Renomirani restoran ZOI dobio je još jedno u nizu priznanja struke

Da je restoran ZOI pravo mjesto za uživanje u sofisticiranim jelima, vinu, druženju i romantici, prepoznala je i struka, dodijelivši mu još jedno priznanje: nagradu Turistički cvijet - Kvaliteta za Hrvatsku 2022

ZOI_17.jpeg

Nagrada Turistički cvijet, koju Hrvatska gospodarska komora dodjeljuje najboljem restoranu godine, samo je je još jedna u nizu priznanja koje je splitski restoran ZOI nedavno položio u svoju riznicu. Još jedan dokaz izvrsnosti, truda i kreativnosti novi je vjetar u leđa ovom renomiranom restoranu, smještenom na mjestu od iznimne povijesne i kulturne baštine.

Restoran ZOI smješten je na rivi, na južnom zidu Dioklecijanove palače, kod lokacije nekadašnjih Carevih odaja. Carev triklinij (blagovaonica) nekada se nalazio upravo pored restorana, što ovom mjestu daje posebnu energiju za uživanje u sofisticiranim jelima, vinu, filozofskim raspravama i veselju.   Povijest Splita je kamen temeljac iz kojega je niknula ideja o nastanku ovog kreativnog restorana.

Image

Kod projektiranja interijera, za koje su bili zaduženi arhitekti Stairwell&Loft, naglasak je stavljen na višestoljetni kameni zid Dioklecijanove palače koji se proteže duž cijelog restorana i terase. Povijest je protkana kroz svaki detalj ovog restorana. Tako je kazetni strop s bogatim profilacijama i ornamentima nadahnut najranijim sačuvanim primjerima ukrašavanja stropova antičkih Grka i Rimljana. Stropna rasvjeta od keramičkih tanjura ručno je izrađena posebno za restoran ZOI, u radionici starih majstora na Siciliji, a inspirirana je rimskim keramičkim posudama za juhu. Parket u mađarskom stilu unosi duh vremena i podsjetnik na Austrougarsko Carstvo, dok je za pod i oblogu bara odabran crno - bijeli mozaik, sveprisutan u palačama Rimskog Carstva. Stolovi od Bianco Carrara mramora na drvenim nogama koje su za ZOI tokarili domaći majstori, nadahnuti su stolovima u trikliniju, carskoj blagovaonici u kojoj je bogatim Rimljanima hrana posluživana na mramornom stolu izravno bez tanjura i pribora. Stilska profilirana drvena pregrada između restorana i kuhinje u francuskom je stilu, u skladu s arhitekturom koja je prisutna i na glavnom trgu neposredno ispred Dioklecijanove palače, kao utjecaj Napoleonove vladavine u 18. stoljeću.

Image

Interijer je osmišljen kao mozaik, sačinjen od različitih stilova koji oslikavaju povijesne, kulturne i arhitektonske utjecaje kojima je Split kroz svoju dugu povijest bio izložen. Rezultat je nevjerojatna doza sofisticiranosti, koja se prelijeva i na jelovnik restorana ZOI. Glavni chef restorana je Igor Kurtanjek, koji svojim umjetničkim darom za okuse spaja jela nadahnuta Mediteranom i njegovom bogatom povijesti, koja uz izobilje lokalnih namirnica, postaju prava rapsodija na tanjuru. Igor je uvijek u potrazi za najboljom namirnicom, u potrazi za samom prirodom. Pokloniti se prirodi, ne pokušavati je kontrolirati te poštovati godišnja doba, zemlju i kraj gdje se nalazi, način je na koji stvara svoja jela. Nikada ne sakriva okus vrhunske namirnice, okus koji se uvijek umjetnički isprepliće s nježnim začinima i slojevitim strukturama njegovih kreacija. Igorovi tanjuri su njegov izričaj, spoj izvornih starih okusa i modernih tehnika kuhanja, izričaj predivnog Splita, regije, mora i zemlje, savršeno sljubljeni u umjetničko djelo. S vinskom kartom od ukupno 82 vrhunska vina, pokrivena je većina svjetskih vinskih regija, dok se u isto vrijeme zadržava zdrava pristranost prema Hrvatskoj i užoj regiji. 

Image

Od samog otvaranja, 2017., pa sve do danas restoran kite razna uzastopna priznanja. Ove godine ZOI nastavlja svoju gastronomsku izvrsnost što potvrđuju i brojne međunarodne i domaće nagrade koje je dobio u 2022: Michelin plate, Galut&Millau, Falstaff, TripAdvisor Travelers Choice, 100 vodećih hrvatskih restorana - Restaurant Croatica, THA award i najrecentija nagrada, Turistički cvijet - Kvaliteta za Hrvatsku, za najbolji restoran godine.

Image

Spoj je to tradicije, inovativnosti i gastronomske izvrsnosti u jedinstvenom okruženju starom sedamnaest stoljeća u kojem se stapaju povijest, strast i hrana.

Image

Restoran Zoi pronaći ćete na adresi Obala Hrvatskog narodnog preporoda 23, u Splitu.

Image

Foto: Duško Vlaović