Posvađala si se s partnerom? Pazi da nakon svađe ne radiš ove greške

Psiholozi otkrivaju koje bismo stvari trebali izbjegavati nakon svađanja s partnerom

Posvađala si se s partnerom? Pazi da nakon svađe ne radiš ove greške

Sasvim je normalno, pa čak i zdravo, svađati se s partnerom. Koliko god da voliš svog partnera, vas dvoje ste dvije različite osobe i ponekad će se vaša mišljenja razlikovati. Svađe i rasprave dio su svakog odnosa, a psiholozi tvrde da su one - u određenoj mjeri - poželjne. Dakako, pritom je bitan način na koji se svađamo s partnerom, naše ponašanje i riječi koje pritom koristimo jer sve to bitno utječe na odnos i njegovu kvalitetu.

Ono o čemu se malo manje piše i govori je to kako bismo se trebali ponašati nakon svađe s partnerom. Psiholozi tvrde da su naše reakcije i djela nakon završetka svađe jednako tako bitne, a u nastavku ti otkrivamo deset stvari koje bi svakako trebala izbjegavati nakon što se posvađaš s partnerom.

Nemoj ga ignorirati

U redu je ako ti je nakon svađe potrebno neko vrijeme da se 'ohladiš', no trebaš to partneru dati do znanja, umjesto da ga ignoriraš. Psiholozi kažu da je to jedna od najgorih stvari koje možemo učiniti jer će druga strana misliti da ga kažnjavaš. Takvo ponašanje posljedično može dovesti do toga da će partner ubuduće izbjegavati govoriti o tome kako se osjeća. Dakle, koliko god da te je naljutio, nemoj ga ignorirati već mu daj do znanja da želiš malo mira i prostora kako bi se smirila.
Depositphotos.com


Image

Nemoj iskorištavati njegove riječi

Što god da je tvoj partner rekao tijekom svađe, trebalo bi ostati tamo. Dok se svađamo, često zbog ljutnje i bijesa kažemo neke stvari koje ne mislimo. Nemoj to iskorištavati protiv partnera i zbog toga ponovno započinjati svađu. Daj partneru i sebi malo prostora da se ohladite od svađe. U protivnom, mogli biste ući u začarani krug koji će vas samo voditi od jedne svađe do druge, bez pronalaska adekvatnog rješenja.


Image

Nemoj se samo ispričati

Ako si povrijedila partnera, prijeđi preko svog ponosa i ispričaj mu se. No nemoj samo reći da ti je žao, već kaži zbog čega se točno kaješ, osobito ako je partner još uvijek povrijeđen. Drugi dio isprike trebao si se odnositi na to da u budućnosti nećeš ponavljati istu pogrešku.


Nemoj tražiti izgovore za svađu

Milijun je razloga zbog kojih je možda došlo do svađe s partnerom: loš dan na poslu, glavobolja, neprospavana noć, itd. Ipak, traženje takvih izgovora za svoje loše ponašanje nije nimalo fer prema partneru. Psiholozi kažu da, ako si povrijeđena, ljuta ili tužna, tvoj partner ima pravo to znati. Idući put kad dođeš ljuta s posla, upozori ga na vrijeme pa će možda biti pažljiviji.


Nemoj otići ako želi nešto reći

Bilo da je od svađe prošlo nekoliko minuta ili pak nekoliko dana, ako ti tvoj partner želi nešto reći, nemoj mu okrenuti leđa. Neverbalna komunikacija može biti jednako glasna kao i vikanje.


Image

Nemoj ga vrijeđati i nazivati pogrdnim imenima

Tijekom svađe, često kažemo nešto što ne mislimo. Mnogi su skloni svoje partnere vrijeđati i nazivati pogrdnim imenima što nije nimalo lijepo i može izuzetno uvrijediti drugu stranu stoga to izbjegavaj.


Image

Nemoj imati seks s njima ako se i dalje ljutiš

Mnogi muškarci nakon svađe pokušavaju izgladiti stvari sa seksom. Iako ponekad to funkcionira, u većini slučajeva i nije najbolje rješenje, kažu psiholozi. Ako se i dalje ljutiš na partnera ili osjećaš da niste do kraja raspravili, onda mu nemoj dozvoliti da te odvuče u krevet dok to ne izgladite. Ako partner to pokušava, budi iskrena i kaži mu kako ti trenutno nije do seksa.Nemoj se fokusirati na ono što je izazvalo svađu

Umjesto da razbijaš glavu uzrocima koji su izazvali svađu s partnerom, radije se fokusiraj na traženje rješenja za probleme. Razlika između dobre i loše svađe je upravo u tome da li ste uspjeli pronaći rješenje ili ne.


Image

Nemoj mu reći: "Nisam to mislila"

To je kao da pokušavaš iskoristiti običnu gumica za trag od flomastera, kažu stručnjaci za odnose. Naime, to može samo dodatno pogoršati situaciju i razljutiti partnera. Umjesto da analiziraš ono što je tko rekao ili mislio tijekom svađe, radije se usredotoči na budućnost i na traženje kompromisa koje će oboma odgovarati.


Nemoj pod svaku cijenu izbjegavati svađe

Svađe u odnosu su znak da je partnerima stalo i da rade na vezi, što je pozitivno, kažu psiholozi. Stoga se nemoj zamarati ako se svađaš s partnerom. Ravnodušnost bi te više trebala zabrinjavati jer to znači da ste digli ruke od svog odnosa. Dakle, povremene svađe su dobar znak i sastavni su dio svakog zdravog odnosa.


Image