Popravite svoje navike

Želiš da ti brak potraje? Pazi na ovih 6 koraka koji vode do razvoda

Želiš li jednog dana slaviti dijamantni pir sad bi već trebala raditi na tome, odnosno vas oboje. Komunikacija je temelj odnosa, a mi ti otkrivamo šest grešaka koje vam se mogu potkrasti u njoj

korney-violin-B6iHcrsxnKE-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Za sretan brak nije dovoljna ljubav, koliko god se to u početku činilo. No, kada dođu djeca i gomila obveza kojima nema kraja, svakodnevica koja melje, romantika gubi snagu i paru da bi ostao u braki, odnosno da bi se održao, treba puno, puno više od leptirića u trbuhu i kvalitetnog vina u finim čašama, u večernjim satima.

Image
Ugasila se

Ne odustaju! Pet horoskopskih znakova koji ostaju u vezama bez trunke strasti

Psiholog John Gottman '70-ih je sa svojim timom proveo istraživanje na tisućama parova kako bi otkrio što to brak čini uspješnim, odnosno greške u koracima koje dovode do razvoda. Otkrio je da parovi koji se razvode unutar šest godina od vjenčanja imaju ovih šest istih navika, piše portal Minddbodygreen.com. U nastavku ti donosimo kojih je to šest koraka koji te vode u razvod. Upoznaj neprijatelja i očuvaj svoj brak.

shimmer fallback

Počeci razgovora

Prve tri minute razgovora dovoljne su da pokažu čak i budućnost odnosa. Ako komunikacija počinje nježno, blagim i neutralnim riječima, velika je vjerojatnost da će se i nastaviti u tom smjeru. Počne li grubo, a takvi počeci najčešće uključuju okrivljavanje druge osobe i rečenice koje kreću s "ti nikada" ili "ti uvijek", završit će u svađi, a svađe na koncu u razvodu.

Svi smo mi u ljutnji kadri svašta reći, no trebalo bi se znati i ispričati. Parovi koji se često optužuju, pokazalo je spomenuto istraživanje, češće se i razvode, od onih koji znaju kako komunicirati bez teških riječi.

Četiri 'jahača konflikta'

Gottman je ova četiri elementa nazvao inspiriran biblijskim jahačima apokalipse, a smatra ih ubojicama odnosa. To su kritiziranje, potom obrambeni stav u komunikaciji koji se na koncu svodi na napadanje druge osobe, zauzimanje ignorantskog stava, odnosno ne slušanje druge strane te četvrto prijezir. Ovaj posljednji element je ujedno i najgori za odnos. Ako u vašoj komunikaciji prepoznaješ bilo kojeg od četiri jahača konflikta, na vrijeme poradi na tome da ih izbaciš iz svog braka.

shimmer fallback

Kronične svađe

Kada par sve češće ulazi u konflikte i koristi gore spomenute elemente u svojoj komunikaciji, odnosno svađama, stvara se začarani krug, odnosno jedna svađa se prelijeva u drugu i postaje nemoguće izaći iz konflikta te mirna komunikacija nestaje iz odnosa. Osobe koje su u braku tada se nalaze konstantno pod stresom, a jedno drugome su njegov najveći izvor. Kako do ovoga ne bi došlo, nastojte uzimati pauze u svađama i smiriti se pa tek onda nastaviti razgovor. Ako ne pronađete način kako da se smirite, vrlo je vjerojatno da će doći jednog dana do razvoda.

shimmer fallback

Govor tijela

Govor tijela jednako je bitan kao i verbalna komunikacija. Htjela to ti ili ne, partner neprestano, naravno nesvjesno, skenira tvoj govor tijela, a i ti njegov. I jedno i drugo s istim ciljem - da provjerite jeste li voljeni i nalazite li se u sigurnoj zoni. One osobe koje govorom tijela pokazuju neprijateljstvo jedna prema drugoj, teško da će verbalnom komunikacijom moći popraviti stvar.

shimmer fallback

Nemogućnost popravljanja

Svatko od nas ponekad zabrlja, no treba znati popraviti stvar. Tako je i u komunikaciji. Parovi koji imaju zdrav odnos u stanju su popraviti stvar. Bitno je moći učiniti što je potrebno da saniraš štetu, ali i uvažiti pokušaje druge strane da popravi što je zabrljala. Primjerice, ako se prepirete i ti kažeš: Možemo li sada stati? Imam osjećaj da će, ako nastavimo, ova rasprava otići u pogrešnom smjeru, a ne želim se svađati. (To bi bio pokušaj popravljanja), a on na to kaže: Šališ se?! Nema šanse! Što si rekla, rekla si! (odbijanje tvog pokušaja da saniraš štetu).

Uspješno saniranje štete trebalo bi ovako zvučati:
Ti: Možemo li sada stati? Imam osjećaj da će, ako nastavimo, ova rasprava otići u pogrešnom smjeru, a ne želim se svađati.
On: Slažem se. Uzmimo pauzu od 20-ak minuta da se smirimo pa ćemo nastaviti razgovor.

shimmer fallback

Fokus na lošem

Sretni parovi provode vrijeme govoreći o dobrim stvarima i sjećajući se lijepih vremena. Njima nedostaju lijepe stvari iz mladosti, nerijetko ponavljaju kako su se upoznali ili opisuju neke simpatične zajedničke sitnice. U teškim trenucima, naglašavat će kako će ih zajedno prevladati te će se i tada fokusirati na dobro.

Nesretni parovi fokusirani su na loše. Njihove misli i razgovori temelje se lošem pa čak i kada im ide dobro pa će reći, primjerice: Ovo je bio sjajan mjesec az nas. Šteta što smo generalno 'u banani'.

No, dobra vijest je da se sve nabrojano nalazi u domeni navika, a one se mogu mijenjati, ako ima volje i želje za tim. Stoga, pažljivo promotri vaš odnos i djeluj na vrijeme, ako ti je do njega stalo i ako želiš starost dočekati s onim za koga si se u mladosti udala.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.