Ante Vrban trijumfirao na dodjeli International Property Awardsa u čak dvije kategorije

Još jedan svjetski uspjeh našeg priznatog arhitekta

Stan Sibenik_9.jpg

Jedna od najvećih i najprestižnijih svjetskih nagrada iz područja arhitekture, graditeljstva, dizajna interijera i poslovanja nekretninama, International Property Awards,  a koja od 1993. nagrađuje izvrsnost struke na svim kontinentima, zahvaljujući našem priznatom, mladom arhitektu Anti Vrbanu, stigla je ove godine i u Hrvatsku i to u čak dvije kategorije. Naime, na dodjeli koja se tradicionalno, svake godine održava u Londonu, a koja na jednom mjestu okuplja petstotinjak radova najetabliranijih, europskih, arhitektonskih i dizajnerskih studija, Vrban je trijumfirao u čak dvije kategorije.

shimmer fallback

Za svoj pitoreskni stan u centru Šibenika pobijedio je u kategoriji Residential Interior Private Residence i na taj mu način i službeno priskrbio titulu najljepše privatne nekretnine u Europi, dok je za jedan od svojih recentnijih projekata, uređenje suvremene Poliklinike Rotim, zaslužio priznanje u kategoriji Public Service Interior. 

shimmer fallback

Konkurencija je bila osobito jaka u ovoj potonjoj, s obzirom da je žiri sastavljen od čak 42 internacionalna suca, među kojima sjede, primjerice, Yama Karim, partner u newyorškom studiju za arhitekturu i dizajn Libeskind i Matt Gaskin, direktor škole arhitekture pri sveučilištu Oxford Brookes, birao između više od 350 prijavljenih projekata. 

shimmer fallback

Raritet je, treba i to napomenuti, u gotovo tridesetogodišnjoj povijesti ove prestižne nagrade, da jedan arhitekt, u sklopu iste dodjele, odnese priznanja u više kategorija, što je Vrbana svrstalo među samu kremu europske arhitekture novog doba i sigurno mu odškrinulo mnoga vrata za neke buduće projekte.

shimmer fallback

„Iznimno sam počašćen što je moj rad još jednom valoriziran na međunarodnoj sceni. Iza mene je preko dvadeset internacionalnih nagrada i one su zapravo jedini objektivan pokazatelj vrijednosti onoga što stvaram i radim svih ovih godina, pogotovo što sam nagrađen za dva potpuno različita stila interijera i arhitekture. Bila je ovo i lijepa promocija naše zemlje u Londonu, što se uvijek posebno trudim provući kroz svoj posao. Činjenica da dolazim iz ovako lijepe, ali malene zemlje nikada mi nije bila opravdanje za ne pokušati u svijetu i to poručujem svim mladim ljudima na putu kao što je moj. Isplati se raditi pa onda sanjati veliko i sanjati puno“ - s ponosom zaključuje ovaj mladi arhitekt.

shimmer fallback

Foto: Ante Vrban

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.