PRIČA O FESTIVALU

U Zagrebu održana svečana premijera dokumentarnog filma Opera Selecta

Projekcija debitantskog dokumentarca Lane Pavić okupila brojne kolege iz svijeta medija

IMG_8311.jpeg
Foto: Vedran Tolić

U srijedu, 22. studenog u zagrebačkom kinu Cinestar Branimir Mingle Mall održana je svečana premijera dugometražnog dokumentarnog filma Opera Selecta. Film prvijenac redateljice i scenaristice dr. sc. Lane Pavić bavi se petnaestogodišnjim organizacijskim nastojanjima trogirskih glazbenih entuzijasta, predvođenima pijanistom Vinkom Bublom. Vrijedni Trogirani tijekom svih ovih godina u Hrvatsku su na istoimeni ljetni festival klasične glazbe doveli neka od najvećih globalnih imena opernog pjevanja postavivši tako Lijepu našu na mapu uglednih ljetnih manifestacija klasične glazbe.

Ono najzanimljivije u priči o festivalu odnosi se na činjenicu da Opera Selecta od samih početka počiva na predanom volonterskom radu u koji su članovi organizacijskog odbora festivala uključili gotovo cijeli grad Trogir; od ugostitelja, hotelijera, umjetnika, cvjećara, brodara i prijevoznika, sve s ciljem da bez obzira na ograničena financijska sredstva svjetskim imenima pruže najbolje od svog grada i Hrvatske. Takvo zajedničko djelovanje sugrađana redateljicu je privuklo ovoj priči, za koju tvrdi da je morala biti ispričana.

“Kada sam o festivalu Opera Selecta napravila priču za HRT-ovu emisiju Klub 7, kojoj sam godinama bila izvršna urednica, postalo mi je jasno da ovi ljudi i njihova manifestacija zaslužuju puno više od nekoliko televizijskih minuta. Danas kada su iza nas prvi uspjesi u svijetu filma, sretna što su mi poklonili povjerenje i što će za njih sada konačno čuti cijela Hrvatska.”, razdragano je rekla Pavić.

Naime, dugometražni dokumentarni film Opera Selecta u Zagrebu je prikazan dva tjedna nakon što je u SAD-u, na San Pedro International Film Festivalu u Los Angelesu proglašen najboljim dokumentarcem festivala.

Image
Foto: Vedran Tolić

Da je ponos i veselje cijeli dan vladao među glavnim akterima filma, potvrdio je i predsjednik udruge Opera Selecta Vinko Buble:

“Kada sam kao osamnaestogodišnjak odlučio pokrenuti glazbeni festival, u gradu koji tada nije imao ni koncertni klavir ni koncertnu dvoranu, nisam mogao zamisliti da ćemo petnaestu obljetnicu slaviti uz film u našu čast. No potrebno je vjerovati u svoje ideje i vrijedno raditi na boljitku zajednice pa je tada samo nebo granica.”

Vinku Bubli, redateljici Pavić te voditeljici svečanosti, novinarki Ivani Zorić po završetku projekcije na pozornici su se pridružili nositelji priče u filmu, ujedno članovi organizacijskog odbora festivala: ekonomistkinja Natalija Vukelić, doktor dentalne medicine Petar Žuljević, njegov sin, liječnik Petar Žuljević mlađi te profesorica komorne glazbe Olga Cinkoburova. Pratio ih je veliki pljesak i odobravanje zagrebačke publike, među kojom su se našle brojne poznate osobe iz svijeta televizije i medija. Tako su im među prvima čestitali legendarni HRT-ov producent Branko Matutinović, urednik i voditelj HRT-ovog Dnevnika Damir Smrtić, urednice Dubravka Tomeković Aralica i Aleksandra Orlić, novinarke i voditeljice Jelena Lešić, Maria Grigoryan Vučković, Mateja Domitrović Sabo, Iva Šarić, Ana Muhar Blanquart i Hana Tabaković Baksa, poduzetnica Mia Antunović, pjevačica i glumica Nera Stipičević, operne dive Martina Tomčić i Antonela Malis, modni dizajneri Ivan Tandarić, Aleksandar Šekuljica i Kristina Burja, gradonačelnik Trogira Ante Bilić, saborska zastupnica Marijana Puljak, slikarica Deniss Grgić, pjevačica i chefica Lana Klingor Mihić, modne agentice Tihana Harapin Zelepugin i Dubravka Krpan, nekadašnje mankenske zvijezde Ana Krpan i Jelena Orešković,  te PR stručnjaci Krešimir Macan, Ranko Vučinić, Toni Dabinović, Mate Rončević i Davor Grgin.

Image
Foto: Vedran Tolić
Image
Foto: Vedran Tolić
Image
Foto: Vedran Tolić
Image
Foto: Vedran Tolić
Image
Foto: Vedran Tolić
Image
Foto: Vedran Tolić
Image
Foto: Vedran Tolić
Image
Foto: Vedran Tolić
Image
Foto: Vedran Tolić