Nema baš efekata, ali oni ne odustaju

Pet teorija zašto muškarci ženama uporno šalju fotografije svojih 'alatki'

Nova tehnologija je donijela drugačije načine komunikacije, a slanje fotografija intimnih dijelova tijela sve je češće. No i puno uobičajenije kod muškaraca, a prema stručnjacima može se tumačiti na različite načine

malte-helmhold-3LUHhTjfI4M-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Pametni telefoni i lakoća s kojom se komunica donijeli su i neke nove navike te se sada sve generacije susreću s potpuno novim navikama i načinima komunikacije. Tako i sve više žena dobiva fotografija muških genitalija, odnosno sve više muškaraca šalje fotografije svog golog spolovila u inboxe.

Image
Horor izlazak

Online spojevi? Ove žene ispričale su svoja bizarna iskustva

Prema istraživanju objavljenom u Journal of Sex Research, muškarci šalju neželjene fotografije svojih intimnih dijelova tijela uglavnom u nadi da će zauzvrat dobiti slične fotografije ili seksualnu interakciju. No psiholozi su se tek počeli baviti s ovakvim temama i postoje različite teorije o tome zašto je ovakav način ponašanja postao učestao, a objašnjavaju i različite motive.

shimmer fallback

Sexting je pojam koji djelomično objašnjava ovakvo ponašanje. Ovaj pojam je nastao na početku 21. stoljeća, a opisuje sljedeće: razmjena fotografija između partnera, razmjena fotografija između bivših partnera koji i dalje dijele takve fotografije i razmjena fotografija među osobama koje još nisu u vezi, ali se često jedna osoba nada da će biti. Sve ostalo se smatra cyberbullyingom. No sexting je toliko postao uobičajen da je jedno istraživanje iz 2015. pokazalo da 88 posto ispitanika (muškaraca i žena) reklo da je to učinilo, piše CNN.

shimmer fallback

Psihologinja Peggy Drexler misli da čak ne postoji stigma oko toga i da ako se radi o sporazumnom odnosu to nije nužno štetno. No muškarci ipak češće šalju takve fotografije ženama s kojima se nisu dogovorili i koje to nisu tražile. Zašto muškarci imaju takvu potrebu objasnili su psiholozi, a u nastavku možeš pročitati neke od teorija.

Muškarci često pogrešno percipiraju interes žene

"Muškarci često nisu dobri u procjeni razine ženskog interesa. Da, loši su u tome i često ovakve fotografije nisu dobro došle. Osim toga većinu žena uopće ne zanimaju fotografije penisa. Privlačnije su im muške oči ili stražnjica", objašnjava psihoterapeutkinja Alexandra Katehakis, direktorica Centra za zdrav seksualni život u Los Angelesu.

Kako dalje objašnjava terapeut Joe Kort muškarci su uvjereni da će žene biti uzbuđene zbog toga. "Većina muškaraca doista misli da će žene biti otvorene i da žele vidjeti fotografiju penisa i da će ih to seksualno uzbuditi. Naravno, većini žena to se ne događa", objašnjava za CNN.

shimmer fallback

Muškarci su vezani za intiman dio tijela

Njujorška psihoterapeutkinja Jeannette Stern objasnila je da ovu pogrešnu percepciju vezano za žene potiče vezanost muškaraca za intimne dijelove tijela. "Muškarci općenito više nego žene osjećaju povezanost sa svojim genitalijama i žele da osoba koja ih seksualno zanima dijeli taj interes. Mislim da muškarci misle da je ovo jako ugodno za osobu koja prima fotografije, a često nije tako", objašnjava Stern.

shimmer fallback

Ekshibicionisti su i to ih uzbuđuje

Kako objašnjava Katehakis, neki muškarci će fotografije intimnih dijelova tijela slati i potpunim strancima. Često to rade putem različnih aplikacija, a danas se takve situacije sve češće stavljaju u zakone i smatraju se zločinom. "Ovo nije toliko različito od egzibicionistički poremećaja stare škole. To su oni jezivi tipovi u kuputima koji ih otvaraju i pokazuju intimne dijelove tijela. Ovo je moderna verzija toga", dodaje Katehakis.

shimmer fallback

Pokazivanje bijesa i moći

U nekim slučajevima, ovakvo ponašanje je uzrokovano neprijateljstvom odnosno radi se o bijesu protiv žena, koji se sada filtrira kroz online svijet. "Kod muškarca se ovdje jako radi o kontroli i moći. Čin seksualiziranog neprijateljstva. Muškarci iskaljuju svoj bijes protiv žena u erotskom obliku", objašnjava Katehakis. "Šok i negativne reakcije koje žene pokazuju kad odbiju te fotografije ovakve muškarce uzbuđuju", objašnjava seksualni terapeut Joe Kort.

shimmer fallback

Kod mnogih je to impulzivna odluka

"Mnogi muškarci nemaju kontrolu nad svojim ponašanjem. Impulzivnost igra veliku ulogu u tome, kao i uporaba droga i/ili alkohola. Netko tko je impulzivniji vjerojatnije je da će zaista poslati fotografiju, posebno pod različitim utjecajem. S druge strane manje impulzivna osoba to bi možda željela učiniti, ali će razmisliti i odustati", objasnila je Stern za CNN. "Ovo može biti traženje uzbuđenja s partnerom i može se činiti sigurnim, ali online komunikacija nikada nije sigurna i dobro je ovo uvijek ponoviti", objašnjava na kraju.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.