nekoliko savjeta:
Za ovu jednostavnu juhu možeš koristiti bilo koje tvrdo, škrobno korjenasto povrće koje voliš. Mrkva, pastrnjak, batat, tikva, cikla i celer dobro funkcioniraju. Što je povrće sitnije nasjeckano brže će se skuhati.
Juhu možeš smrznuti u hladnjaku, a stajati do četiri mjeseca. Dobro ohladi, a zatim stavi u posude s poklopcem i zamrzni.