Nezgodni simptomi

Posljedice apstinencije: 5 stvari koje će se dogoditi s tijelom kada nema akcije

Mnogi će se složiti kako je seks jedna od najljepših sporednih stvari na svijetu, no evo koje posljedice možeš očekivati ako u spavaćoj sobi već duže vrijeme 'vlada suša'

profimedia-0334885089.jpg
Foto: profimedia.hr

Svi dobro znamo kako redovita akcija pod plahtama nosi brojne benefite za naše zdravlje, a osim toga čini nas sretnima i produžuje naš životni vijek. Seks može pomoći kod problema sa spavanjem, smanjuje stres i bolove, a malo intenzivnija akcija može pozitivno djelovati na kardiovaskularni sustav. Čak i bez svega toga seks je mnogima jedna od omiljenih aktivnosti jer je - jednostavno zabavna.

Image
SEKSUALNI WELLNESS NOVA JE IT INDUSTRIJA KOJA 'VRTI' MILIJARDE

Seks i briga o intimnim dijelovima bitni su za mentalno zdravlje žene

Doduše, ponekad nam se životne okolnosti slože tako da do akcije u krevetu ne dođe duži period, a ponekad nas jednostavno 'boli glava' i budemo preumorne.

No, jesi li se ikad pitala što se u fazama apstinencije događa s tvojim tijelom? Evo kojih 5 simptoma možeš očekivati u 'sušnom razdoblju':

POGLEDAJ VIDEO: Bušimo mitove o seksu

Drugačiji snovi

Baš kao i bol ili radost, snovi nastaju u našem mozgu. Neuroznanstvenici koji proučavaju proces sanjanja primijetili su kako u fazama kad apstiniramo od seksa dolazi do promjene u sadržaju naših snova. Tako su tada puno zastupljeniji živopisni erotski snovi. Time nam naše tijelo očito nešto nastoji poručiti.

Nervoza raste

Kao što smo spomenule, seks pomaže u oslobađanju od stresa. Razna istraživanja pokazala su da ljudima koji dugo nisu imali spolne odnose u stresnim situacijama brže raste krvni tlak. Također, kao posljedica stresa u fazi apstinencije mogu se pojaviti simptomi kao što su glavobolja, nesanica - čak i poremećaji prehrane ili mogu biti intenzivniji nego u slučaju da smo seksualno aktivni.

Slabiji imunitet

Poznato je kako se redovita akcija pod plahtama dobro održava na naš imunitet pa smo otporniji na bolesti. Zato je možda čak i preporučljivo na prve simptome prehlade uskočiti s partnerom u krevet. Razlog tomu je što se tijekom seksa u nađem organizmu stvara imunoglobulin koji pomaže u sprječavanju bolesti. Iz ovoga proizlazi da smo podložniji zarazama ako neko vrijeme apstiniramo od seksa.

Image
Foto: Pexels

Slabe moždane funkcije

Vjerovala ili ne, ali jedno je nizozemsko istraživanje dokazalo kako nas redovit seksualni život čini i pametnijima. Naime, tijekom igre pod plahtama potiče se stvaranje moždanih stanica, odnosno neurona u mozgu što povećava naše intelektualne funkcije. S druge strane, znanstvenici su otkrili kako nedostatak seksa može potaknuti razvoj demencije:

"Otkrili smo da su, usprkos proizvodnji novih neurona, kognitivne sposobnosti stečene tijekom eksperimenata smanjene nakon što miševi dugi period nisu bili seksualno aktivni", zaključili su psiholozi sa Sveučilišta u Marylandu.

Loš utjecaj na samopouzdanje

Istraživanje Sveučilišta Cornell u Ithaci tvrdi kako ispunjen seksualni život vrlo pozitivno utječe na naše samopouzdanje i općenit osjećaj zadovoljstva. Ljudi koji redovito prakticiraju igrice pod plahtama rjeđe pate od depresije i anksioznih poremećaja, a ovo ima veze s time što seks smanjuje razinu hormona odgovornih za stres, dok istovremeno u velikoj mjeri oslobađa dopamin, neurotransmiter sličan adrenalinu, koji aktivira centar mozga zadužen za zadovoljstvo i djeluje kao antidepresiv.