Uštedjele bismo si puno muke

Zašto nam nitko nije rekao? 7 stvari o seksu za koje bismo voljele da smo ih znale ranije

O ovim nas stvarima nisu učili u školi, a ni roditelji nisu bili skloni pričati o tome - šteta, jer da smo imali ovo znanje, ne bi nam trebale tolike godine da u seksu naučimo doista uživati

profimedia-0367525867.jpg
Foto: profimedia.hr

Moguće je da se sve što si naučila o seksu u školi može svesti na dvije lekcije: onu o opasnosti od spolnih bolesti i onu o opasnosti od neželjene trudnoće. Sve ostale informacije i sočne detalje, vrlo si vjerojatno, kao većina nas, dobivala od iskusnijih prijateljica ili starijih rođakinja.

Image
Ljubavnik prve klase

Znakovi koji otkrivaju da je ON dobar u krevetu – i prije nego što se uvjeriš u to

U vrijeme dok je naša generacija imala prva seksualna iskustva još nije bilo moguće za svako pitanje jednostavno konzultirati Google, jer je internet još bio u povojima. Možda ti je u ruke dospjela kakva knjiga, kao što je ona slavne doktorice Ruth, koju su potajice pod klupom listale srednjoškolke i gutale je od prvog do zadnjeg slova.

Image

Ovisno o tome kakvi su bili tvoji roditelji, poneke si šture informacije možda dobila i od svoje mame, a vrlo vjerojatno si vidjela i nekoliko 'filmova za odrasle' radi kojih si dugo naivno vjerovala kako svaki seks obavezno završava orgazmom - no to su bili uglavnom bili svi dostupni izvori ove vrste edukacije. Ostalo si jedino mogla naučiti na teži način - iz vlastitih grešaka.

Image

Ruku na srce, svima bi nam bilo neizmjerno lakše da smo o nekim jednostavnim stvarima bile upućene prije no što smo se bile upustile u prva seksualna iskustva. Dakle, evo 7 stvari koje nismo znale, a nismo se usudile ni pitati:

POGLEDAJ VIDEO:

Seks nije uvijek fantastično iskustvo

Da, sad znamo da seks može biti neugodan, a pogotovo prvi put. Erotski filmovi podvalili su nam ideju da je seks uvijek nešto savršeno, romantično i strastveno. U stvarnosti stvari često izgledaju sasvim drugačije - seks može biti bolan ili dosadan, a moguće su i razne male neugodnosti koje će te nasmijati.

Zapravo u seksu je puno petljanja i pipanja, doslovno i u prenesenom značenju. To osobito vrijedi za slučaj kad smo u krevetu s nekim prvi put pa još nismo usklađeni jedno s drugim i nismo sigurni što 'pali'. Srećom, loš prvi seks nije pokazatelj da će takav biti i svaki koji slijedi.

Image

Seks nije isključivo penetracija

Seks je toliko više od same penetracije i zapravo uopće je ne mora uključivati. Na primjer, mnogi ljudi oralni seks smatraju puno intimnijim od penetracije - uz to im pruža i više zadovoljstva.

A osim oralnog seksa, tu je još cijela lepeza raznih opcija koje sve spadaju u seksualnu aktivnost, a ne odnose se na penetraciju. Ključno je to da seks ne mora značiti samo jedno i ne postoji samo jedan ispravan način na koji ga možemo imati.

Image

Lubrikant nije nešto čega se treba sramiti

Lubrikant je čudesan izum koji nije rezerviran samo za gospođe u godinama i one koje imaju problem suhoće vagine. Uz malo lubrikanta seks će jednostavno biti bolji i ugodniji, a i manje su šanse za ozljeđivanje vagine - zato nikome ne bi trebalo biti neugodno koristiti ga, kako u solo igri, tako i u igrama u dvoje.

Image

Isplati se upoznati žensku anatomiju

Na satovima biologije sasvim sigurno nije bilo spomena ženskog orgazma niti ti je itko ikad objasnio kako funkcionira taj nevjerojatni djelić ženke anatomije zvan klitoris. U mlađim danima možda nisi bila sigurna niti gdje se klitoris točno nalazi, a još manje je u to bio siguran tvoj partner s kojim si se upustila u prva seksualna iskustva.

Kakva šteta - koliko bi samo jednostavnije i brže upoznala svoje tijelo i saznala što ti paše da si obratila pažnju na taj mali, a tako moćan dio vlastitog tijela.

Image

Prezervativ nije viša matematika

Jedna od lekcija koju u školi sasvim sigurno nisi imala jest ona koja bi uključivala prezervativ i bananu - i radi toga većina tinejdžera nije naučila kako ispravno koristiti kontracepciju. Prema jednom istraživanju provedenom u Americi prije nekoliko godina, više od 40 posto tinejdžera u dobi od 18 do 19 godina o kondomima je znalo 'malo ili ništa', a istovremeno nevjerojatnih 75 posto nije znalo baš ništa o kontracepcijskim pilulama.

Naime, iako su nas učili čemu kontracepcijska sredstva služe, propustili su nam objasniti kako se pravilno koriste.

Image

Mala nužda nakon seksa je 'obavezna'

Mnoge odrasle žene još ni dan danas ne znaju koliko je korisno pomokriti se odmah nakon seksa. Da su nam samo tu jednu jednostavnu uputu dali prije prvog spolnog odnosa, mogle smo spriječiti mnoge upale i infekcije mokraćnog trakta i smanjiti rizik od nekih spolnih bolesti. Zar je bilo tako teško prenijeti nam tu jednu običnu i praktičnu informaciju?

Image

Masturbacija je prilika za učenje

Ženska masturbacija je u vrijeme našeg odrastanja uglavnom bila velika tabu tema. Umjesto da se šutjelo o tome i umjesto da nas se posramljivalo radi nečeg sasvim prirodnog kao što je samozadovoljavanje, bilo bi puno korisnije da nam se objasnilo kako solo igra ima ogromne prednosti jer osim što na taj način očito možemo istraživati vlastito tijelo i naučiti što nam doista paše, masturbacija je i dokazano zdrava te pozitivno utječe na tvoje raspoloženje.

Image