Vitamini i minerali za zdravu kožu

Prva linija zaštite našeg tijela od vanjskih utjecaja kao što su ultraljubičasto (UV) zračenje, mehanički ili kemijski stres i bakterijske infekcije, je naša koža

Dr.Ivana Ljubičić-1901.jpg
Foto: Romano Grozić

Prehrana je jedan od nekoliko elemenata koji se moraju uzeti u obzir kako bi se održalo opće zdravlje kože. Strukturni integritet i biološka funkcija kože mijenjaju se kao rezultat loše prehrane, što rezultira degradiranom i propusnom kožnom barijerom. Uloga mikronutrijenata (kao što su određeni vitamini i minerali) u dobrobiti za zdravlje kože je dokazana kror razna istraživanja na staničnim kulturama i testovima na životinjama kao i u unutar brojnih kliničkih studija. Ti se mikronutrijenti koriste i kao sastojci u kozmetičkim proizvodima, kao i aktivni spojevi u terapijskim sredstvima za liječenje određenih kožnih stanja i bolestu.

Briga o koži trebala bi biti prioritet u svakodnevnoj rutini. Uostalom, to je najveći organ u tijelu. Prva stvar koju će većina liječnika potiče da kako bi se koža održala zdravom jest ograničavanje izlaganja štetnom sunčevom ultraljubičastom zračenju i korištenjem zaštitne kreme za sunčanje. S druge strane, sunce nije baš u potpunosti loše. Primjerice, Vitamin D se proizvodi u cijeloj koži uz samo 10-15 minuta dnevnog izlaganja. Vitamin D, zajedno s vitaminima C, E i K, jedan je od najboljih vitamina za kožu. Uzimanje odgovarajućih vitamina i minerala može pomoći u održavanju zdravog i mladolikog izgleda. To se događa kao rezultat smanjenja:

  • tamnih mrlja na koži
  • crvenila
  • bora
  • suhoće i grubosti kože

Esencijalni vitamini i minerali se mogu dobiti u optimalnim količinama uravnoteženom i zdravom prehranom. Ipak, danas je dostupna i velika količina dodataka prehrani kojima se vitamini, minerali, esencijalne masne kiseline i proteini mogu nadomjestiti.

shimmer fallback

Vitamin D

Kada koža apsorbira sunčevu svjetlost, proizvodi vitamin D. Prilikom te “proizvodnje”, kolesterol se pretvara u vitamin D kojeg jetra i bubrezi apsorbiraju i potom distribuiraju po cijelom tijelu kako bi pomogao u stvaranju iu održavanju zdravih stanica. To uključuje i stanice kože, gdje je vitamin D ključan za održavanje tonusa. Vitamin D može pomoći i u liječenju psorijaze.  Za tu namjenu se koristi kalcitriol koji je sintetički oblik vitamina D. Određene studije pokazuju da kalcitriol smanjuje razinu upale i iritacije kože kod osoba s psorijazom. Preporuka za dnevni unos vitamina D je otprilike 600 IU i više za trudnice i osobe starije od 70 godina. Vitamin D možemo prirodno dobiti 10-minutnim izlaganjem suncu, žitaricama, sokom od naranče i jogurtom te hranom prirodno bogatom vitaminom D kao što je losos, tuna i bakalar.

Vitamin C

Vitamina C sew u izobilju nalazi u epidermisu (vanjski sloj kože) i dermisu (unutarnji sloj kože). Vrlo je učinkovit antioksidans te je bitan u borbi protiv raka, a s druge strane je i iznimno bitna komponenta u održavanju kompleksne mreže proteina. Zbog toga je vitamin C jedan od glavnih sastojaka u mnogim tretmanima za njegu kože protiv starenja. Oralno uzimanje vitamina C može pomoći u efikasnijem djelovanju krema za sunčanje u zaštiti od štetnih sunčevih UV zraka. Vitamin C igra važnu ulogu u prirodnoj sintezi kolagena u tijelu te time može pomoći u sprječavanju pojave znakova starenja. Pomaže u zacjeljivanju ozlijeđene kože i u smanjenju bora. Vitamin C također može pomoći u prevenciji i obnavljanju suhe i ispucale kože. Njegov nedostatak u tijelu je rijetka pojava zbog njegovog obilja u dodacima prehrani i hrani koju jedemo te lijekovima koji se mogu dobiti bez recepta. Preporuča se dnevna doza od 1000 mg. Nalazimo ga u citrusima, jagodama, brokuli i špinatu.

