Popravite svoje navike

Želiš da ti brak potraje? Pazi na ovih 6 koraka koji vode do razvoda

Želiš li jednog dana slaviti dijamantni pir sad bi već trebala raditi na tome, odnosno vas oboje. Komunikacija je temelj odnosa, a mi ti otkrivamo šest grešaka koje vam se mogu potkrasti u njoj

korney-violin-B6iHcrsxnKE-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Za sretan brak nije dovoljna ljubav, koliko god se to u početku činilo. No, kada dođu djeca i gomila obveza kojima nema kraja, svakodnevica koja melje, romantika gubi snagu i paru da bi ostao u braki, odnosno da bi se održao, treba puno, puno više od leptirića u trbuhu i kvalitetnog vina u finim čašama, u večernjim satima.

Image
Ugasila se

Ne odustaju! Pet horoskopskih znakova koji ostaju u vezama bez trunke strasti

Psiholog John Gottman '70-ih je sa svojim timom proveo istraživanje na tisućama parova kako bi otkrio što to brak čini uspješnim, odnosno greške u koracima koje dovode do razvoda. Otkrio je da parovi koji se razvode unutar šest godina od vjenčanja imaju ovih šest istih navika, piše portal Minddbodygreen.com. U nastavku ti donosimo kojih je to šest koraka koji te vode u razvod. Upoznaj neprijatelja i očuvaj svoj brak.

Image
Foto: Pexels

Počeci razgovora

Prve tri minute razgovora dovoljne su da pokažu čak i budućnost odnosa. Ako komunikacija počinje nježno, blagim i neutralnim riječima, velika je vjerojatnost da će se i nastaviti u tom smjeru. Počne li grubo, a takvi počeci najčešće uključuju okrivljavanje druge osobe i rečenice koje kreću s "ti nikada" ili "ti uvijek", završit će u svađi, a svađe na koncu u razvodu.

Svi smo mi u ljutnji kadri svašta reći, no trebalo bi se znati i ispričati. Parovi koji se često optužuju, pokazalo je spomenuto istraživanje, češće se i razvode, od onih koji znaju kako komunicirati bez teških riječi.

Četiri 'jahača konflikta'

Gottman je ova četiri elementa nazvao inspiriran biblijskim jahačima apokalipse, a smatra ih ubojicama odnosa. To su kritiziranje, potom obrambeni stav u komunikaciji koji se na koncu svodi na napadanje druge osobe, zauzimanje ignorantskog stava, odnosno ne slušanje druge strane te četvrto prijezir. Ovaj posljednji element je ujedno i najgori za odnos. Ako u vašoj komunikaciji prepoznaješ bilo kojeg od četiri jahača konflikta, na vrijeme poradi na tome da ih izbaciš iz svog braka.

Image

Kronične svađe

Kada par sve češće ulazi u konflikte i koristi gore spomenute elemente u svojoj komunikaciji, odnosno svađama, stvara se začarani krug, odnosno jedna svađa se prelijeva u drugu i postaje nemoguće izaći iz konflikta te mirna komunikacija nestaje iz odnosa. Osobe koje su u braku tada se nalaze konstantno pod stresom, a jedno drugome su njegov najveći izvor. Kako do ovoga ne bi došlo, nastojte uzimati pauze u svađama i smiriti se pa tek onda nastaviti razgovor. Ako ne pronađete način kako da se smirite, vrlo je vjerojatno da će doći jednog dana do razvoda.

Image
Foto: Pexels

Govor tijela

Govor tijela jednako je bitan kao i verbalna komunikacija. Htjela to ti ili ne, partner neprestano, naravno nesvjesno, skenira tvoj govor tijela, a i ti njegov. I jedno i drugo s istim ciljem - da provjerite jeste li voljeni i nalazite li se u sigurnoj zoni. One osobe koje govorom tijela pokazuju neprijateljstvo jedna prema drugoj, teško da će verbalnom komunikacijom moći popraviti stvar.

Image
Foto: Unsplash

Nemogućnost popravljanja

Svatko od nas ponekad zabrlja, no treba znati popraviti stvar. Tako je i u komunikaciji. Parovi koji imaju zdrav odnos u stanju su popraviti stvar. Bitno je moći učiniti što je potrebno da saniraš štetu, ali i uvažiti pokušaje druge strane da popravi što je zabrljala. Primjerice, ako se prepirete i ti kažeš: Možemo li sada stati? Imam osjećaj da će, ako nastavimo, ova rasprava otići u pogrešnom smjeru, a ne želim se svađati. (To bi bio pokušaj popravljanja), a on na to kaže: Šališ se?! Nema šanse! Što si rekla, rekla si! (odbijanje tvog pokušaja da saniraš štetu).

Uspješno saniranje štete trebalo bi ovako zvučati:
Ti: Možemo li sada stati? Imam osjećaj da će, ako nastavimo, ova rasprava otići u pogrešnom smjeru, a ne želim se svađati.
On: Slažem se. Uzmimo pauzu od 20-ak minuta da se smirimo pa ćemo nastaviti razgovor.

Image

Fokus na lošem

Sretni parovi provode vrijeme govoreći o dobrim stvarima i sjećajući se lijepih vremena. Njima nedostaju lijepe stvari iz mladosti, nerijetko ponavljaju kako su se upoznali ili opisuju neke simpatične zajedničke sitnice. U teškim trenucima, naglašavat će kako će ih zajedno prevladati te će se i tada fokusirati na dobro.

Nesretni parovi fokusirani su na loše. Njihove misli i razgovori temelje se lošem pa čak i kada im ide dobro pa će reći, primjerice: Ovo je bio sjajan mjesec az nas. Šteta što smo generalno 'u banani'.

No, dobra vijest je da se sve nabrojano nalazi u domeni navika, a one se mogu mijenjati, ako ima volje i želje za tim. Stoga, pažljivo promotri vaš odnos i djeluj na vrijeme, ako ti je do njega stalo i ako želiš starost dočekati s onim za koga si se u mladosti udala.

Image
Foto: Pexels