
Izvrstan steak uz hladne umake od svježeg bilja, pečene paprike, dijon senfa i jabuke

Prave ljubitelje mesa dodatno će razveseliti SPAR-ov Tann program. Riječ je o progamu u kojem pravi mesoljupci mogu naći najbolje komade mesa, odnosno cijeli asortiman različitih i sjajnih steakova koji će zadovoljiti i najzahtjevnija nepca. Zahvaljujući suradnji s austrijskim proizvođačima, SPAR nudi provjereno podrijetlo i svježinu svojih steakova. Proizvodnja na šest lokacija u svakom trenutku osigurava maksimalnu brzinu i najkraći put isporuke svježeg mesa od proizvodnje do polica u trgovinama, a to naravno zna i Tomislav Špiček, koji je u ovoj epizodi BBQ majstorija sa Špičekom by SPAR, ugostio glumicu Petru Dugandžić i najavio jedno pravo muško roštiljanje.
„Danas radimo steakove, a obično uz steakove ide muška ekipa. Nisam želio sugerirati da žene to ne vole, ali mi se nekako to uvijek više veže uz muškarce', objasnio je slavni chef.
'Imamo ove sjajne steakove iz Tann programa SPARA. I uz to sam planirao jednu lijepu salatu s rikolom, grejpom, tostiranim pinjolima kako bismo imali malo blažu verziju salate uz meso. Još ćemo napraviti i tri vrste hladnih umaka. Ovi steakeovi su odležali 10 dana i spremljeni su u vakuumu bez prisustva zraka, što znači nema oksidacije i nema gljivica“, objasnio je slavnoj glumici omiljeni chef.
Špiček je Petru naučio kako najlakše narezati češnjak, ali i još pokoju tajnu savršenog roštilja, koju i vi možete iskušati i uživati u BBQ majstorijama sa Špičekom, a recepte potražite u nastavku.
Hladni umak od svježeg bilja ( chimichurri umak )
50 g svježeg peršina
50 g svježeg korijandera
1 žlica svježe sjeckanog origana
1 glavica ljubičastog luka
3 režnja češnjaka
80 ml vinskog octa
100 ml maslinovog ulja
1 svježa jalapeno papričica
Sol
Sve sastojke sitno nasjeckajte nožem. Dodajte maslinovo ulje, vinski ocat i sol po želji te žlicom promiješajte. Stavite u hladnjak na pola sata.
Pikantni umak s pečenom paprikom, tostiranim kruhom i bademima (romesco umak)
200 g Spar pečene paprike
4 režnja češnjaka
150 g kruha
100 g listića badema
1 žlica dimljene crvene slatke paprike
100 ml maslinovog ulja
Sol
Šnite kruha prepecite na roštilju i pustite da se ohlade. Također, bademe prije miksanja treba tostirati. Sve sastojke stavite u blender, posolite po želji i dobro izmiksajte u jednoličnu smjesu. Dobiveni umak stavite na hlađenje pola sata.
Hladni umak od dijon senfa i jabuke
3 žlice dijon senfa
2 jabuke
100 ml maslinovog ulja
1 jušna žlica meda
Sok od jednog limuna
1 jušna žlica zrnatog senfa
Sol
Jabuke ogulite i očistite od sjemenki. Meso jabuke narežite i stavite u blender. Dodajte maslinovo ulje, dijon senf, sok od limuna, med i lagano posolite. Dobro sve izmiksajte. Na kraju u umak ručno lagano umiješajte zrnati senf.
Salata od komorača, rikole i grejpa
2 komorača
200 g rikole
1 crveni grejp
50 g tostiranih pinjola
50 ml maslinovog ulja
50 ml aceta balsamica
Sol
Komorač narežite na ploške i stavite u hladnu vodu s ledom. Grejp očistite od kore i izrežite filete bez opne. Rikolu operite i dobro posušite. U veću zdjelu za serviranje stavite rikolu. Na rikolu dodajte komorač i grejp te sve posipajte tostiranim pinjolima. Začinite sve sa soli, maslinovim uljem i acetom.
Steakovi iz Tann programa
T-bone
Tomahawk
Ramsteak
Rib-eye
Steakove posolite i stavite peći na grill, okrenite, još kratko pecite do srednje pečenog.
Izvadite s grila, narežite i poslužite.