Strast u zajednici

Želite više seksa u braku? Prema znanstvenicima jedna je stvar presudna

Opće zadovoljstvo u vezi utječe i na seksualno zadovoljstvo i učestalost odnosa, a to mnogi parovi zaboravljaju

profimedia-0499134943.jpg
Foto: Profimedia.hr

Svi parovi koji su u braku znaju da se seksualni život mijenja tijekom godina i da sve manje ima uzbuđenja, ali i romantike. Zbog toga među ljudima koji su godinama zajedno često postoji nesvjesni strah da će ljubav nestati, a partner možda otići i potražiti strast negdje drugdje.

Image
Savjeti za uspješnu vezu

Kako do uspješne veze? Ovi sretni bračni parovi imaju savjete

Ipak možda postoji rješenje kako opet razbuktati ili zadržati strasti u braku, a ne radi se o romantici i svijećama u spavaćoj sobi nego čak i korisnoj stvari za cijelo kućanstvo. Znamo da se znanstvenici bave različitim istraživanja pa su tako u studiji napravljenoj 2014. godine otkrili da su parovi koji dijele kućanske poslove manje zadovoljni seksualnim životom od parova koji imaju tradicionalnu podjelu. To je dosta veliki šok jer se ipak radi o 21. stoljeću, a izgledalo je kao da još živimo u mračnom dobu, piše Your Tango.

Ni izgleda da su stvari promijenile jer je novo istraživanje pokazalo da je ipak došlo do promjene i da nastaju neki novi standardi. Prema novoj studiji parovi koji dijele kućanske poslove imaju više seksa u bračnom životu.

Više obveza za ženu i manje seksa u bračnom životu

Znanstvenica i profesorica Sharon Sassler bavila se seksualnim životom suvremenih parova i koliko stereotipi i želje utječu na učestalost seksa. "Moderni parovi koji dijele poslove su jedini koji su s vremenom doživjeli povećanje broja seksualnih odnosa u braku", objašnjava Sassler. "S druge strana, parovi u kojima žena obavlja većinu kućanskih poslova doživjeli su manje seksa u braku", dodaje Sassler.

Opće zadovoljstvo u vezi utječe i na seksualni život u braku. "Parovi imaju kvalitetniji seksualni život kada su zadovoljni u vezi. U današnjoj društvenoj klimi, kvaliteta veze i stabilnost su veći kada parovi zajednički obavljaju kućanske poslove i kada postoji ravnopravna raspodjela poslova", dalje objašnjava Sassler. Kako bi bolje razumjeli međusobne potrebe bilo bi dobro da par povremeno zamijeni poslove i učini neku promjenu.

Image
Foto: Unsplash

Iako ovo na prvu neće izgledati kao neki poseban savjet koji može pomoći kod nedostatka seksa ipak bi bilo dobro probati. Često ne shvaćamo što partner sve čini u zajedničkom životu. "Druga strana u odnosu vjerojatno čini puno više nego što ti vjerojatno misliš. Stoga ako se poslovi zamijene partneri će shvatiti što čini druga strana i vjerojatno više poštovati partnera", dodaje Sassler. I na kraju je dodala nešto zanimljivo na što možda moderni parovi često zaboravljaju. "Dijeljenje kućanskih poslova je danas poput afrodizijaka", kaže Sassler.