Dan zaljubljenih sve je bliže, a ako ti i tvoj partner još uvijek nemate ideja što raditi za Valentinovo, zašto ne biste pripremili romantičnu večeru kod kuće? I sama priprema jela u dvoje može biti vrlo zabavno i romantično iskustvo, baš kao i uživanje u pripremljenoj hrani koje će uslijediti nakon toga, a čak i ako ti i tvoj partner niste vješti u kuhinji - ne brinite - jer postoje jela koja su itekako jednostavna za pripremiti.
U nastavku smo izdvojile tri brza i jednostavna recepta za ukusnu večeru za Valentinovo, a bilo da preferirate ribu, meso ili ste vegetarijanci, jedan od njih će sigurno biti po vašem guštu. Ni za jedan recept nije potrebno dulje od sat vremena pripreme tako da se sigurno nećete umoriti u kuhinji, a rezultat će biti odlična večera koju ćete još dugo pamtiti.
Kremasto pečenje od lososa, poriluka i krumpira
Sastojci:
- 250 g mladog krumpira, narezanog na deblje ploške
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 poriluk, prepolovljen, opran i narezan
- 1 češanj češnjaka, zgnječen
- 70 ml vrhnja za kuhanje
- 1 žlica vlasca
- 2 fileta lososa bez kože
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Dok se ne zagrije, mladi krumpir stavi u lonac i kuhaj osam minuta. Ocijedi krumpire i ostavi ih nekoliko minuta da se osuše. U lim za pečenje stavi krumpir i prelij ga jednom žlicom maslinovog ulja te začini po želji. Stavi ga u pećnicu i peci 20 minuta.
- U međuvremenu, žlicu maslinovog ulja zagrij u tavi na srednje jakoj vatri. Dodaj poriluk i prži ga pet minuta, ili dok ne omekša. Umiješaj češnjak, a zatim dodaj vrhnje, začine po želji i 75 ml vruće vode, pa pusti da zavre. Nakon toga dodaj vlasac.
- Kremastu smjesu poriluka prelij preko krumpira, a zatim na vrh dodaj filete lososa. Peci u pećnici 7-8 minuta ili dok ne bude gotovo te posluži sa salatom po želji.
Crveni rižoto
Sastojci:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 glavica luka, vrlo sitno nasjeckana
- 1 veliki češanj češnjaka, zgnječen
- 175 g riže
- 400 g konzervirane cherry rajčice
- 600 ml vrućeg temeljca od povrća
- 30 g parmezana, naribanog
- 30 g mascarponea ili krem sira
Priprema:
- Zagrij ulje u velikoj tavi, a zatim dodaj luk zajedno s prstohvatom soli i prži 10 minuta ili dok luk ne postane proziran. Dodaj češnjak i prži jednu minutu. Umiješaj rižu i kuhaj dvije minute.
- Dodaj rajčice i pusti da se kuhaju. Zatim dodaj pola temeljca, kuhaj i miješaj dok se ne upije. Kada zavre, dodaj preostali temeljac, žlicu po žlicu, i kuhaj dok riža ne bude al dente, neprestano miješajući oko 20 minuta.
- U rižu dodaj parmezan, mascarpone ili krem sir te začine po želji i posluži.
Zapečena tjestenina s piletinom
Sastojci:
- 4 žlice maslinovog ulja
- 1 glavica luka, sitno nasjeckana
- 2 češnja češnjaka, zgnječena
- ¼ žličice čilija
- 800 g konzervirane rajčice
- 1 žličica šećera
- 6 žlica mascarponea
- 4 pileća prsa bez kože, narezana na trakice
- 300 g penne tjestenine
- 70 g naribanog gouda sira
- 50 g naribane mozzarelle
Priprema:
- Zagrij dvije žlice ulja u tavi na srednje jakoj vatri i lagano prži luk 10-12 minuta. Dodaj češnjak i čili i peci jednu minutu. Zatim dodaj konzervirane rajčice i šećer i začini po želji. Pirjaj bez poklopca 20 minuta, a zatim umiješaj mascarpone.
- Zagrij jednu žlicu ulja u tavi koja se ne lijepi. Začini piletinu začinima po želji i prži ju 5-7 minuta ili dok ne bude pečena.
- Zagrij pećnicu na 220 stupnjeva, a za to vrijeme skuhaj penne tjesteninu. Kada bude gotova, ocijedi ju i prelij preostalim uljem. Tjesteninu stavi u vatrostalnu posudu, dodaj piletinu i prelij umakom. Gore stavi naribani sir i peci 20 minuta.