2 poliklinike i više od 20 godina iskustva

Doktorica Ana Maletić: 'Uživam u svom poslu, perfekcionist sam, a najviše me veseli zadovoljstvo pacijenata'

Svoje iskustvo prikupljala je diljem svijeta, a danas je jedina hrvatska liječnica primljena Svjetsko udruženja najboljih liječnika koji se bave transplantacijom kose

doktorica Ana Maletic 02.jpg
Foto: Bojan Zibar

Doktorica Ana Maletić jedina je liječnica iz Hrvatske primljena u ISHRS, Svjetsko udruženja najboljih liječnika koji se bave transplantacijom kose. Otkrila nam je kako je izgledao njezin poslovni put i tko joj se češće obraća zbog gubitka kosa - muškarci ili žene.

Jedina ste hrvatska liječnica primljena u ISHRS - International Society of Hair Restoration Surgery. Možete li nam reći malo više o tome?

To je međunarodno udruženje koje u svoje redovno članstvo prima samo najbolje liječnike za transplantaciju kose i dlačica s drugih dijelova tijela. Kriteriji za primanje u ovo udruženje su dugogodišnje iskustvo u transplantaciji kose, redovita edukacija te predstavljanje svojih rezultata kolegama na kongresima i skupovima ovog udruženja.Ti rezultati naravno moraju biti vrhunski.

Svoje iskustvo, prikupljali ste diljem svijeta. Kako je to utjecalo na ono što ste postigli danas?

Gdje god odete i nešto novo vidite, naučili ste nešto novo, bilo da ste vidjeli nešto dobro pa unaprijedite svoj rad ili vidite nešto loše pa naučite kako ne treba raditi. Educirala sam se na prestižnim svjetskim klinikama za estetsku kirurgiju i transplantaciju kose. Sa svake edukacije ono najbolje sam primijenila u svom današnjem radu. Mnogi od mojih edukatora diljem svijeta, danas su mi jako dragi prijatelji. Imamo i online grupe u kojima si gotovo svakodnevno razmjenjujemo mišljenje o težim slučajevima, savjetujemo jedni druge te zajedno dogovaramo kako liječiti pojedini gubitak kose i za koju vrstu transplantacije se u kom slučaju treba odlučiti.

I Vaši roditelji su iznimni stručnjaci i liječnici, radite zajedno u svoje 2 Poliklinike i njegujete tradiciju više od 20 godina. Kako je raditi s obitelji?

Kad su moji roditelji 1998. godine otvorili našu prvu polikliniku za estetsku kirurgiju u Daruvaru, išla sam u osnovnu školu. Već me tad sve zanimalo što je imalo veze s estetskom kirurgijom i jedva sam čekala da im se pridružim u radu.

U estetskoj kirurgiji je dosta teško doći do pravog znanja jer svatko ima neke svoje „tips and tricks” koje čuva za sebe. Imala sam priliku veliki dio estetske kirurgije učiti od roditelja, koji su mi prenijeli svoje znanje, a time i sve tajne ovog posla. Velika je prednost kada radite s roditeljima – jer su savjeti i kritike iskreni i dobronamjerni, a to je neprocjenjivo. Danas svatko od nas ima svoj segment u estetskoj kirurgiji kojim se bavi. Mama se bavi laserskim tretmanima, tata se bavi estetskim operacijama lica, tijela i spolovila, a ja se bavim također estetskim zahvatima, ali većinom s kosom. Danas je estetska kirurgija i medicina jako razvijena i da biste bili vrhunski u svom poslu ne možete se baviti sa svim njenim granama, zato smo se mi podijelili i svatko radi određeni segment. Neke zahvate radimo i zajedno, pogotovo ako na istom klijentu radimo više zahvata u jednom aktu. Ni u jednom trenutku nisam požalila što radimo zajedno, dapače, odlično se slažemo.

Image
Foto: Bojan Zibar

Kada i zašto ste se odlučili baš za transplantaciju kose?

Nakon završenog medicinskog fakulteta i položenog stručnog ispita, za vrijeme čekanja odobrenje za specijalizaciju plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije, posjetila sam brojne svjetske klinike koje se bave estetskom kirurgijom. Išla sam s ciljem da vidim kako se to radi na drugim mjestima. U jednoj od klinika vidjela sam i zahvat transplantacije kose FUE metodom koji mi tad nismo radili. Oduševio me ovaj zahvat jer zahtjeva nevjerojatnu preciznost i perfekcionizam u punom smislu riječi. A to sam ja - sve mora biti na svom mjestu pa tako i svaka dlaka. Uživam u svom poslu, opušta me i presretna sam kada mi se pacijenti nakon nekoliko mjeseci dođu pohvaliti svojom novo naraslom kosom.

Mnogi Hrvati često odlaze van Hrvatske upravo na taj zahvat, što mislite zašto?

