U kina je stigao hit koji otkriva kako su dvije hrabre novinarke srušile Harveyja Weinsteina

Prošlo je pet godina otkad su novinarke New York Timesa Megan Twohey i Jodi Kantor razotkrile najveći seksualni skandal filmskog svijeta i dotad moćnog holivudskog producenta Harveya Weinsteina. Sada je vrijeme za njihovu stranu priče i to na filmskom platnu

She Said 1.jpg

U kina stiže prava poslastica Ona je rekla, film koji se bavi jednim od najvećih seksualnih skandala filmskog svijeta.

Hrabre i odlučne

5. listopada 2017. godine objavljen je prvi članak u kojemu su Megan Twohey i Jodi Kantor otkrile niz navoda o seksualnim uznemiravanjima i napadima na žene od strane suvlasnika filmskog studija The Weinstein Company Harveya Weinsteina, a ti su navodi otkrivali nedjela činjena dva desetljeća unatrag.

U članku su izneseni detalji o novcu kojim je plaćano zataškavanje seksualnih napada spomenutog predatora, kao i osobne izjave glumica koje su Weinsteina optuživale za seksualne napade bez njihovog pristanka. Članak je doveo ne samo do toga da je 82 žena javno istupilo s optužbama protiv Weinsteina, ne samo do njegovog odlaska iz vlastite producentske tvrtke The Weinstein Company već i do pravomoćne presude zatvorskom kaznom od 23 godine zbog silovanja.

Image

#MeToo i izdanje knjige

Slučaj o kojem se govori u filmu potaknuo je pokrete #MeToo i #TimesUp i zauvijek je promijenio Hollywood.  Knjiga "She said " koju su napisale Megan i Jodi je objavljena 10.rujna.2019. hrvatski prijevod se pojavio 2020.

Fokus filma She Said nije sam Harvey Weinstein, njegove žrtve, niti sam skandal, već je riječ je o ženskom novinarskom timu koji je ustrajao usprkos prijetnjama sudskim tužbama i zastrašivanju, a priča filma je ispričana na proceduralni način, kao u filmovima Spotlight i All the President’s Men.

Glumačku ekipu čine imena poput Carey Mulligan, Zoe Kazan. Andrea Braughera

Carrey Mulligan tako u fimu igra Megan Twohey. Nikada nije nimalo lako glumiti nekoga tko je još živ i tko

"Imale smo pristup stvarnim materijalima, odličan scenarij i cjeli proces snimanja filma vjerno prikazuje stvarnu priču, no ipak je to film.", istaknula je glavna glumica Carrey koja ističe kako je željela prikazati Meganinu srž i što ju je pokretalo da uopće pokrene cijeli priču.

"Dosta sam pričala s Megan što ju je zapravo dovelo u cijeli projekt. Zajedničko nam je što smo obje prošle postporođajnu depresiju,a to je nešto što nas je povezalo na samom počektu suradnje. Obje smo nekoć prolazile kroz teško razdoblje odgoja naših kćeri, obje smo našle slamku spasa u poslu, koji nam je predstavljao svjetlo na kraju tunela te nas je vratio u život. Bilo je jako važno da se razumijemo", ispričala je Carrey o svom iskustvu s Megan.

Koproducent filma je Plan B, produkcijska kuća Brada Pitta. Na dugom popisu žena koje su progovorile o uznemiravanju od strane Weinsteina našla se i Gwyneth Paltrow. Ona je ispričala kako joj se sam Weinstein neumjesno nabacivao, a njezin tadašnji dečko Brad Pitt suprotstavio se Weinsteinu kako bi ju zaštitio.

Film je režirala Maria Schrader koja je pobudila interes velikih studija nakon hvaljene režije Netflixove serije Unorthodox za koju je osvojila nagradu Emmy, dok je za scenarij je zaslužna oskarovka Rebecca Lenkiewicz.

TRAILER: https://kinofilm.hr/video/ona-je-rekla/

Glumci: Carey Mulligan, Zoe Kazan, Andre, Braugher, Samantha Morton, Tom Pelphrey, Patricia Clarkson

Režija: Maria Schrader

Scenarij: Rebecca Lenkiewicz, Jodi Kantor (autorica knjige), Megan Twohey (autorica knjige)

Producenti: Lexi Barta, dede Gardner, Jeremy Kleiner, Brad Pitt

Žanr: drama

Distribucija: Editus d.o.o.