Ubojica u vezi: Kako se nositi s prekomjernom ljubomorom

Nemoj dopustiti da strah od prevare i napuštanja uništi tvoju dobru vezu

Ubojica u vezi: Kako se nositi s prekomjernom ljubomorom

Iako je mala doza ljubomore uobičajena stvar u vezi, ovaj negativni osjećaj zapravo može ozbiljno ugroziti odnos tebe i tvog partnera. Pa, što je zapravo ljubomora i kako se nositi s takvim osjećajem? Ljubomora je osjećaj ljutnje i zabrinutosti povezana sa strahom da će se našem partneru svidjeti netko drugi te ćemo mi ostati „kratkih rukava“. Osjećamo se ugroženo pa je ljubomora način na koji se nosimo s tom opasnošću.

ImageMožda vjerujemo kako će nas ljubomora spasiti od toga da doživimo neugodno iznenađenje, pomoći nam da obranimo svoja prava u vezi ili da će natjerati partnera da odustane od svojih namjera s drugom osobom. Slično kao kad brinemo o bilo čemu, briga je često način na koji nastojimo predvidjeti stvari te spriječiti da se one neželjene dogode. Također, možda mislimo da će nas ljubomora spasiti od osjećaja daljnje povrijeđenosti jer će nam pomoći da prekinemo vezu na vrijeme. Dake, ljubomora je zapravo svojevrsna strategija našeg uma kojom si nastojimo pomoći. Gledano evolucijski, taj neugodan osjećaj razvio se kako bi zaštitili vlastite interese.

Slično kao kod drugih vrsta zabrinutosti, ljubomora se koncentrira samo na ono negativno. Interpretiramo partnerovo ponašanje kroz prizmu toga da više nije zainteresiran za nas, odnosno da mu se sviđa netko drugi. No, iako većina ljudi smatra kako je ljubomora povezana s niskim samopouzdanjem i nezdravom potrebom da kontroliramo druge, američki doktor psihologije Robert L. Leahy za Psychology Today donosi novu, zanimljivu perspektivu o ovoj dobroj staroj temi: ljubomora bi zapravo mogla biti rezultat visokog mišljenja o sebi i samopouzdanja. Naime, osoba koja je samopouzdana i cijeni sebe možda neće dopustiti da je partner tretira loše. Isto tako, prema ovom znanstveniku, ljubomora se može pojaviti kod osoba koje su monogamne i visoko cijene vrijednosti kao što su vjernost, odanost i iskrenost. Ipak, ono što nije dobro jest biti preplavljen osjećam ljubomore - do te mjere da ne možemo kontrolirati ono što radimo kad nas taj osjećaj preuzme. Dakle, jedno je osjećati se ljubomorno, a drugo je djelovati iz ljubomore.

ImageEvo nekoliko načina kako se nositi s ljubomorom bez da ugrozimo svoju vezu:

1. Prepoznaj da se osjećaš ljubomorno

Osvijesti kako se osjećaš i zbog čega. Isto tako, osvijesti da imaš izbor hoćeš li nešto poduzeti ili ne - što od toga je u tvom interesu? Prihvati svoje osjećaje i samo promatraj. Stani na trenutak i duboko udani. Osvijesti to da tvoja ljubomorne misli nisu isto što i realnost. To što si ljubomorna ne znači da se stvarno nešto i događa.

2. Prihvati činjenicu da je neizvjesnost dio svake veze

Kako i druge vrste zabrinutosti, ljubomora traži sigurnost. No, nesigurnost i neizvjesnost dio su života i moramo naučiti to prihvatiti. Ipak, ako unaprijed optužujemo i sumnjamo možemo doprinijeti do toga da se po nas negativan ishod na kraju i dogodi jer postajemo partneri s kojima nije ugodno biti u vezi.

3. Razmisli ima li tvoja ljubomora korijene u prošlosti

Ponekad naše ideje o tome kakva bi veza trebala biti ima korijene u našem djetinjstvu, ili u našim prethodnim iskustvima u vezama. Na primjer, ako su se tvoji roditelji rastali i jedan je roditelj otišao zbog nekog drugog, možeš podsvjesno vjerovati da će se to dogovoriti i tebi. Važno je to osvijestiti. Ista je stvar ako sama imaš negativna iskustva s prevarama u svojim bivšim vezama – ne kaže se uzalud kako prtljagu iz prošlih veza treba ostaviti u prošlosti. Ponekad neke od ovih problema ne možemo riješiti bez pomoći psihoterapeuta.

Image4. Pronađi druge načine ponašanja

Ne moraš koristi ljubomoru kako bi pokušala osigurati svoju vezu. Postoji učinkovitiji načini. Na primjer, možeš se više koncentrirati na ono pozitivno u vezi, suzdrži se od kritiziranja i optuživanja. Naučite kako da dijelite odgovornost i rješavate probleme u vezi – zajedno.

5. Sagledaj stvari s distance

Zamisli da se ne radi o tvojoj vezi, nego o vezi tvoje prijateljice. Da se njoj dogodilo to što se dogodilo tebi, to što je izazvalo tvoju ljubomoru, bi li to smatrala dovoljno dobrim razlogom ili bi odmahnula rukom? Kad na svoj problem gledaš s distance, to ti može pomoći uvidjeti njegove proporcije i situaciju vidjeti jasnije. Ne kaže s uzalud kako je netko „lud od ljubomore“, taj nam intenzivan osjećaj doista može pomutiti pamet.