Prva pomoć

Sezona je rotavirusa. Kako prepoznati simptome i što napraviti ako ga dobijete?

Rotavirus se može širiti zrakom, dodirivanjem zaraženih površina, te konzumacijom zaražene hrane ili pića. Protiv ove bolesti nema lijeka, ali postoji cijepljenje kao prevencija za najteže oblike.

cdc-c4IBsSCuwIU-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Ako imaš dijete u vrtiću jako dobro poznaješ simptome ovog opakog virusa. Rotavirusom se do navršene pete godine života zarazi čak 95% djece vrtićkog i školskog uzrasta. Sezona infekcije traje tijekom zimskih i proljetnih mjeseci iako nije isključeno da se zaraza proširi i u drugim razdobljima. Najizraženije simptome imaju mala djeca i dojenčad, no najčešće zaraza prelazi i na ostale članove obitelji.

Image

Zdrava crijeva igraju ključnu ulogu u borbi organizma protiv virusa

Što je rotavirus?

Rotavirus je infekcija koja uglavnom zahvaća probavni trakt. Odgovoran je za 30% infekcija gastrointestinalnog sustava u dojenčadi i male djece. Ovaj virus koji se nalazi u našoj okolini zbog velike zaraznosti i jednostavnog širenja čest je uzročnik epidemija proljeva i povraćanja u vrtićima. Može se širiti zrakom, dodirivanjem zaraženih površina, te konzumacijom zaražene hrane ili pića. Protiv ove bolesti nema lijeka, ali danas postoji cijepljenje kao prevencija za najteže oblike. Cijepivo je oralno, namijenjeno je isključivo novorođenčadi dojenčadi.

Ovaj virus može dugo preživjeti na sobnoj temperaturi pa se na dječjim igračkama, stolcima i stolovima može zadržati i nekoliko mjeseci. Stoga u slučaju infekcije dezinficiraj sve dječje površine i održavaj higijenu ruku i životnog prostora.

Simptomi

Prvi znaci infekcije javljaju se 12 sati do 4 dana nakon kontakta sa zaraženom osobom. Bolest se najčešće manifestira povraćanjem, bolovima u trbuhu a moguća je i povišena tjelesna temperatura. Nakon toga slijedi proljev koji je ujedno i glavni znak bolesti. Teški proljevi mogu izazvati opasan gubitak tekućine i elektrolita što vodi do dehidracije. Kako bi se spriječilo stanje koje zahtjeva hospitalizaciju, u slučaju teže infekcije rotavirusom potrebno je pravilno reagirati.

Nadoknadi izgubljenu tekućinu

Ovo je prvi i najvažniji korak kod povraćanja i proljeva osobito kod male djece. Dijetetu ponudi što više tekućine. Preporuka je piti što više puta u danu ali manje količine, najbolje umjereno zaslađenog čaja, soka i rehidracijske otopine. Ovakvi pripravci u sebi sadrže elektrolite koji se brzo gube kod akutnog proljeva i povraćanja. Mogu ih piti i odrasli i djeca od najranije dobi.

Image
Foto: Unsplash

Probiotici mogu pomoći

Sprječavanje i liječenje proljeva probioticima dokazano pomaže. Ako se probiotik primijeni zajedno s rehidracijskom otopinom čim se pojave simptomi rotavirusa, moguće je značajno smanjiti trajanje proljeva i njegovog intenziteta. Znanstvena ispitivanja potvrdila su učinkovitost probiotika među kojima je i probiotik imenom LGG (Lactobacillus rhamnosus GG)

Image
Foto: Unsplash

Nikako na dijetu

Suprotno uvriježenom mišljenju da se kod proljeva i povraćanja uvijek treba držati dijeta, u ovom slučaju to nije tako. Ako tvoje dijete ima proljev uzrokovan rotavirusom, nije ga potrebno držati na nikakvoj posebnoj dijeti. Potrebno je što više piti i barem šest sati od početka rehidacije treba jesti. Ukoliko još dojiš svoje dijete, čini to što češće. Ako dijete odbija hranu, pogotovo tekućinu, potraži liječnićku pomoć.

Image
Foto: Unsplash