Vjerujem da nisu dovoljno informirani, a zavede ih i cijena. Danas je jako veliko „crno tržište” transplantacije kose u kojem ovaj zahvat izvode nestručni ljudi koji nisu liječnici. Zahvat se obavlja u neadekvatnim nehigijenskim uvjetima i s lošim instrumentima. Pri tome obećavaju enormno velike, nerealne brojeve folikularnih jedinica koje će transplantirati.

Mi u udruženju liječnika za transplantaciju kose imamo poseban program kojim želimo zaštiti pacijente. Zove se „Fight the FIGHT” u kojem informiramo klijente o opasnosti podvrgavanja transplantaciji kose na crnom tržištu. Stručne liječnike možete pronaći na popisu članova ISHRS-a, na web stranici u rubrici „find doctor” https://ishrs.org/find-a-doctor/
Ovo je zbilja dobar naputak koji može pomoći u izboru pravog liječnika, liječnika svog povjerenja.

Osim transplantacije kose, Vaša je Poliklinika poznata i po brojnim drugim zahvatima i tretmanima. Koje bi izdvojili?

Da, mi smo i Edukacijski centar za laserske zahvate u estetskoj kirurgiji. Moj tata, dr. Duško Maletić, edukator je za lasersku liposukciju i lipolizu, lasersko zatezanje lica i vrata te laserski tretman smanjenja znojenja u pazušnim regijama. Naše poliklinike posjećuju liječnici iz cijelog svijeta kako bi vidjeli kako se kod nas rade ovi zahvati. Također, tata je i edukator za Aptos lifting. Aptos su specijalne niti koje se ugrađuju ispod kože i zatežu je. Najčešće se koriste za zatezanje lica i vrata. Ovi zahvati su vrlo traženi jer su minimalno invazivni i izvode se u lokalnoj anesteziji, a često naši klijenti traže i povećanje dojki, uklanjanje viška kože na gornjim vjeđama te estetske operacije spolovila.

Problem gubitka kose nemaju samo muškarci, dolaze li Vam i pripadnice nježnijeg spola s tim problemom na konzultacije?

Ako govorimo o transplantaciji kose, 90% naših klijenata su muškarci, a 10% žene. Kod žena se obično ne radi o potpunom gubitku kose na pojedinoj regiji vlasišta, već nam se obraćaju zbog prorjeđenja kose. Kod tretmana stimulacije rasta kose i jačanja postojeće kose postotak žena i muškaraca je podjednak. U ovom slučaju vrlo često primjenjujemo PRP terapiju kod koje vadimo epruvetu klijentove krvi, koju nakon toga u specijalnom stroju obrađujemo da bi izdvojili faktore rasta. Te faktore raste zatim ubrizgavamo u vlasište, a kada je potrebna jača stimulacija rasta kose, radimo i transplantaciju masnog tkiva u vlasište. Kod ovog tretmana izvadimo manju količinu masnog tkiva s regije tijela gdje ga ima u suvišku, obradimo to masno tkivo te ga ubrizgamo u područje vlasišta. Ovaj tretman je trenutno najinovativniji zahvat u regeneraciji kose.

Što se tiče medikamentozne terapije za kosu, danas imamo i genetski test pomoću kojeg dobivamo podatke koji preparati će biti najdjelotvorniji kod pojedinog klijenta, te na taj način personalizirano liječimo gubitak kose, to znači da svatko dobiva upravo takvu terapiju kakva mu treba.

Posao koji radite ja zaista vrlo zahtjevan i iznimno precizan. Što je bitno osim mirne ruke i znanja?

Iskustvo i dugotrajan rad. Transplantacija kose je kao vrhunski sport, morate raditi puno i dugo - a da biste to mogli morate ovaj posao jako voljeti.

Kako se najradije opuštate i provodite svoje slobodno vrijeme?

Obzirom da moj posao zahtjeva sate mirnog sjedenja, slobodno vrijeme nastojim provesti što više aktivno. Tenis mi je omiljeni sport, igram ga od malena. Tijekom zimskih mjeseci volim otići na skijanje. Najdulji odmor imam preko ljeta, obično mjesec dana, koji provodim na moru. Obožavam putovanja, tako da često uz posjet stručnim kongresima koji se održavaju diljem svijeta, nastojim uzeti i koji dan dulje za razgledavanje.

Bez čega ne možete zamisliti svoj dan?

Bez svježe cijeđenog soka od sezonskog voća i povrća uzgojenog ekološki u našem vrtu – time započinjem dan. Kada putujem, ovaj sok zamijenim limunadom ili svježe cijeđenom narančom.

Sve o zahvatima i novostima u Estetetskoj kirurgiji Maletić, možete pratiti preko društvenih mreža poput Instagrama ili službene web stranice poliklinike.