Dobro je imati na umu

Muškarci su s Marsa: 5 najvažnijih razlika između muškaraca i žena

Jedni bez drugih ne možemo, a kada shvatimo i naučimo tolerirati stvari po kojima se razlikujemo, život će nam postati puno lakši

emma-frances-logan-pLnOX9My2tA-unsplash.jpeg
Foto: Unsplash

Ne kaže se uzalud da su žene s Venere, a muškarci s Marsa. Razlike između pripadnica ženskog i pripadnika muškog spola su ogromne. Primjerice, ženski mozak funkcionira drugačije nego muški, mi smo emotivnije, drugačije se nosimo s problemima...

Image
Frajerologija

Tri stvari po kojima te muškarac procjenjuje na prvom spoju

U želji da shvate razlike između spolova, znanstvenici su proveli brojna istraživanja. Ipak, nakon toliko puno vremena, muškarci i dalje misle da su žene misteriozna bića, dok se žene i dalje čude koliko muškarci mogu biti emocionalni zatvoreni. Zar nismo ništa naučili kroz sve te godine?

Iako je uvriježeno mišljenje da smo mi 'slabiji spol', po mnogočemu smo zapravo snažnije od muškaraca. Kako god bilo, jedni bez drugih ne možemo, a kada shvatimo i naučimo tolerirati stvari po kojima se razlikujemo, život će nam postati puno lakši.

U nastavku smo izdvojile pet najvažnijih stvari koje je dobro imati na umu kada je riječ o razlikama između žena i muškaraca.

Muškarci i žene različito su evoluirali

Biološka je činjenica da su muškarci i žene u samom početku nastanka čovjeka imali vrlo različite uloge. Muškarci su bili predodređeni za lov, zaštitu od neprijatelja i osiguravanje egzistencije svoje obitelji. S druge strane, žene su bile kod kuće, s djecom. Muškarci su morali biti hrabri i neustrašivi i radi toga su bili prisiljeni odvojiti se od svojih domova te obustaviti empatiju. To je vrlo vjerojatno jedan od glavnih razloga zašto mnogi pripadnici muškog spola danas i dalje imaju problema s izražavanjem emocija. Način na koji su se ženski i muški mozak razvijali kroz stoljeća svakako je utjecao na muško-ženske odnose.

shimmer fallback

Evolucijske razlike su utjecale na muško-ženske odnose

Muškarci i žene evoluirali su u potpuno različitim okruženjima. Muškarci su se razvijali u divljini, a žene su uglavnom vrijeme provodile u nastambama s djecom. Danas su stvari puno drugačije, a uloga žene u društvu je višestruka. No ta 'evolucijska neusklađenost' i dalje može izazivati tjeskobu i zbunjenost podjednako kod oba spola. Ipak, kako ističu stručnjaci za odnose, otvorena i iskrena komunikacija o tim razlikama može doprinijeti postizanju mira i harmonije u odnosima.

shimmer fallback

Različito doživljavamo romansu i seks

Baš zato jer su evoluirali u drugačijim okruženjima, žene i muškarci i danas imaju drugačije stavove kad je riječ o ljubavi i seksu. Mnogim muškarcima su seks i emocinalna intimnost jedna te ista stvar, dok žene potpuno drugačije doživljavaju seksualne odnose, emocije i odnos s partnerom. Same definicije često su vrlo različite pa je opet komunikacija ključna za postizanje balansa.

shimmer fallback

Nije sve u spolu

Razlike između pripadnika muškog i ženskog spola svakako postoje – i mentalno i biološki – no važno je imati na umu da se ne razlikujemo jedino po spolu. Bez obzira na to je li riječ o ženi ili muškarcu, svaka je osoba jedinstvena.  Kada u obzir uzimamo evolucijske razlike između spolova, ne smije zaboraviti i na tzv. 'bio-individualnost'. Naime, postoje razlike između svih ljudskih bića, ne samo između žena i muškaraca. Nisu sve žene jednake, baš kao što ni svi muškarci nisu isti i to je nešto što svakako treba imati na umu. 

shimmer fallback

Odnosi između žena i muškaraca kroz godine su ipak napredovali

Odnos između partnera u vezi/braku mijenja se i razvija kroz godine. Brak, karijera, zasnivanje obitelji, suočavanje s odlaskom u mirovinu ili pak zdravstveni problemi – sve to su faktori koji uvelike utječu na odnos između partnera, i to na više razina. Evolucijske razlike uvijek će imati određeni utjecaj na odnos, dok će partneri kroz godine zajedničkog života otkrivati jedno drugo, mijenjati se i napredovati – kao par i svaki od njih kao pojedinac.

shimmer fallback

Od samih početaka čovječanstva, odnos između žene i muškarca je simbiotski. Često idemo jedni drugima na živce, često se ne razumijemo, no uz dobru komunikaciju i prihvaćanje svega onoga po čemu se razlikujemo, na kraju je ipak moguće pronaći zajednički jezik.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.