Kako spasiti vezu?

Tajna uspješne veze ili braka: Šest savjeta bračne terapeutkinje

Ako je vjerovati bračnoj terapeutkinji , postoji nekoliko stvari koje bi svaki par trebao znati kada je u pitanju održavanje veze uspješnom

uspješna-veza.jpg
Foto: Unsplash

Svaka veza ili brak ponekad upadnu u krizu pa se često zapitamo koja je tajna uspješne veze i kako nekim parovima polazi za rukom da ostanu zajedno toliko dugo. Važno je upamtiti da svaka uspješna veza zahtijeva puno truda i odricanja, ali i rada na njoj - najlakše je odustati čim se pojavi prvi problem, no uspješni parovi znaju da moraju dati sve od sebe kako bi riješili taj problem žele li ostati s osobom koju vole.

Image
Anti-afrodizijaci

Iz njegova ugla: 10 najvećih ubojica strasti u dugim vezama

Mnogi parovi, posebno oni u braku, ponekad se odluče i za savjetovanje i bračnu terapiju koja im može pomoći da lakše prebrode probleme u kojima su se našli, neki ih uspiju riješiti sami, a neki nažalost ne, pa ih to dovede do prekida veze ili razvoda. No, ako je vjerovati bračnoj terapeutkinji , postoji nekoliko stvari koje bi svaki par trebao znati kada je u pitanju održavanje veze uspješnom. Bračna terapeutkinja Susanna Abse, koja svoj posao radi već dugi niz godina, za Guardian je podijelila nekoliko lekcija za sretnu vezu - od važnosti povremenih svađa do intimnosti u vezi. Evo što ona savjetuje.

U redu je svađati se

Obično, ako se par nikada ne svađa, to može biti znak da su njihovi problemi "zapakirani" i da se s njima jednostavno ne žele suočiti, već svaki osjećaj uzrujanosti nekako uspiju prikriti. Osim toga, Abse kaže da postoje i partneri koji izbjegavaju međusobni sukob, no onda svoju ljutnju prebacuju na nekog drugog i stalno se svađaju sa susjedima, obitelji, prijateljima… Nekada, upozorava Abse, to mogu prebaciti i na svoju djecu, što nikako nije dobro, stoga savjetuje da je u redu, ako ne i poželjno, ponekad se razilaziti u mišljenjima i posvađati se.

Image
Foto: Unsplash

Prestanite kriviti jedno drugoga

Kada veza ili brak upadnu u krizu, krivac nikada nije samo jedna osoba jer su partneri uglavnom ti koji zajedno stvore određene situacije u vezi. I onda, umjesto da razgovaraju i vide u čemu je problem, oni često krive jedno drugoga. Abse savjetuje da nikada krivnju ne bismo trebali prebacivati na partnera, ma što da se dogodilo.

Image
Foto: Unsplash

Kada želiš nešto prigovoriti partneru, reci mu "Osjećam se kao…", umjesto "Ti uvijek…"

Poznato je da je u svakom bračnom sukobu poželjno izraziti se u svoje ime i izraziti svoje osjećaje umjesto da optužuješ partnera. Umjesto da mu kažeš nešto poput "Ti si uvijek umoran i ništa ti se ne da", reci mu nešto poput "Osjećam se kao da ne provodimo dovoljno vremena zajedno i da više ne radimo stvari koje nas ispunjavaju". Abse kaže da je uvijek lakše optužiti nekoga, jer ako opisujemo svoje osjećaje, tada pokazujemo svoju ranjivu stranu. Ipak, u vezi ili braku ne smijemo se bojati pokazati i tu stranu nas.

Image
Foto: Unsplash

Djeca će promijeniti sve

Zadovoljstvo vezom obično pada nakon dolaska djece. Međutim, Abse kaže da "mnogi parovi rastu i sazrijevaju te produbljuju svoju intimnost nakon dolaska djece". Dakle, bilo da planirate djecu ili niste sigurni, važno je da ste oboje svjesni da će to promijeniti vaš odnos i da nikada ne možete znati kako ćete se zbog te promjene osjećati.

Image
Foto: Unsplash

Budite intimni

Ovdje se ponajprije misli na seks. Abse kaže da postoji puno neseksualnih parova, a bez obzira na to u kojim ste godinama ti i tvoj partner, ako je vaš seksualni život nepostojeći, postoji jako veliki rizik da će to dovesti do kraja veze. "Ljudi žele intimnost, to je važan dio života", kaže Abse i upozorava da, ako vaš seksualni život zastane, nemojte samo pretpostaviti da će se vratiti, već to iskomunicirajte.

Image
Foto: Unsplash

Prijetnje prekidom su loša ideja

Ponekad, u žaru trenutka za vrijeme svađe, možda kažeš partneru da je između vas gotovo ili da ćete prekinuti, no učestale prijetnje prekidom nisu nimalo dobre za vas. "One potkopavaju osjećaj sigurnosti u vezi, a on vam je potreban kako bi vaša veza dobro funkcionirala", ističe Abse.

Image
Foto: Unsplash