Hrana, hormoni i mikrobiota ženskog tijela

Sluznica našeg probavnog trakta je, poput one vanjske, naša unutarnja koža. To je mjesto susreta svega onog što konzumiramo i unosimo u naše veličanstveno tijelo

META-CARE® OMNi-LOGiC® i OMNi-BiOTiC®.jpg

U nastavku Maja Obrovac Glišić, mag. nutricionizma, donosi kako hrana i životne navike utječu na naše sluznice i sveukupnu tjelesnu mikrobiotu, naše „mikro društvo“, a posljedično i na žensko zdravlje.

Image

Hrana i mikrobiota

Za početak, valja napomenuti da ljudsku mikrobiotu čine svi mikroorganizmi (bakterije, gljivice i virusi) koji žive u/na ljudskom tijelu.

Hrana koju biramo može podržati rast i raznolikost naše mikrobiote ili ga suzbiti. Hrana bogata dodanim šećerima, hrana koju ne toleriramo, loše oralno zdravlje i neregulirano zdravlje želuca, već će u ustima stvoriti nepovoljan milje za naše „mikro društvo“, a isto se onda prenosi na crijeva i rodnicu.

S druge strane, mnoštvo hrane koju naše tijelo individualno tolerira i uspješno probavlja, možda sirovo povrće, sjemenke, orašidi, cjelovita hrana, dat će tom „mikro društvu“ hranu, ali i povoljan medij za rast i razvoj. Na primjeru crijevne sluznice: njoj trebaju B vitamini, aminokiseline (posebno glutamin), masne kiseline, cink i dr., da bi bila zdrava podloga za rast dobrih mikroorganizama (probiotika). A onda ti probiotici, ako dobiju dovoljno vlakana iz prehrane, ako dobiju pojačanje iz fermentirane hrane i neoguljenog opranog mladog povrća; proizvode butirate, određene vitamine i druge visoko vrijedne tvari.

Na taj način sinergijski ostvarujemo bolju apsorpciju nutrijenata, kontrolu upalnih stanja i imunosnu funkciju, ali i doprinosimo dobrom raspoloženju jer se većina serotonina proizvodi u zdravim crijevima. Drugim riječima, onako kako hranimo naše dobre bakterije, tako će nam one i uzvratiti - svojim mnogobrojnim učincima za zdravlje.

Image

Hormoni i mikrobiota

No, nisu samo crijeva ključno mjesto ženskog zdravlja. I naša rodnica, vaginalni mikrobiom – ovisan je o hranjivim tvarima koje unosimo, ali i o kretanjima hormona. Ukoliko žena ima poremećaj kortizola i inzulinsku rezistenciju, taj hormonalni problem utjecat će na ravnotežu testosterona i estrogena. Dogodi li se ta neravnoteža, to će utjecati na progesteron. Ukratko rečeno, prehrana ima velike veze sa statusom naših hormona i cjelokupnim ženskim zdravljem. Manjak estrogena povezan je sa suhoćom rodnice, a to je pak podloga za lakše širenje urogenitalnih infekcija kod žena. Slično je i u slučaju estrogenske dominacije. Logično je da je disbalans kretanja spolnih hormona kroz menstrualni ciklus u podlozi niza reproduktivnih bolesti, o čemu svjedoči i iscrpna meta analiza iz 2020. godine. Nizak estrogen i testosteron utjecat će na kožu i na druge sluznice pa će i oči biti suhe, usta suha, a istraživanja pokazuju da će odnosi spolnih hormona utjecati i na motilitet crijeva.

Spolni hormoni ciklički mijenjaju deponiranje glikogena u vaginalnu stijenku što hrani Lactobacillus sojeve pa se ciklički mijenja i milje za naše bakterije i odnosi između bakterijskih sojeva. Ipak, stalna dominacija nekih sojeva poput Lactobacillus crispatus, ostvaruje niz benefita po zdravlje žene tijekom cijelog njenog života i marker je vaginalnog zdravlja. To je ono što želimo hraniti!

Image

Gdje je naše krzno?

Sve me ovo podsjetilo na priču iz knjige „Žene koje trče s vukovima“, koja se zove „Mala tuljanica“ u kojem usamljen muškarac ukrade krzno tuljanici dok se noću kupala gola. Obeća joj vratiti krzno za 7 godina, ako pođe s njim. Nakon što muškarac ne ispuni svoje obećanje, sakrivši joj krzno, ženi se počne sušiti i blijediti koža, opadati kosa, slabiti vid, počne šepati i gubiti kilažu. Cijelo njeno biće žudilo je za povratkom svojoj dubokoj prirodi, svom krznu. Prepoznajemo li se u ovom opisu? Tko je nama sakrio krzno, gdje smo ga izgubile?

Liježemo sa brigama i plavim svjetlima, ne grickamo neoguljenu mrkvu i blago oprano perje mladog luka, ne uzgajamo svoje prokulice, kupus i krastavce da bi ih fermentirali, ne hodamo bose po travi, ne zalijevamo svoju blitvu i rukolu i ne odmaramo kad nam je previše. I zanemarile smo da našoj mikrobioti, uz hranjive tvari, trebaju dani visokih, kao i dani niskih spolnih hormona.

Image

Podrška ženskom zdravlju u obliku vaginalnih dobrih bakterija

Svoje vaginalno zdravlje možemo podržati jedino mi same kao dio cjelovite skrbi o svom ženskom zdravlju, a uz uravnoteženu prehranu i odmor kad nam treba, možemo se opskrbiti i dodatnim unosom dobrih bakterija pri čemu je ključno birati one čije je djelovanje istraženo i dokazano.

OMNi-BiOTiC® FLORA plus+ je dodatak prehrani koji se uzima oralno i podržava žensku vaginalnu floru sa svoja 4 bakterijska soja čije je djelovanje dokazano kliničkim studijama na Sveučilišnoj bolnici u Beču.  Specifična su po tome što su prirodno dio zdrave ženske vaginalne flore, imaju sposobnost nastanjivanja u vaginalnom području, gdje nadoknađuju nedostatak laktobacila, što za posljedicu ima brojne pozitivne učinke za žensko (vaginalno) zdravlje.

Više o proizvodu: https://www.omni-biotic.com/hr/proizvodi/omni-biotic-flora-plus/

Više o ostalim proizvodima Instituta AllergoSan možete pronaći na www.omni-biotic.hr, a proizvode možete nabaviti u svim bolje opremljenim ljekarnama te odabranim DM prodavaonicama.

Članak napisala: Maja Obrovac Glišić, mag.nutricionizma