Vitamin E

Vitamin E je efikasan antioksidans, baš kao i vitamin C. Njegova primarna uloga je zaštita kože od oštećenja uzrokovanog sunčevim zračenjem. Kada se nanese na kožu, vitamin E apsorbira štetne sunčeve UV zrake. To može pomoći u sprječavanju bora i tamnih mrlja na koži. Vitamin E tijelo normalno proizvodi sebumom, masnim proizvodom koji se izlučuje iz pora kože. Sebum pomaže u održavanju zdravlja kože i sprječavanju isušivanje. Vitamin E može pomoći u nadoknađivanju nedostatka sebuma kod suhe kože. Također se može koristiti i za ublažavanje iritacije. Dok se vitamin E nalazi u raznim proizvodima za njegu kože, njegove prednosti mogu biti smanjene prilikom izlaganja suncu. Preporuča se unos adekvatne količine vitamina E putem hrane. Prosječna odrasla osoba treba oko 15 miligrama vitamina E svaki dan. Hrana bogata vitaminom E su orašasti plodovi i sjemenke kao što su bademi, lješnjaci i suncokretove sjemenke.

Vitamin K

Vitamin K je neophodan za zgrušavanje krvi, što pomaže u zacjeljivanju rana, modrica i kirurških ožiljaka. Smatra se da osnovne funkcije vitamina K pomažu još kod liječenja raznih kožnih poremećaja, uključujući:

  • strije
  • ispucale vene i kapilare
  • ožiljke
  • tamne mrlje na koži i oko očiju

Vitamin K se može naći u nizu topikalnih preparata Liječnici rutinski primjenjuju losione bogate vitaminom K kod pacijenata u postoperativnom oporavku kako bi se smanjilo oticanje i modrice, što pomaže u zacijeljivanju kože. Učincima vitamina K na kožu, s druge strane, posvećeno je manje pažnje nego učincima vitamina E i C. Hrana bogata vitaminom K je kelj, špinat, kupus, zelena salata te zelene mahune.

shimmer fallback

Minerali

Ključni minerali za održavanje zdravlja i funkcije kože su cink, selen i bakar.

Cink je mineral kojeg ima pet puta više u vanjskom sloju vaše kože nego u sloju ispod. Cink pomaže u zacjeljivanju rana te je ključan u staničnoj diobi i diferencijaciji, kao i u održavanju čvrste stanične membrane. Zbog načina na koji cink stupa u interakciju s drugim metalima u tijelu, kao što su željezo i bakar, može zaštititi kožu od UV oštećenja. Također ima antioksidativna svojstva. Premalo cinka može uzrokovati ekceme. Cink nalazimo u jajima, legumima, cjelozrnatim žitaricama i mliječnim proizvodima.

Selen je mineral koji pomaže određenim antioksidansima u zaštiti kože od UV zraka. Nedostatak selena povezuje se s većom šansom za rak kože. Smatra se da je vrlo koristan u prevenciji i liječenju određenih kožnih bolesti, kao što je psorijaza. Selen nalazimo u masnijem ribljem mesu (losos, sardina, tuna), lisnatom zelenom povrću, jajima, sjemenkama lana.

Bakar posjeduje iznimna antioksidativna svojstva te time štiti stanicu od oksidativnog stresa uzrokovanog UV zračenjem ili određenim štetnim kemijskim spojevima. On stimulira sazrijevanje kolagena i modulira sinntezu melanina. Hrana bogata bakrom je primjerice goveđa jetra, školjke, krumpir, shiitake gljive, spirulina, tamna čokolada, orašasti plodovi i sjemenke.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.