Priželjkuješ sreću u ljubavi?

Pet stvari koje trebaš znati prije nego što (opet) kreneš dejtati

Ono što bi trebalo doći spontano, često je najteže. Pitaš li se zašto baš i nemaš sreće u ljubavi, razmisli znaš li što zapravo želiš. Nekih stvari trebaš biti svjesna i prije nego što uskočiš u vezu

colin-maynard-LGOw_QZ8DQ8-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Pronalazak partnera trebao bi teći prirodno. Bez obzira gdje ste upoznali – jer je opcija napretek – sve uglavnom počinje opuštenim druženjem, zatim sve više vremena provodite zajedno da bi nakon nekog vremena razgovorom i obostranom željom vaš odnos doveli na novu razinu. Naravno, veza može krenuti i izroditi se iz nešto drugačijeg smjera s osobom s kojom 'na prvu' na to nisi ni pomišljala.

Bilo kako bilo – dejting svijet brojnim se samcima (neovisno o spolu)  čini kvantna fizika. Pa nije rijetko da se pretražuju pojmovi poput: Zašto ne mogu pronaći partnera ili Ne ide mi u ljubavi. No stvar je u tome da prije nego što se ponovno odvažiš krenuti na spojeve, moraš biti sigurna u sebe – svoje želje i potrebe. Ne kaže se zato uzalud da se s vezama ne treba žuriti niti u njih ulaziti samo kako bi ti netko popunio prazninu u životu. Ili kako bi te taj netko spasio od vječnog soliranja.

Image
Virtualno usavršavanje

Najčešće pogreške zbog kojih nemaš uspjeha u online dejtanju

Ne, ne – to najčešće nisu valjani motivi i možda ti baš zato ne ide po planu. OK, sasvim je moguće da znaš što želiš, ali nikako da susretneš takvog ili da zbog tjedna prepunog obaveza jednostavno nemaš prilike za upoznavanjem novog društva.

Ipak, pitanje gdje upoznati partnera zasada ćemo ostaviti po strani. Ovog ćemo se puta pozabaviti pitanjem kojih stvari trebaš biti svjesna prije stupanja u dejting arenu. Možda ti upravo nastavak teksta pomogne odgovoriti na pitanje zašto ti ide u svemu, ali ne i u ljubavi.

shimmer fallback

Trebaš znati što zapravo želiš

Možda ti je već netko rekao sljedeće: da bi upoznala pravu osobu, moraš biti prava osoba. Drugim riječima, prije izgradnje veze, izgradi svoj život. Usredotoči se na sebe, daj si vremena i izvuci lekcije iz prijašnjih iskustava. Problemi u vezama često nastaju jer par ima neusklađena očekivanja, ni sami ne znaju što očekuju ili pak jer ni sami nisu osvijestili na čemu trebaju raditi. Zato se, prije nego što se uvjeriš da ti ljubav nije suđena, zapitaj jesi li se ikad posvetila sebi i koje bi stvari mogla unaprijediti. Ako je iza tebe prekid i misliš je vrijeme za okretanje novog lista, osvijesti što je u tom odnosu pošlo po zlu i što si sada priželjkuješ.

shimmer fallback

Osvijesti svoje granice

Ovo bi trebalo doći zajedno sa spoznajom što želiš od veze. O granicama u vezi trebalo bi se otpočetka razgovarati. To znači da ti treba biti jasno preko kojih ponašanja ne prelaziš, što ti je apsolutno nedopustivo, kakva su ti ponašanja na prvim spojevima veliko NE… Da bi o svemu tome mogla otvoreno komunicirati, potrebna ti je razina sigurnosti i samopouzdanja. Jer ako si nesigurna u ono što želiš, druga strana lakše postiže dominaciju. U najgorem slučaju, javljaju se problematični obrasci ponašanja poput kontrole i vrijeđanja.

shimmer fallback

Komunikacija je stup svega

Bez komunikacije – ništa. I prije nego što kreneš u dejting svijet budi svjesna da samo komunikacijom možeš ostvariti i dobiti što želiš. Manjak razgovora i iskrenosti rezultira problemima u vezi. Sigurno ne želiš biti s nekim tko ne zna iskazati u čemu je problem nego se okreće na drugu stranu? Ili tko uvijek svu odgovornost svaljuje na tebe. Pa da bi to ostvarila i otpočetka igrala pošteno, podijeli s (potencijalnim) partnerom koliko ti je komunikacija važna. O svemu – od seksa do planova za budućnost. Budite direktni i otvoreni.

shimmer fallback

Zaslužuješ poštovanje

U fazi 'leptirića' mnogi ni ne uoče problematična ponašanja kod partnera. Važno je znati što želiš, no još je važnije biti svjestan što ne želiš. Nasilnička ponašanja, kontrola ili manipulacije nisu znak ljubavi nego alarm za uzbunu. Veza je dvosmjerna ulica i u njoj treba biti iskrenosti, poštovanja, ljubavi i nježnosti. Ne pristaj manje od toga i ne boj se otići s lošeg dejta, priznati da frajer ima sporne stavove ili da bi ti nešto potpuno drugačije od onoga što ti on nudi. I još nešto: samo zato što si u vezi ne znači da trebaš zaboraviti na sve ostalo i svoj svijet ograničiti samo na njega i tebe. Uz to, par se međusobno mora poticati i rasti, a ne ograničavati.

shimmer fallback

Ne prestanite se truditi

Na početku veze puno ljudi daje sve od sebe kako bi 'osvojili' drugu stranu. No, trud nije rezerviran samo za početni stadij veze. Kao par nastojte se iznova upoznavati, učiti i usavršavati te tražiti nove načine zbližavanja. Trud ne prestaje u trenutku kad ste stigli do kreveta. Jednostavno – veza ne može opstati ako je stalo samo jednoj strani. To je važna lekcija koju trebaš imati na umu.

I još nešto – ne pokušavaj nekoga natjerati da se zaljubi u tebe ili 'zaglaviti' s muškarcem kojemu očito nije stalo. Imaj kriterije, no budi realna i drži se svojih riječi. Od prvog dejta.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.