Same uspješnice

Kazalište Moruzgva uspješno nastavlja svoju turneju po Hrvatskoj

Predstave 'Majstori' i 'Vla-Vla-Vlajalnd' te uspješnica 'OtpisaNE' oduševljabvaju publiku

Moruzgva
Foto: Promo
Play logo

Kazalište Moruzgva uspješno nastavlja s turnejom diljem Hrvatske u sklopu koje glumci ovog proslavljenog nezavisnog kazališta igraju dvije najnovije predstave 'Majstori' i 'Vla-Vla-Vlajalnd' koje su već oduševile publiku, ali i njihovu uspješnicu 'OtpisaNE'.

Play logo

Radnja predstave 'Majstori' događa se nakon potresa u centru Zagreba i u vrijeme pandemije koronavirusom. Nekadašnji operni studio u suterenu sumnjivi poduzetnik adaptira u narodnjački klub, iz visokog prizemlja iseljen je odvjetnički ured i taj prostor privremeno koristi građevinska tvrtka, na prvom katu jedan paranoik preuređuje svoj prostor u sklonište od biološkog i atomskog rata, a u nedavno adaptiranom potkrovlju jedna žena sanira štetu nastalu od potresa i pokušava nastaviti sa životom nakon mučne rastave.

Prateći sudbine i odnose stanara u jednoj zgradi pod zaštitom, akteri same radnje su i njihovi majstori koji su oduvijek bili i ostali „posebna vrsta“. Nema čovjeka koji makar jednom u životu nije gubio živce zbog nekog, makar i najmanjeg, kućnog popravka. Što su zahtjevi veći, situacija se sve više komplicira. Svako kašnjenje uzrokuje domino efekt i posljedično, financijski gubitak. Kada svemu pribrojimo socijalno distanciranje, povišena raspoloženja, društvene razlike, opću nestašicu materijala i radne snage, kao rezultat dobit ćemo neiscrpan predložak za kazališnu predstavu i glumačke bravure koje daju jasnu sliku što nam se događa kao društvu i pojedincima. I to ne samo u Zagrebu. Glavni pokretač svih aktera je strah - od potresa, bolesti, financijskog gubitka i životnog neuspjeha.

Autorica predstave je Ana Tonković Dolenčić, a za režiju je zaslužan Krešimir Dolenčić. Izvrsna glumačka podjela - Ecija Ojdanić, Petra Dugandžić u alternaciji s Jasnom Palić Picukarić, Matija Šakoronja u alternaciji sa Slavkom Sobinom, Hrvoje Barišić i Dražen Bratulić, sjajno utjelovljuje svoje uloge. Scenografiju potpisuje Irena Kraljić, dok je za kostimografiju zadužena Martina Ptičar, a cijelu priču lijepo zaokružuje glazba Maria Mirkovića.

Play logo

Monodrama 'Vla-Vla-Vlajland' prati lik Vlajne čistačice, narodne feministkinje i heroine, maestralno utjelovljenje od strane glumice Ecije Ojdanić. Na ovom katarzičnom putovanjukroz simpatičan lik Vlajne čistačice na humorističan, ali i na poučan način prikazana je sudbina mnogih građana naše zemlje koje je želja za boljim životom odvela u, već svima dobro nam poznatu, Njemačku. Predstava prati raznorazne smiješne situacije s kojima se morala suočiti heroina Vlajna, kao što su kulturološki nesporazumi te atipične spoznaje i zavrzlame.Također se dotiče i aktualne epidemije koronavirusa, te je unatoč svim ograničenjima koja nam virus donosi u naša kazališta, smijeh bio neizostavan detalj svih prisutnih, primjetan čak i ispod maske.

Redatelj i autor teksta Ivan Leo Lemo zaslužan je za ovaj slikoviti prikaz čistokrvne Vlajne koja punog srca, sa svim svojim dobrim i lošim stranama, puna predrasuda, ali velikog srca gazi kroz život. Glazbu koja prati cijeli cabaret, oplemenio je skladatelj Zvonimir Dusper Dus, a dramski je prošaran satiričnim pjesmicama – gangama. Za scenografiju se pobrinuo Kristijan Popović, a kostimografkinja Martina Ptičar zajedno s dizajnericom Kristinom Burjom (Krie Design) zaslužne su za izdanja u kojima se na sceni pojavljuje glavna i jedina protagonistica.

Play logo

Predstava 'OtpisaNE' je nastala u koprodukciji s Gradskim kazalištem – Scena 'Gorica' prema tekstu Renata Baretića i u režiji Nikole Zavišića. U glavnim su ulogama Ksenija Marinković, Ecija Ojdanić, Erna Rudnički i Slavko Sobin. Hassan, netipični migrant iz Sirije, bivši beogradski student, na svojem ilegalnom putu prema Njemačkoj i trima ženama koje najviše voli, nakratko zapinje u Zagrebu, okružen trima ženama koje nikad prije nije sreo. One mu požele pomoći, svaka na svoj način i svaka iz svoje potrebe da – barem u ovom slučaju – bude korisna. A Hassan, iako zahvalan, želi od njih čim prije pobjeći.

Lavina zastrašujućih i pretužnih informacija o mukama bliskoistočnih migranata u sebi sasvim sigurno krije i pregršt komičnih situacija, a 'OtpisaNE' su pokušaj rekonstruiranja jedne od najneobičnijih među njima. Izmišljene, ali i sasvim moguće u svijetu punom straha, prijateljstava, predrasuda, žudnje, ambicija i nesporazuma. 'OtpisaNE' će vas nasmijati, ali i nagovoriti da pokušate sami sebe zamisliti u sličnim okolnostima.

Play logo

Scenografkinja i kostimografkinja predstave je Irena Kraljić, oblikovanje tona i glazbu potpisuje Willem Miličević, a oblikovanje svjetla Nikola Zavišić. Predstava je nastala zahvaljujući potpori Grada Zagreba, Grada Velike Gorice i Ministarstva kulture te sponzora.

Raspored izvedbi:

04.02. Čakovec - Vla Vla Vlajland cabaret

Play logo

05.02. Opatija - Vla Vla Vlajland cabaret

11.02. Samobor - Vla Vla Vlajland cabaret

13.02. Dubrovnik - OtpisaNE

Play logo

17.02. Velika Gorica - Vla Vla Vlajland cabaret

18.02. Pazin - Majstori

19.02. Krk - Majstori

20.02. Pula - Vla Vla Vlajland cabaret 

Play logo
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.