S godinama je bolje

Sve što nisi znala o orgazmu - neke stvari bi te mogle iznenaditi

Izražavanje seksualnih potreba je često tabu, posebno kod žena. Društvo je stavilo veliki pritisak na žene i postizanje orgazma, a ovakva situacije vode do osjećaj krivnja i tjeskobe

profimedia-0509689443.jpg
Foto: Profimedia.hr

Orgazam - taj divan vrhunac seksualnog odnosa koji obožavaju muškarci i žene. No ženski vrhunac je misteriozniji i puno teži za "dohvatiti" pa se onda puno više cijeni, ali i govori o njemu. Žena osjeća posebno uzbuđenje i radost kada doživi orgazam, a muškarac ponos jer je on sudjelovao u tome.

Image
Čarobna poza za ženski orgazam

Znanstvenici složni: Ovo je poza u kojoj je ženski orgazam zagarantiran

No iako je to tema o kojoj svi misle da sve znaju, ipak postoje mnoge činjenice koje su pomalo zaboravljene, a kojoj bi svakoj ženi mogle puno značiti. Neke od tih činjenica vezane su za psihički užitak i opuštanje, a neke za fizičke osjećaje.

Kako bi svaka žena uživala još više dobro je da zna sve o orgazmu jer ipak se radi o njezinom užitku i tijelu. U nastavku ti donosimo neke manje poznate činjenice o orgazmu.

Orgazam može ublažiti bol

Kada imaš jaku glavobolju vjerojatno legneš kako bi ublažila bol. No ne bi trebala spavati. "Postoje dokazi koji pokazuju da orgazam može ublažiti sve vrste boli uključujući artritis, čak i od porođaja", objašnjava medicinska sestra Lisa Stern. To je zato što se tijekom orgazma oslobađa oksitocin, hormon koji je povezan s opuštanjem te pozitivno utječe na emocije. Iako nakon orgazma djeluje samo 8 do 10 minuta ipak pomaže, a neka su istraživanja pokazala da čak i razmišljanje o seksu može ublažiti bol, piše Womansday.

Image
Foto: Unsplash

Seksologinja Chantelle Otten za australski Elle objasnila je da orgazam djeluje kao tableta protiv bolova u slučaju glavobolje. "Seks otpušta dobre hormone u mozak poput oksitocina, serotonina, endorfina i feniletilamina. Prema studiji Sveučilišta Munster u Njemačkoj 60 posto žena osjetile su ublažavanje migrene nakon seksa", rekla je dalje.

Korištenje kondoma ne utječe na orgazam

Mnogi parovi misle da je seks bolji bez kondoma i da će im potpuno uništiti užitak. No to nije istina. "Žene će jednako doživjeti orgazam, bez ili sa kondomom", objašnjava znanstvenica Debby Herbenick sa Sveučilišta Indiana. "Osim toga, kondom može pomoći paru da produlji trajanje seksa, muškarac ne mora 'izaći brzo van' ili se brinuti hoće li prerano ejakulirati", dodaje dalje.

Image
Foto: Unsplash

Žene teže ostvaruju orgazme

Prema studiji iz 2018. godine, 10 do 40 posto žena teže doživljava orgazam ili ga nikako ne može postići. Postoji mnogo razloga zašto žene ne mogu doživjeti orgazam, a ponekad je teško odrediti što je točno uzrok. Razlozi mogu biti različiti od stresa do tjeskobe, ali i nekih medicinskih stanja poput prošle traume. Još neka istraživanja pokazuju da godine i lubrikant mogu stvoriti probleme kod postizanja orgazma. Bez obzira na razlog, uvijek je dobra ideja razgovarati s liječnikom te provjeriti koji sve mogu uzroci - fizički i psihički.

Image
Foto: Unsplash

Žene s godinama puno lakše ostvaraju orgazme

Postoji mnoge stvari koje ljudima smetaju zbog starenja, ali seks ne bi trebao biti među njima. Što su ljudi stariji, kvaliteta i učestalost seksa se poboljšavaju, objašnjava dr. Herbenick. Iako istraživanja ne objašnjavaju zašto žene s godinama lakše doživljavaju orgazme, vjeruje se da je to zbog toga što imaju više iskustva, osjećaju samopouzdanje u spavaćoj sobi i ne boje se reći što žele. Također osjećaju veće povjerenje prema partneru, a veća je razina intimnosti ako su u dugoročnoj vezi, sve ovo će voditi do veće opuštenosti i olakšati put do orgazma.

Image

Važno je sampoštovanje koje žena osjeća

Istraživanje pokazuje da ono što žena osjeća i misli o sebi i intimnim dijelovima tijela je povezano s kvalitetom njezinih orgazma. "Vrlo je važno da žena zna da svaka vagina izgleda drugačije i da ne postoji 'savršeni intimni dijelovi", objašnjava Stern. "Sve dok je žena zdrava i nema nikakvih fizičkih promjene koje bi mogle biti zdravstveni problemi treba se smatrati normalnom i zdravom", dodaje dalje.

Za povećanje samopoštovanja vrlo je važno razgovarati o sebi na pozitivan i zdrav način posebno kada se radi o tijelu. Kako to možeš napraviti? Svaki dan se pogledaj u ogledalo i reci jednu lijepu stvar o svom tijelu (nemoj ponoviti ono što si rekla dan ranije). Još jedan trik ti može pomoći. Uzmi ogledalo i pogledaj intimni dio svog tijela jer vrlo je važno poznavati svaki dio tijela, a to će svakako podići samopouzdanje.

Image
Foto: Unsplash

Za postizanje orgazma potrebno je više od 10 minuta

Mnoge žene trebaju puno više vremena za postizanje orgazma nego što treba muškarcima i to je posve normalno. Ustvari, većina žena prosječno treba najmanje 13 minuta seksualne aktivnost kako bi postigle orgazam. "Ako se događa da partner postiže orgazam prije tebe možeš mu pomoći i usporiti predigru odnosno smanjiti pritisak oko penisa", dodaje dalje. Ako vas zabrinjava prerana ejakulacija, Stern savjetuje razgovor s liječnikom obiteljske medicine ili urologom.

Image
Foto: Unsplash

Više od 50 posto žena je glumilo orgazam

Sigurno si već to i znala, možda si i ti među njima, ali postoji puno žena koje glume orgazam. Ustvari jedna studije je pokazala da je 58 posto žena glumilo orgazme u nekom trenutku života. A navele u i razloge zašto su to radile: 57 posto željelo je da se partner osjeća uspješno, 46 posto žena je željelo da seks prije završi, a 37 posto nije željelo da se partner osjeća loše. "Izražavanje seksualnih potreba je često tabu, posebno kod žena. Društvo je stavilo veliki pritisak na žene i postizanje orgazma, a ovakva situacije vodi do osjećaj krivnja i tjeskobe", kaže dr. Horoton.

No postoje i dobre vijesti. Ista studija je pokazala da su najčešći razlozi za prestanak lažiranja orgazma vrlo pozitivni. Čak 46 posto žena se osjećalo ugodno u seksu bez obzira na orgazam, 35 posto žena osjećalo je veće samopouzdanje i 34 posto osjećalo je da ih je partner prihvatio i da se orgazma ne mora dogoditi. "Iskrena konverzacija o tome kako žena želi da ju se dodiruju i na koji način osjeća užitak može voditi do zadovoljstva u spavaćoj sobi. Vrlo je važno osnažiti žene da dožive orgazam pod svojim uvjetima, ali i da mogu osjećati seksualno zadovoljstvo bez njega", kaže dr. Horton.